Locul ca-n povești din Clisura Dunării în care localnicii mănâncă pâine făcută...

Locul ca-n povești din Clisura Dunării în care localnicii mănâncă pâine făcută în casă cu făină măcinată în mori de apă vechi de sute de ani FOTO

0
DISTRIBUIȚI
mori de apa sichevita
Morile de apă de la Sichevița, monumente populare.

În mai multe sate din Banatul Montan, timpul parcă a stat în loc. Vorbim despre localitățile de pe Valea Ravensca și Gramensca din județul Caraș-Severin, ascunse într-o zonă deosebit de frumoasă din Clisura Dunării. Aici se află adevărate monumente de arhitectură populară, și anume zeci de mori de apă vechi de sute de ani, care au devenit un punct de atracție pentru pasionații de agroturism. Aceste mori de apă sunt cele mai vechi din Clisura Dunării, fiind situate între Munții Locvei și Munții Almăjului. Din păcate, morile de apă se deteriorează de la an la an pentru că autoritățile nu se implică pentru a le valorifica.

Turiștii care ajung în Clisura Dunării și își propun să viziteze morile de apă, trebuie să știe că pe Valea Gramensca, din comuna Sichevița, se află 20 de mori ce pot fi admirate, însă doar nouă sunt funcționale. Una dintre cele mai frumoase este „Moara Botul calului”, care a fost reabilitată de către localnici în urmă cu trei ani. Moara este administrată de 21 de familii din sat, care și-au unit forțele și au renovat moara care se afla în stare avansată de degradare. Oamenii au mare nevoie ca moara de apă să fie funcțională pentru a putea măcina diferite semințe, precum grâu sau porumb.

mori de apa sichevita

Unul dintre administratorii morii se povestește că, nu de puține ori, gospodinele prepară pâine în casă cu făină măcinată la moara de apă, iar gustul nu se poate compara cu cel al pâinilor din comerț.


„Clisura Dunării este unică în lume, iar potențialul turistic este fantastic. Fiecare moară din Clisură are mori de apă. Din păcate, multe din mori sunt nefuncționale din cauza degradării”, povestește Corneliu Martin, președintele Asociației „Dunărea” Moldova Nouă.

Morile de apă de la Sichevița, existente din anul 1809, sunt cu ciutură și ax vertical. Acestea sunt așezate șirag pe o distanță ce se întinde pe aproximativ cinci kilometri (două ore de mers pe jos), de la Dunăre la izvoarele apelor din munți. Majoritatea morilor sunt ridicate direct pe cursul apei, însă sunt și mori la care apa este adusă pe „ierugă” (canal prin care se abate apa la moară). În funcție de teren, morile sunt ridicate pe furci de lemn, cu picior de piatră spre albie și cu un altul direct pe sol. Morile sunt construite din bârne de lemn lipite cu pământ galben (lut) și au acoperișul de șindrilă în două ape. Lângă piatra morii fixată direct pe axul ciuturei este vatra cu horn deschis, pentru ca morarul să se încălzească noaptea la foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.