Demisia ca boală naţională

Demisia ca boală naţională

0
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

De ani buni de zile, românul a descoperit o soluţie bună şi eficientă pentru a trata orice. Deşi rezultatele ei întârzie să apară, rămâne în topul preferinţelor noastre, căci ne e prea lene să gândim o alta. Da, mă refer la demisie. Pasul ăla de demnitate pe care mai nou şi mai vechi românii îl cer oricărui politician care scoate o prostie pe gură şi mai nou oricărui tehnocrat care arată că nici specialiştii nu sunt cu nimic mai buni ca politrucii. Căci toată competenţa e anihilată de frustrările acumulate în ani buni de stat în planul doi.

Revin. Cerem demisii. Pentru că „nu se mai poate aşa, domne, cu nesimţiţii ăştia”. Deşi schimbăm guverne mai des decât îşi schimbă mulţi din cei care circulă cu RATT şosetele, ne vine greu să observăm că, de fapt, în afară de schimbarea unor şefi… nu s-a întâmplat nimic.


Să iau doar un exemplu: trenul Timişoara Nord –Iaşi e plin de peste 11 ani de când merg eu cu el de aceleaşi personaje: beţivi, călători fără bilet, nespălaţi, şmenari care fac comerţ cu telefoane şi controlori cărora le e lene să dea drumul la căldură iarna.

Am schimbat în 11 ani un preşedinte, nu mai ştiu câţi premieri şi zeci de miniştri ai Transporturilor ca să ne spună domnul Costescu că mersul cu trenul e un lux. Eu propun, ca în loc de arest la domiciliu, să se dea detenţie în tren. Pe bune! Acolo, fără căldură iarna, fără aer condiţionat vara, cu beţivii ăia care nu nimeresc WC-ul, dar care nu obosesc niciodată să hărţuiască femeile din tren. Ar fi un mod numai bun de a suplini lipsa de spaţii din penitenciare. Să trăiască şi alţii în luxul nostru. În opinia mea, demisiile cerute şi obţinute au adus un singur lucru: instabilitate economică şi politică. Însă românului îi vine greu să priceapă un lucru: nu e Ponta vinovat că unii sunt nespălaţi. Nici Băsescu că unii sunt beţivi. Nici Iliescu nu e de vină că staţi și acceptaţi umil să fiţi călcaţi în picioare şi nu aveţi pic de respect pentru voi. Nici chiar domnul Costescu nu e de vină că în trenuri urcă tot felul de personaje. Nu! De vină este fiecare român care stă impasibil la o nedreptate.

Starea României e o vină colectivă a lingăilor şi a celor indiferenţi. Păcat că nu s-a inventat demisia din statutul de român prost, care tace atunci când nu trebuie şi cere lucruri care îi fac rău, fără să priceapă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.