PROVOCARE Zăpadă în plină vară, pentru timișoreni. Unde pot avea parte de...

PROVOCARE Zăpadă în plină vară, pentru timișoreni. Unde pot avea parte de o panoramă spectaculoasă cu peisaje fabuloase FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Taul Portii, Retezat
Foto: Florin Stana

Timișorenii care nu mai suportă temperaturile ridicate pot să evadeze într-un loc răcoros aflat în vestul țării. Vorbim de Parcul Național Retezat, minunea naturală din județul Hunedoara, în care se pot bucura de priveliști spectaculoase. Printre cele mai fascinante locuri din această zonă se numără și Tăul Porții, în care turiștii au șanse mari să se bucure de zăpadă și gheață, chiar și vara.

De ce se topește rar gheața pe Tăul Porții

Tăul Porții este lacul glaciar din Retezat aflat la cea mai mare înălțime. Acesta se află la altitudinea de 2.260 de metri, este adânc doar de cinci metri și are o o vrajă aparte. Astfel, atunci când cerul este senin, în apele lui se oglindesc colții stâncoși din Poarta Bucurei și stâncile negre ale Vârfului Judele.

Interesant este faptul că, datorită altitudinii mari la care se află, dar și a adâncimii mici, zăpada este păstrată lângă lac pe aproape tot parcursul anului.


De altfel, doar în anii călduroși, gheața de pe lac se topește în lunile iulie – august.

Zeci de lacuri glaciare, unice prin frumuseţea lor, pot fi admirate în Parcul Naţional Retezat din vestul ţării, cea mai mare rezervaţie naturală din România. Timişorenii care-şi propun să viziteze acest loc vor descoperi peisaje sălbatice spectaculoase şi păşuni alpine conturate de păduri ca-n poveşti. Aici se află și Lacul Bucura, cel mai mare lac glaciar din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.