Specialiști din Timișoara au contribuit la realizarea celui mai mare studiu despre...

Specialiști din Timișoara au contribuit la realizarea celui mai mare studiu despre înălțimea oamenilor. În ce țări trăiesc cei mai scunzi și cei mai înalți oameni și care sunt cauzele

0
DISTRIBUIȚI

inaltime

Mai mulți specialiști al Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara au contribuit la realizarea celui mai amplu studiu efectuat vreodată despre înălțimea oamenilor, cuprinzând date din aproape toată lumea. Cercetătorii din capitala Banatului lucrează în cadrul departamentelor de pediatrie și genetică medicală ale universității și au participat prin două studii la proiect.

Cât de înalți sunt românii

Amplul studiu a relevat faptul că bărbații olandezi și femeile din Letonia sunt cea mai înaltă populație de pe planetă, iar cei mai scunzi oameni trăiesc în Timorul de Est. Cercetarea a fost coordonată de oamenii de știință de la Imperial College din Londra și a urmărit înălțimea în rândul tinerilor, bărbați și femei, folosind date din majoritatea țărilor lumii publicate între anii 1914 și 2014.

Astfel, aflăm că femeile sud-coreene și bărbații iranieni au cele mai mari creșteri în înălțime în acești ultimi 100 de ani.


Bărbații iranieni au crescut cu o medie de 16,5 cm, iar femeile sud-coreene de 20,2 cm. În ceea ce privește țara noastră, femeile au fost cele care au prezentat o creștere mai accentuată în înălțime, de la media de 151,1 cm la 162,7 cm, iar bărbații din România, de la media de 163,8 cm la 174,7 cm.

Datele cercetate au arătat că primele zece cele mai înalte națiuni, în anul 2014, pentru ambele sexe, au fost dominate de țările europene și nicio națiune vorbitoare de limba engleză. Pe de altă parte, în unele țări din Africa și Orientul Mijlociu au avut loc scăderi în înălțimea medie la ambele sexe. Specialiștii spun că nutriția și factorii de mediu influențează înălțimea oamenilor.

„Copii și adolescenți care sunt hrăniți mai bine și care tind să trăiască mai bine ajung să fie mai înalți, iar înălțimea poate fi chiar și influențată de sănătatea mamei și nutriția ei în timpul sarcinii. Unele cercetări sugerează că oamenii care sunt mai înalți tind să trăiască mai mult, cu o educație mai bună și chiar câștigă mai mult. Cu toate acestea, talia mare poate crește unele riscuri, deoarece studiile au legat înălțimea de un risc mai mare al anumitor tipuri de cancer- cancerul ovarian și de prostată”, transmit specialiștii.

Profesorul Majid Ezzati de la Școala de Sănătate Publică la Imperial College, care a condus cercetarea, a precizat că este nevoie „urgentă de a aborda viitorul copiilor și adolescenților prin perspectiva mediului și a alimentației echilibrate, sănătoase, pentru ca toți să aibă un start egal în viață”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.