Medici din Timișoara se revoltă și propun oprirea utilizării mănușilor chirurgicale cu...

Medici din Timișoara se revoltă și propun oprirea utilizării mănușilor chirurgicale cu talc în România: „Provoacă boli grave”

0
DISTRIBUIȚI
manusi chirurgicale
Medicii timișoreni nu mai vor să poarte mănuși cu talc

„Opriți utilizarea mănușilor cu talc în România” – acesta este numele unei petiții online recent lansate de medicii care lucrează în cadrul Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Județean Timișoara. Specialiștii atrag atenția asupra „consecințelor devastatoare” ale utilizării mănușilor chirurgicale cu pudră și avertizează că în întreaga Europă s-a renunțat de peste 20 de ani la folosirea acestor mănuși.

Ce complicații medicale pot apărea

Potrivit medicilor timișoreni, pudra folosită la mănușile chirurgicale, care poate fi din talc sau amidon, a fost demonstrată ca fiind agent cauzator al mai multor complicații medicale ca: vindecare întârziată, risc crescut de infecție, iritație a mâinilor, complicații respiratorii sau purtător de microorganisme infecțioase.


Tocmai de aceea, Comitetul European de Standardizare a impus un avertisment care prevede ca pudra de pe suprafețe să fie îndepărtată înainte de efectuarea unei proceduri, pentru a reduce la minimum riscul de reacții adverse, atât pentru medic, cât și pentru pacient.

„Îmbunătățirea sistemului de sănătate din România este dificilă, din multe motive. Trebuie însă început concret de undeva. Noi propunem un prim lucru foarte simplu: în întreaga Europă s-a renunțat de peste 20 de ani la folosirea mănușilor cu pudră. Aceasta provoacă ea însăși efecte adverse sau chiar boli grave. Susțineți această inițiativă! Mănușile fără pudră se găsesc în România, trebuie doar achiziționate”, atrage atenția medicul Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la „Județean”.

În doar câteva zile de la lansare, petiția online „Opriți utilizarea mănușilor cu talc în România” a fost semnată de aproape 150 de persoane, majoritatea din sistemul medical. Petiția poate fi semnată AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.