Teatrul Național Timișoara, cu trei spectacole în Festivalul Național de Teatru. Ada...

Teatrul Național Timișoara, cu trei spectacole în Festivalul Național de Teatru. Ada Lupu Hausvater: „Percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată”

0
DISTRIBUIȚI
Meteorul
TNT are trei spectacole la Festivalul Național de Teatru. Foto: Adrian Păclișan

Trei spectacole ale timișorenilor au intrat în selecția oficială la Festivalul Național de Teatru. Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a primit cu satisfacție rezultatul selecției oficiale a spectacolelor care vor alcătui programul celei de-a XXVI-a ediții a Festivalului Național de Teatru.

Trei dintre cele 40 de titluri propuse de teatrologul Marina Constantinescu, selecționerul festivalului, aparțin Naționalului timișorean: „Meteorul” de Friedrich Dürrenmatt, în regia lui Mihai Măniuțiu, „Prin vis”, un spectacol de Pál Frenak pe scenariul lui Mátyas Varga și „Scene dintr-o căsnicie” de Ingmar Bergman, în regia lui Radu Jude.

„Această triplă selecție este cu atât mai valoroasă cu cât vine să certifice o dată în plus opțiunile estetice ale Teatrului Național privind regizorii care semnează spectacolele selecționate și reconfirmarea unei trupe care poate răspunde deopotrivă unei extraordinare diversități tematice și unor universuri stilistice extrem de particulare. Dacă eclectismul rafinat care definește teatrul lui Mihai Măniuțiu s-a materializat într-o comedie neagră cu antieroi, hipersensibilitatea coregrafului franco-maghiar Pál Frenak alcătuiește un construct teatral din mișcare și din imagini. Nu în ultimul rând, Teatrul Național privește cu emoție selecționarea spectacolului Scene dintr-o căsnicie, ca o extraordinară confirmare a debutului în teatru a regizorului care, prin Ursul de argint câștigat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ca și prin numeroasele premii obținute anterior a marcat istoria cinematografică românească a anilor 2000, precum și a capacității actorilor Teatrului Național din Timișoara de a da consistență scenică lumii imaginate de Radu Jude”, arată Codruța Popov, consultantul artistic al Naționalului timișorean.

Scene dintr-o casnicie 1
„Sunt extrem de bucuroasă – și surprinsă, în aceeași măsură – de selecționarea celor  trei spectacole ale Naționalului timișorean.


Sunt trei dintre cele zece propuneri  ale stagiunii 2015 – 2016 și am convingerea că, în mod just, această selecție atrage atenția asupra locului pe care îl are Teatrul Național din Timișoara în galeria teatrelor publice de referință din România – prin spectacolele sale, prin regizorii care i s-au alăturat, prin actorii care au creat personaje extraordinare. Poate cea mai importantă oportunitate pe care o oferă participarea spectacolelor Meteorul, Scene dintr-o căsnicie și Prin vis la Festivalul Național de Teatru este faptul că astfel putem lărgi considerabil aria de adresabilitate a acestora.

PRIN VIS 58_resizeÎn condiția esențială a teatrului ca artă vie, spectacolul este un moment irepetabil care presupune impactul, implicarea și interacțiunea emoțională, intelectuală, senzorială și, uneori, fizică dintre actori și public. De aceea am convingerea că percepția spectacolului de teatru trebuie să fie complet nemediată de înregistrarea video a acestuia și sunt încrezătoare că următoarele ediții se vor orienta din nou spre vizionarea spectacolelor în sala de teatru, în energia întâlnirii dintre toți creatorii spectacolului, inclusiv publicul. Spectacolul de teatru are loc în timpul întâlnirii dintre oamenii de pe scenă cu cei din sală, și desigur că astfel selecționerul  spectacolului de teatru are șansa celor mai potrivite percepții, atât de diferite de  imaginea intermediată a camerelor de filmat, oricât ar fi de performante. Așteptăm cu nerăbdare întâlnirea publicului din Festival cu creațiile spectacolelor Teatrului Național din Timișoara”, declară Ada Lupu Hausvater, managerul Teatrului Național din Timișoara.

Fotografii din spectacole: Adrian Pîclișan / TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.