STATISTICĂ Unde sunt cei mai periculoși șoferi din țară. Vezi cum se...

STATISTICĂ Unde sunt cei mai periculoși șoferi din țară. Vezi cum se poziționează județele din vest în clasament

0
DISTRIBUIȚI

accident-circulatie-masina-politie-indicator

Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității o analiză privind frecvența daunei și valoarea medie a daunelor la polițele RCA în funcție de vârsta asiguratului, puterea cilindrică a vehiculului asigurat, locul înmatriculării, clasele de bonus-malus, etc, relatează digi24.ro.

Cei mai periculoși șoferi de care ar trebui să vă feriți dacă îi întâlniți pe șosele sunt șoferii bucureșteni și constănțeni. Potrivit studiului ASF frecvența daunei este de 6,78% în cazul persoanelor fizice cu vehiculele înmatriculate în București și de 6,40% în cazul înmatriculărilor în Constanța. În cazul Bucureștiului una dintre explicații ar putea fi traficul mai aglomerat din Capitală, posibil factor de favorizare a accidentelor. Urmează în clasament cei cu mașini înmatriculate în Iași, 6,27%, și Ilfov cu 5,89%. Frecvențele minime ale daunelor s-au întâlnit în perioada 2013-2015, pentru care s-a făcut studiul, în cazul vehiculelor înmatriculate în Harghita cu 2,84%, Covasna cu 3,15%, Sălaj cu 3,42%.

Timișul are o frecvență a daunei de 4,54%, Aradul de 3,86%, Caraș-Severinul 3,28%, iar Hunedoara 3,61%. Cifrele sunt valabile pentru persoane fizice.

În cazul persoanelor juridice valorile aproximativ se dublează iar clasamentul se schimbă. Cele mai multe daune au fost întâlnite în cazul vehiculelor înmatriculate în Cluj, Ilfov, Iași, Galați, Dolj (peste 11%) iar cele mai puține la cele din Călărași, Caraș-Severin, Botoșani, Harghita, Hunedoara, Covasna, Sălaj (între 6% și 7%).

Clasamentul pe județe de inmatriculare nu coincide cu dauna medie în funcție de județ.


Valoarea acesteia, pentru persoane fizice, a variat între 4.000-5.000 de lei (Argeș, București, Cluj, Sibiu) și 9.000-10.000 lei (județele Sălaj și Suceava).

Digi24.ro a solicitat responsabililor pentru comunicare ai Autorității de Supraveghere Financiară detalii suplimentare asupra studiului, o interpretare a concluziilor, însă aceștia au refuzat să le ofere telefonic.

Mașinile puternice, cele mai periculoase cu șoferi tineri

Deși ar putea părea cele mai sigure, mașinile cu motoare puternice au fost cele care au provocat cele mai multe daune de tip RCA. Astfel, dacă frecvența daunelor în cazul vehiculelor motorizate sub 1.200 de centinmetri cubi a fost de 3.78%, la cele cu motoare de peste 2.500 centimetri cubi frecvența daunei a fost mai mult decât dublă, adică 7.91%. Și valoarea daunei a evoluat corespunzător, respectiv 5.283 lei la capacitățile cilindrice sub 1.200 de centimetri cubi și 8.511 lei la cele de peste 2500 centimetri cubi.

In cazul grupelor de vârstă, frecvența daunei a fost de 6,15% la asigurații sub 25 de ani și de 4,59% la cei de peste 40 de ani.

Frecvența daunelor a variat în raport de unu la aproape patru în functie de vâstă asiguratorului și puterea motorului. A fost minimă, anume 3,56% la asigurații cu vârstă cuprinsă între 36 și 40 de ani și mașini cu motorizări sub 1.200 de centimeitr cubi și maximă, adică 12,7%, la asigurații mai tineri de 25 de ani și cu vehicule motorizate la peste 2.500 de centimetri cubi.

Trebuie însă remarcat că tinerii sub 25 de ani și cu mașini cu motorizări mici, de până în 1.200 centimetri cubi, au avut și ei frecvențe mici ale daunelor, comparabile cu celelate grupe de vârstă, adică 3,77%.

Clasele bonus și malus par a fi fost un factor de departajare în ceea ce privește frecvența daunelor. Dacă la clasa de bonus B12 frecvența daunei a fost de 3,2%, la clasa de malus M8 frecvența daunelor a fost de 17,11%. Studiul poate fi găsit integral AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.