Ediţia aniversară, cu numărul 20, a Gărâna Jazz Festival, gata să începă....

Ediţia aniversară, cu numărul 20, a Gărâna Jazz Festival, gata să începă. Vezi ce acţiuni vor avea loc

0
DISTRIBUIȚI
Gărâna Jazz Festival la startul ediţiei aniversare cu numărul 20
Gărâna Jazz Festival la startul ediţiei aniversare cu numărul 20

Cea de-a 20a ediţie a celui mai important festival de jazz open-air din Europa Centrală și de Est, Gărâna Jazz Festival, va prinde viață între 7 și 11 iulie în satul de munte care a găzduit zeci de mii de iubitori de jazz și sute de artiști de reputație internațională.

Un line-up ce mixează dinamismul jazz-ului american și occidental cu profunzimea și lirismul artiștilor nordici sau est-europeni va răsuna din mijlocul naturii, pe cele trei scene ale festivalului: Poiana Lupului, Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din satul Văliug. Olandezul Yuri Honing va împărți scena în prima zi a festivalului cu suedezul Magnus Öström și portughezul Carlos Bica.

Pe parcursul a cinci zile, publicul va avea parte de concerte cu Wojtek Mazolewski Quintet, Kari Ikonen Trio, Louis Sclavis Trio, Food, KTU, Kurt Rosenwinkel, Arild Andersen, Helge Lien, Nils Petter Molvaer, și mulți alții. Regalul de jazz va culmina cu ultima zi de festival cu prezența legendarului Jack DeJohnette, unul dintre cei mai influenți muzicieni al lumii.

Pe lângă prezențele internaționale, programul Gărâna Jazz Festival va fi completat de nouă proiecte românești inedite, universuri sonore complexe și surprinzătoare, aduse la viață de artiștii consacrați sau aflați la început de drum. Quartet-ul condus de Liviu Butoi, Liviu Butoi & French Connection, avându-l ca invitat pe renumitul pianist Mircea Tiberian, va urca pe scena din Poiana Lupului în 10 iulie. Hanul La Răscurce, locul cu istorie în care s-a desfășurat prima ediție, va găzdui concertele Sebastian Spanache Trio, Emil Bîzgă Quartet, JazzyBit, Nicu Patoi & Platonic Band, Sorin Zlat Trio, şi Bega Blues Band. A treia scenă a festivalului, inaugurată la ediția 2014, pune pe harta concertelor frumoasa Biserică Catolică din satul Văliug, situată la 18 km distanță de Gărâna. Vor cânta aici: Raul Kusak și Trompetre, proiect românesc de avangardă, pornit de trompetistul român Petre Ionuțescu, cu participarea muzicienilor: Arthur Balogh – bas, Gabriel Almași – chitară, Sergiu Catana – percuție, Alin Constantin (K-lu) – electronics, Marian Ciuma – sound design, Uțu Pascu – sunet.

Așa cum a făcut-o în ultimii 20 de ani, Gărâna continuă să contribuie la creșterea scenei de jazz românești și la cultivarea educației muzicale printr-o serie de evenimente-satelit.


Gărânezii vor participa la lansarea albumelor de jazz Corindeni, de Mircea Tiberian și Maria Răducanu (Soft Records), The Pale Dot, de Mircea Tiberian și Toma Dimitriu (Fiver Record) și White Dragon, de Mircea Tiberian și Liviu Butoi. Duminică, pe 10 iulie, saxofonistul, flautistul și compozitorul român Liviu Butoi va lansa la Gărâna albumul Three Times Seven, în colaborare cu grupul French Connection – David Patrois, Arnault Cuisinier  și Edward Perraud.

Serile de jazz vor fi completate de o serie de lansări de carte, printre care „Sunetul de referință”, carte publicată de Mircea Tiberian la editura Nemira, și „Vineri seară într-o vale cu lupi”, cartea scriitorului timișorean Nicu Strambeanu. Câteva zeci de interviuri cu artiștii care au bătătorit potecile Gărânei au fost suprinse în volumul „Jazz Stories”, scris de jurnalista Adriana Cârcu, ce urmează să fie lansat la duminică, 10 iulie, la Hanul La Răscruce. Cu participarea lui Nils Petter Molvaer. Scriitorul Alex Potcoava, va lansa sâmbătă 9 iulie, volumul „Într-o zi nu ne vom mai recunoaște”, apărut recent la Casa de editura Max Blecher

Florian Lungu, îşi va lansa cartea Mosu-FLORIAN LUNGU IN DIALOG CU DORU IONESCU, dar va lansa si CD-ul sau de debut „FLORIAN MOSU LUNGU-SONOPORTRET” Pentru a marca evoluția comunității crescute la Gărâna în ultimele 2 decenii de festival, Fundația Culturală Jazz Banat va lansa a doua parte a documentarului „In the Middle of Nowhere”, o retrospectivă a momentelor importante consumate între 2012 și 2015 pe scena festivalului. Sâmbătă, pe 9 iulie, trupa de teatru AUOLEU, cunoscută pentru reprezentațiile „mobile” din sate, orașe și chiar de peste ocean, va aduce la Gărâna spectacolul CIRCUS MUNDI, o istorie a lumii de azi, cu bune și rele, care va stârni zâmbete și hohote de râs. Pe toata durata festivalului, va putea fi admirată expoziţia de fotografii realizate la Gărâna de artiştii Nedici Dragoslav şi Liviu Tulbure. În zilele de 8, 9 şi 10 iulie între orele 9.30 – 15.00, va avea loc târgul naţional de viniluri adresat colecţionarilor de muzică. Biletele pentru Gărâna Jazz Festival 2016 mai pot fi fi cumpărate online, pe site-ul biletmaster.ro, în trei variante: bilet de 1 zi, la prețul de 90 de lei,  festival pass pentru 4 zile, la prețul de 320 de lei sau festival pass pentru 5 zile, la prețul de 400 de lei. Biletele și abonamentele pot fi cumpărate și la fața locului, din Poiana Lupului.

Festivalul International de Jazz Gărâna este organizat de Fundatia Culturala Jazz Banat, membră a European Jazz Network.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.