Primarul Robu, DETALII CHEIE despre proiectul de ”trafic management” din Timișoara. Câte...

Primarul Robu, DETALII CHEIE despre proiectul de ”trafic management” din Timișoara. Câte luni sunt necesare ca să fie complet funcţional

1
DISTRIBUIȚI
semafoare sens giratoriu calea sagului 1 trafic management
Sistemul de trafic management va fi funcțional în curând. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Sutele de semafoare instalate în Timişoara ca parte a proiectului de ”trafic management” au stârnit nemulţumirea şoferilor încă dinainte de a fi puse în funcţiune. Gândul că vor opri de zeci de ori în drumul spre casă, muncă sau spre un loc unde să se relaxeze i-a făcut pe unii să poreclească oraşul „Semaforişoara”.

În câte luni va fi funcţional proiectul de trafic management

După luni bune de incertitudine, proiectul a fost finalizat şi va intra în funcţiune. Detalii au fost oferite chiar de primarul Nicolae Robu care a declarat că „avem încă patru luni la dispoziție – iulie, august, septembrie, octombrie – pentru ca sistemul să autoînvețe din traficul real al Timișoarei, pentru că poate nu am punctat destul de mult lucrul acesta. Sistemul nostru este foarte evoluat, este un sistem adaptiv, el nu are în algoritmii pe care softul său îi înglobează parametri prestabiliți, ci parametrii sistemului se ajustează pe măsură ce sistemul cunoaște traficul real din oraș.


Acea mulțime de camere video, 230 parcă sunt, transmit în permanență sistemului de control informații privind traficul real pe diverse artere. Și așa este conceput și realizat acest software ca în cadrul algoritmilor pe care îi inglobează diverșii parametri se modifică dinamic în timpul funcționării astfel încât la un anumit moment să se ajungă la valorile ce asigură optimul”.

Primarul a subliniat că țința sistemului este ca pe marile artere care sunt extrem de circulate să se asigure undă verde și că primele rezultate se vor vedea în timp scurt, nu în patru luni de zile.

În cadrul proiectul au fost instalate mai multe radare fixe în oraș, inclusiv unul la pasajul Michelangelo. Deocamdată acestea au însă doar un scop decorativ.

„Radarele de la Michelangelor deja funcționează și transmit informații privind viteza în sistemul informatic. (…) Simpla știre seacă sunt radare acolo i-ar fi determinat pe unii să fie prudenți. Acuma vă răspund sincer la întrebare, ele apar, sunt văzute, dar încă nu există temei pentru a se lua măsuri împotriva celor ce depășesc viteza. Atâta tot că îi cunoaștem. Dar asta doar acum, în momentul de față. Când sistemul va fi dat în folosință și validat (…) toate informațiile care sunt culese de componentele acestui sistem vor fi folosite inclusiv pentru acordarea de sancțiuni, pentru trecerea pe roșu, pentru depășirea vitezei pentru diverse alte abateri de la lege”, a mai completat primarul Nicolae Robu. Valoarea totală a proiectului pe fonduri europene a fost de 19 milioane de lei, însă aproape jumătate de bani au fost achitaţi de la bugetul local, acoperind lucrări neprevăzute sau costuri neeligible. Amintim şi că implementarea a început cu întârziere după ce firma Swarco care şi-a adjudecat în final licitaţia a contestat o etapă premergătoare.

1 COMENTARIU

  1. …parca tot primarul declara inainte de alegeri ca sistemul va functiona SIGUR in iulie … acum, mai are 4 luni !… si dupa, mai descopera ceva la el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.