FOCURI DE ARMĂ într-un mall din München: 10 morți, 21 de răniți...

FOCURI DE ARMĂ într-un mall din München: 10 morți, 21 de răniți UPDATE Autorul atacului din Munchen nu pare să fi avut legături cu terorişti, ci probleme psihice

0
DISTRIBUIȚI

politia germania

Focuri de armă au fost auzite vineri seară într-un centru comercial din München, capitala landului Bavaria din sud-estul Germaniei, relatează Reuters.

Incidentul a avut loc în Centrul comercial OEZ (Olympia Einkaufzentrum) din Munchen, unde unul sau mai mulţi indivizi ar fi deschis focul, afirmă surse citate de site-ul T-online.de.

O operaţiune majoră a poliţiei este în curs, astfel că informații oficiale nu sunt încă disponibile. Presa germană, însă, vorbește despre 15 morți.

Vom reveni cu amănunte.

UUPDATE Poliția din Munchen a anunțat pe contul său de Facebook că martorii oculari au semnalat trei persoane înarmate care ar fi fost implicate în atacul de la centrul comercial de lângă Stadionul Olimpic, relatează Reuters.

Potrivit unor martori oculari, pe lângî centrul comercial Olympia, s-ar fi tras focuri de armă pe străzile Hanauer și Ries.

O sursă din poliție citată de AFP invocă un bilanț de „probabil șase morți” și mai mulți răniți. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Bavaria a infirmat că instituția pe care o reprezintă ar fi confirmat moartea a trei persoane în atacul armat.

Pe de altă parte, Thomas Baumann, un purtător de cuvânt al poliției din Munchen, a spus că poliția nu știe unde sunt atacatorii. „Încercăm să aducem situația sub control. Nu știm unde sunt atacatorii”, a spus el.

Ziarul Muncher Abendzeitung a avansat un bilanț de 15 morți, iar televiziunea germană NTV a evocat zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din capitala bavareză.

Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început la ora locală 17:52 (15:52 GMT), într-un restaurant fast-food, potrivit purtătorului de cuvânt adjunct al poliției din Munchen, Thomas Baumann.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

UPDATE 2 Până la urmă, poliția germană a anunțat că a fost vorba de un singur atacator, un tânăr german de origine iraniană, în vârstă de doar 18 ani. Autorul atacului comis la Munchen nu pare să fie avut legături cu organizaţii teroriste islamiste, ci probabil a dezvoltat probleme psihice asociate jocurilor video online şi s-ar fi inspirat dintr-un atac armat comis la o şcoală în anul 2009, anunţă Poliţia germană.

Adolescentul care a comis atacul armat la Munchen lansase, înaintea crimelor, o invitaţie online pentru o întâlnire la mallul unde a deschis focul, anunţă Robert Heimberger, un oficial din cadrul Poliţiei germane, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

Se pare că tânărul postase pe Facebook următorul mesaj: „Veniţi la Mallul Olympia (OEZ) vineri la ora 16.00; vă voi da ceva ce vreţi, dar nu prea scump”.

„Autorul atacului nu pare să fi avut legături cu reţeaua teroristă Stat Islamic”, a declarat, sâmbătă la prânz, Hubertus Andrä, şeful Poliţiei din Munchen.

Tânărul avea un pistol semiautomat de calibrul 9 mm deţinut ilegal şi circa 300 de gloanţe.


Adolescentul nu pare să fi avut vreo motivaţie politică pentru atac. Autorităţile germane încearcă în continuare să afle motivul care a declanşat actul adolescentului.

Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, adolescentul în vârstă de 18 ani ar fi avut recent probleme la liceu şi ar fi dezvoltat afecţiuni psihice asociate jocurilor violente online. Sursele citate sugerează că adolescentul german de origine iraniană ar fi avut simptome specifice Sindromului Amok, cu episoade de furie extrem de violentă împotriva oamenilor şi obiectelor.

Conform revistei Der Spiegel, tânărul care a deschis focul la un resturant McDonald’s şi apoi în Centrul comercial Olympia din Munchen s-ar numi David S. Adolescentul în vârstă de 18 ani s-a sinucis după ce a împuşcat mortal nouă persoane şi a rănit alte 21, trei fiind în stare critică.

Surse citate de postul german N-TV afirmă că este posibil ca tânărul se se fi inspirat din atacul armat comis în anul 2009 la o şcoală din zona Winnenden/Wendlingen (landul german Baden-Württemberg). Un adolescent de 17 ani a omorât 15 persoane după care s-a sinucis, pe 11 martie 2009.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.