Oameni de știință din Timișoara vor cerceta celebra „particulă a lui Dumnezeu”....

Oameni de știință din Timișoara vor cerceta celebra „particulă a lui Dumnezeu”. La ce experiment participă

0
DISTRIBUIȚI

univers

Celebra „particulă a lui Dumnezeu”, adică bosonul Higgs, considerat de fizicieni drept cea mai importantă descoperire a acestui secol, va fi cercetată și de către oameni de știință din Timișoara.

În această lună, Universitatea de Vest din Timișoara a devenit parte a celui mai mare proiect de colaborare internațională din istoria științei. Asta după ce instituția de învățământ superior s-a alăturat unui număr de 180 de universități din 38 de state care participă la implementarea Experimentului ATLAS.

Fizicieni din Timișoara vor analiza începutul și evoluția Universului

Acesta se derulează sub egida celui mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei, și anume CERN – Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară, ce are ca obiect derularea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului.

Potrivit reprezentanților UVT, în plan național, universitatea, prin Facultatea de Fizică, face parte din clusterul RO-ATLAS, coordonat de Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” din București.


Astfel, Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara, sub coordonarea dr. Paul Gravila – autor calificat CERN-ATLAS, efectuează, alături de alte echipe internaționale de cercetare, lucrări specifice de analiză fizică a datelor.

„În domeniul fizicii experimentale, lucrurile au ajuns la un asemenea nivel de complexitate încât rezultate decisive pot fi așteptate doar în cadrul unui asemenea efort global. Ne bucurăm că facem parte din ceea ce putem considera prima linie a cercetării științifice”, este de părere Paul Gravila.

Bosonul lui Higgs reprezintă, de fapt, o particulă subatomică cu proprietatea de a conferi masă tuturor celorlalte particule. Existența „particulei lui Dumnezeu”, doar o teorie timp de mulți ani, a fost confirmată recent de către oamenii de știință de la CERN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.