Nicolae Robu, AMENDAT cu 10.000 de lei de CNDC pentru că nu...

Nicolae Robu, AMENDAT cu 10.000 de lei de CNDC pentru că nu a luat măsuri pentru adaptarea tramvaielor din Timișoara la nevoile persoanelor cu handicap

0
DISTRIBUIȚI
juramant nicolae robu 2016 (1)
Primarul Robu, amendat în startul celui de-al doilea mandat. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

O nouă sancțiune pentru primarul Timişoarei, Nicolae Robu. După ce a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru că a jignit ţiganii pe Facebook scriind peiorativ despre obiceiurile lor, edilul-şef al urbei de pe Bega a încasat din nou o amendă de 10.000 de lei pentru… indiferenţă.

De data aceasta sancţiunea a fost aplicată pentru că mijloacele de transport în comun din patrimoniul Regiei Autonome de Transport Timişoara, aflată în subordinea primăriei, nu au fost adaptate necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi, iar Robu nu s-a deranjat să răspundă la o sesizare în acest sens. Conform comunicatului emis de CNDC, urmare a verificărilor s-a constatat că toate cele 85 de autobuze și toate cele 50 de troleibuze ale RATT sunt adaptate pentru nevoile persoanelor cu dizabilități.


Problemele grave apar la tramvaie, acolo unde toate cele 60 de garnituri sunt vechi de zeci de ani și nu au astfel de dotări. Merită amintit că nici troleibuzele sau autobuzele nu au fost practic adaptate pentru nevoile persoanelor cu handicap, ci că acestea au fost achiziționate cu dotările respective, fiind noi.

După sesizarea primită în luna martie din partea CNDC, Primăria Timișoara nu a trimis un răspuns și nici nu a intervenit în vreun fel în privința problemelor sesizate. Pe cale de consecință, Nicolae Robu s-a trezit cu o amendă de 10.000 de lei pentru neaplicarea legii. Astfel de adrese au fost trimise către mai multe primării din țară, iar administrațiile din alte localități au răspuns pozitiv solicitărilor de modernizare. Vorbim despre edilii din Arad, Brașov, Oradea, Satu Mare, Slatina, Suceava, Târgu Jiu, Vaslui, amendați cu 8.000 de lei. Cei mai prompți au fost primarii din Buzău și Focșani, care au luat măsuri în scurt timp, fiind sancționați doar cu avertismente pentru a fi încurajați să continue intervențiile.

Aceeași atitudine ca și cea a lui Nicolae Robu au avut-o primarii din București, Alba Iulia, Baia Mare, Brăila, Călărași, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș, amendaţi cu 10.000 de lei. Lipsa de preocupare a administraţiei faţă de problemele persoanelor cu handicap a fost evidentă vineri, când, la plenul CLT consiliera PMP Raluca Popescu a fost cărată cu scaunul cu rotile pe scări pentru că liftul din instituţie se defectase „din cauza ploilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.