STENOGRAME Detalii terifiante din dosarul medicului arădean acuzat că făcea experimente pe...

STENOGRAME Detalii terifiante din dosarul medicului arădean acuzat că făcea experimente pe pacienți: „Nu s-a uitat nici dracu’ la el şi-a murit în beci”

0
DISTRIBUIȚI

perchezitii-psihiatri glasul aradului

Medicul arădean Delia Podea, care ar fi coordonat studii clinice prin care se testau substanțe medicamentoase pe pacienți fără ca aceștia să știe, a fost trimisă în judecată. În rechizitoriul întocmit de procurorii de la Parchetul General sunt redate zeci de pagini de stenograme care surprind ilegalităţile ce aveau loc în secţia de psihiatrie condusă cu mână de fier de profesorul acum arestat, relatează digi24.ro.

Mai jos, câteva extrase din stenogramele din dosar:

„Medic: Nu i-am luat tensiunea astăzi, chiar, să vorbesc să-i ia o tensiune. Dar cianotic, de-a dreptul. Nu doarme de trei nopţi. Bine că am putut-o convinge pe profa să-l scoatem de pe studiu fără prea multă… vorbărie. Dar chiar m-o speriat. Îmi moare naibii aicea.

Doamnă: Da (…) Cum s-o întâmplat şi cu ăla, nu ştiu dacă erai tu.

Medic: O mai murit unu’?

Doamnă: Tot aşa, a fost în nu ştiu ce studiu (n.o. neinteligibil) A ţipat la beci, nu s-a uitat nici dracu’ la el şi-a murit în beci.”

Martor: „În data de 2.10 2015 am purtat mai multe discuții (…) despre starea alterată a pacientului inclus pe studiul …., care din data de 30.10.2015 lua medicaţie de studiu, cu Delia Podea referitor la starea pacientului, medicaţia lui şi dacă îl mai menţinem sau nu pe studiu și cu … despre studii şi pacienţi în care ea îmi relatează despre un pacient din 2012, inclus pe un studiu, care din cauza agitaţiei a fost pus la rezervă, unde a şi decedat. De asemenea, mi-a povestit despre o monitoare care îi spunea că „pe vremuri, sponsorii trimiteau vagoane de atenţii pentru comisiile de etică pentru obţinerea autorizaţiilor”

Martor: „Am investigat-o şi eu, şi colega mea, care nu a fost de acord cu includerea ei pe studiu, inclusiv i s-a făcut testare psihologică de către psiholoagă, observând severitatea simptomatologiei. Cand am discutat cu Delia Podea, despre asta ea a spus, citez «de 40 de ani aude voci care îi spun să se arunce şi încă nu s-a aruncat». În aceeasi zi, pacienta, aflându-se la clădirea din curtea spitalului, s-a urcat pe scările de la parter unde este o balustradă situată cam la 2,5 – 3 m de sol de unde s-a aruncat în cap.


A fost dusă de urgenţă la Timişoara, unde s-a constatat fractură de coloană.”

Martor: „Declar faptul că în cadrul secţiei de psihiatrie era o situaţie tensionată în care nu puteai refuza ce îţi cerea doamna Podea, întrucât era imprevizibilă, ţipa la noi, folosea cuvinte jignitoare, ameninţări: „nu vă terminaţi rezidenţiatul, vă dau afară din rezidenţiat, vă dau afară din doctorat, atât timp cât sunteţi pe parafa mea faceţi ce vă spun eu, idioţi, nu vă mai luaţi în veci examenul de specialitate”.

Pacienți involuntari și teste fictive

Potrivit rechizitoriului obținut de Digi24, aproximativ 250 de bolnavi din spitale şi centre medicale din aproape jumătate de ţară ar fi devenit victimele psihiatrilor. Procurorii au intrat pe fir şi au scotocit spitalele Alexandru Obregia, Militar şi Titan din capitală, dar şi Agenţia Naţională a Medicamentului, în căutarea documentelor.

Cele mai grave acuzaţii planează asupra unui medic care lucrează la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Arad. Femeia, care e şi profesor universitar, s-ar fi folosit de rezidenţi ca să falsifice semnăturile unor pacienţi. Ar fi obţinut astfel nenumărate documente false, care arătau că bolnavii sunt de acord să participe la testare.

Conform Parchetului General, rezultatele testelor erau consemnate fictiv, iar probele biologice fie erau prelevate de la pacienți anterior începerii studiului și depozitate în aparate frigorifice, fie erau recoltate de la cadrele medicale ale Secției de Psihiatrie.

Procurorii spun că au descoperit mai multe metode prin care medicii ar fi transformat pacienţii în cobai. Cea mai gravă dintre ele viza bolnavi psihic cărora le erau falsificate diagnosticul, fişa medicală şi semnătura, pentru a le putea administra produsul testat. Directorii spitalelor susţin că nu ştiau ce fac angajaţii lor

Nu se ştie cu exactitate câţi pacienţi au intrat în experimentele ilegale întrucât, spun anchetatorii, medicii au tot înscris bolnavi ca să încaseze onorariul. Testele erau comandate, în mai multe țări, de mari companii de medicamente, însă nereguli au fost descoperite, cel puţin pentru moment, doar în România, unde studiile au început în 2012. Între companiile din străinătate şi medici au apărut şi firmele de intermediari, verificate şi ele acum. Un singur medic, coordonator al studiului, primea aceste sume pentru a gestiona proiectul. Anchetatorii spun că astfel de studii s-au făcut la aproape toate spitalele mari din ţară.

Procurorii au ridicat documente şi la Agenţia Naţională a Medicamentului, instituţia care aprobă studiile clinice.

Sursa foto: glsa.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.