Tentativă de LOVITURĂ DE STAT militară în Turcia, focuri de armă și...

Tentativă de LOVITURĂ DE STAT militară în Turcia, focuri de armă și explozii la Ankara. Ce recomandă MAE cetățenilor români UPDATE Bilanț tragic: sute de morți, mii de răniți și arestați

0
DISTRIBUIȚI

turcia lovitura de stat nbcnews

Armata turcă a difuzat vineri seară un comunicat în care anunţă că a preluat controlul asupra Turciei, relatează agenţiile Reuters şi Bloomberg. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite.

UPDATE ORA 23.36 Prim-ministrul turc denunță o „tentativă ilegală” a „unui grup” din cadrul armatei

Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul, potrivit unui canal de televiziune, informează AFP și Reuters.

Binali Yildirim a adăugat că cei implicați în ceea ce a descris ca o tentativă de lovitură de stat a unui grup din cadrul armatei vineri vor plăti prețul cel mai ridicat, notează Reuters.

„Aceasta este o încercare de revoltă, nu îi vom lăsa să câștige”, a spus Yildirim, citat de Xinhua.

În același timp, avioane de luptă survolau la joasă altitudine Ankara, urmate de elicoptere, a constatat AFP.

UPDATE ORA 23.42 Armata anunță că a preluat puterea în Turcia (Dogan)

Armata turcă a anunțat, vineri noaptea, că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea în țară, relatează agenția de presă Dogan, în timp ce liderii politici au dezmințit informația că ar fi avut loc o lovitură de stat și susțin că mențin puterea, transmite DPA.

Desfășurări masive ale forțelor armate au avut loc la Ankara și Istanbul, atât la sol, cât și în aer. Există informații conform cărora la Ankara au fost trase focuri de armă. Armata a anunțat că a preluat controlul asupra aeroportului Ataturk din Istanbul, potrivit agenției Dogan, după închiderea parțială a celor două poduri de peste strâmtoarea Bosfor.

În 1997, armata turcă a forțat guvernul în ceea ce a fost numită o ‘lovitură de stat post-modernă’. Ultima dată când armata a preluat total puterea în Turcia s-a întâmplat în 1980, când a fost suspendată constituția țării.

UPDATE ORA 23.47 Prim-ministrul turc a denunțat vineri seară o „tentativă ilegală” a unui grup din cadrul armatei, la scurt timp după închiderea parțială în direcția Asia-Europa a podului de pe Bosfor la Istanbul. Armata turcă a anunțat că a preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea și menține drepturile omului. Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara. Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță. Canalul public anunță proclamarea legii marțiale. Președintele Recep Tayyip Erdogan denunță o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei”.

Canalele de știri din Turcia au anunțat la rândul lor o „tentativă de lovitură de stat”. Canalul de informații CNN-Turk a anunțat o mobilizare „extraordinară” în fața sediului Statului Major al armatei.

UPDATE ORA 00.13 Turcia: Șeful Statului Major luat ostatic (Anadolu)

Șeful Statului Major al armatei turce este printre cei luați ostatici la cartierul general din Ankara vineri, a anunțat agenția de presă de stat Anadolu, în timp ce canalul de televiziune CNN Turk a declarat că președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, informează Reuters.

UPDATE ORA 00.20 Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat în Turcia

Accesul la Facebook, Twitter și Youtube a fost restricționat vineri în Turcia, la scurt timp după ce au apărut informații că o lovitură de stat militară este în curs de desfășurare, au anunțat două grupuri de monitorizare a internetului citate de Reuters.

Turkey Blocks, un grup care monitorizează blocările de internet în țară, și Dyn, care monitorizează performanța pe internet și traficul global, au raportat că este dificil sau imposibil a accesa serviciile social media în Turcia.

Guvernul turc sub conducerea președintelui Tayyip Erdogan a cerut în mod repetat blocarea rețelelor de social media în perioadele de criză și incertitudine politică. De data aceasta nu a fost clar imediat dacă guvernul sau alt actor a ordonat blocarea de vineri seara.

În mod normal, guvernul își pune în aplicare restricțiile la internet prin ordine date principalilor furnizori de servicii de internet din Turcia, scrie Reuters.

UPDATE ORA 00.28 Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Președintele Erdogan este în siguranță, susține o sursă prezidențială

Președintele turc Tayyip Erdogan este în siguranță, a declarat vineri o sursă din cadrul președinției turce, adăugând că declarația făcută în numele forțelor armate care anunță o preluare a puterii nu a fost autorizată de conducerea armatei, relatează Reuters.

Sursa citată face apel la întreaga lume „să fie solidară” cu poporul turc.

Conform aceleiași surse, președintele Recep Tayyip Erdogan și guvernul turc sunt încă la putere și nu vor tolera tentativele de subminare a democrației.

Armata turcă a anunțat vineri că a preluat puterea în Turcia, dar prim-ministrul Binali Yildirim susține că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată.

UPDATE ORA 00.33 Turcia: Canalul public anunță proclamarea legii marțiale (comunicat al armatei)

Canalul televiziunii publice din Turcia a difuzat vineri noapte un comunicat al „forțelor armate” anunțând proclamarea legii marțiale și restricții de circulație pe întreg teritoriul turc, informează AFP.

„Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia… Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine”, a indicat printre altele un comunicat semnat de „Consiliul păcii în țară”, care afirmă că „a luat controlul în țară”, în timp ce elicopterele survolau capitala turcă Ankara după zboruri la joasă altitudine ale avioanelor de luptă.

UPDATE ORA 00.48 Turcia: Erdogan denunță o „revoltă a unei minorități în interiorul armatei” (TV)

Președintele islamo conservator Recep Tayyip Erdogan a denunțat vineri noapte o „revoltă a unei minorități din cadrul armatei”, cerându-le turcilor să reziste la o „tentativă de lovitură de stat” și să iasă în stradă, informează AFP.

Omul forte al Turciei, care s-a exprimat prin telefon la canalul de știri CNN-Turk, a declarat: „Nu cred absolut deloc că acești puciști vor reuși”.

 

UPDATE ORA 00.55 Turcia: Explozie violentă auzită la Ankara (AFP)

O explozie violentă a fost auzită vineri în centrul Ankarei, capitala Turciei, unde armata susține că a preluat controlul țării, iar deasupra orașului au fost văzute avioane de vânătoare și elicoptere, transmite un corespondent al AFP, informație confirmată și de Reuters.

Potrivit AFP, pentru moment nu se cunosc motivele acestei explozii. Reuters relatează, pe de altă parte, că un elicopter militar a deschis focul deasupra capitalei.

UPDATE ORA 01.00 Turcia: Televiziunea de stat TRT și-a întrerupt emisia

Televiziunea de stat turcă TRT și-a întrerupt emisia vineri noapte, după ce un crainic a citit un comunicat al armatei anunțând că militarii au luat puterea printr-o lovitură de stat, informează Reuters.

Separat, președintele Tayyip Erdogan a declarat canalului privat CNN Turk că lovitura de stat este o încercare a unei facțiuni a armatei și și-a chemat susținătorii să iasă în stradă.

UPDATE 01.10 Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie pentru Turcia și recomandă cetățenilor români aflați acolo să rămână la locurile unde sunt cazați și să evite deplasările inutile.

UPDATE ORA 01.13 Turcia: Nu există un sprijin larg pentru lovitura de stat (înalt oficial turc)

Un înalt oficial turc a declarat că nu pare să existe un sprijin larg în cadrul armatei turce pentru tentativa de lovitură de stat în curs de desfășurare vineri noapte, informează Reuters.

El nu a oferit mai multe detalii, dar comentariile sale se fac ecoul celor ale președintelui Tayyip Erdogan, care a declarat mai devreme că puciul este o încercare a unei mici facțiuni din interiorul armatei și că i se va pune capăt în curând.

UPDATE ORA 01.15 Turcia: Focuri de armă la aeroportul internațional din Istanbul

Focuri de armă au fost semnalate vineri noaptea la aeroportul internațional din Istanbul, în contextul în care o tentativă de lovitură de stat este în desfășurare în Turcia, transmite Reuters.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, însă premierul Binali Yildirim a precizat că tentativa de lovitură de stat va fi înăbușită.

UPDATE ORA 01.16 Turcia: Clădirea parlamentului, înconjurată de tancuri (Reuters)

Mai multe tancuri ale armatei au fost desfășurate în jurul parlamentului turc la Ankara, după ce o facțiune din armată a anunțat vineri seară că a preluat puterea în Turcia, informează agenția de presă Dogan, relatează AFP.

Conform unui martor citat de Reuters, tancurile desfășurate în jurul parlamentului au deschis focul. Un alt martor citat de agenția britanică de știri a spus că focuri de armă au fost auzite și pe aeroportul Ataturk din Istanbul.

Mai multe explozii violente au fost auzite în capitala turcă, însoțite de focuri de armă în centrul orașului, în timp ce avioane de vânătoare survolează la joasă altitudine metropola, susțin corespondenți ai AFP.

UPDATE ORA 01.21 Turcia: Ministrul pentru afaceri europene cere soldaților să nu se supună ordinelor primite de la liderii loviturii de stat

Ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik le-a cerut soldaților să nu se supună ordinelor primite de la o facțiune a armatei turce aflată la originea tentativei de lovitură de stat din Turcia, relatează canalul de televiziune turc NTV, citat de Reuters.

„Nu vom ceda această democrație până la ultima noastră suflare”, a spus Celik.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea în Turcia, în timp ce premierul Binali Yildirim a subliniat că tentativa de lovitură de stat va fi înăbușită.

UPDATE ORA 01.24 Turcia: Erdogan cheamă populația să iasă în stradă pentru a opune rezistență loviturii militare

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a lansat un apel populației să reziste loviturii de stat despre care susține că este executată de un mic grup de militari, transmite agenția EFE.

„Cer oamenilor noștri, lumii întregi, să umple piețele țării pentru a-i da (armatei) răspunsul necesar”, a spus Erdogan într-o declarație transmisă prin telefon la postul CNN în limba turcă. „Această lovitură de stat nu va reuși niciodată. Mai devreme sau mai târziu va fi eliminată. Mă voi întoarce la Ankara”, a mai spus Erdogan, amintind că el este comandantul suprem al forțelor armate.

Și ministrul turc de interne, Efkan Ala, a lansat un apel populației să iasă pe străzi pentru a apăra democrația.

UPDATE ORA 01.25 Turcia: Erdogan este „într-o locație sigură” (sursă guvernamentală)

Potrivit unui oficial guvernamental turc, președintele Recep Tayyip Erdogan este într-o „locație sigură”, fără a oferi mai multe detalii, informează agenția DPA.

UPDATE ORA 01.35 Turcia: Elicoptere militare au deschis focul asupra sediului Serviciului Național de Informații de la Ankara

Elicoptere militare turce au deschis vineri noaptea focul asupra sediului din Ankara al Serviciului Național de Informații al Turciei, relatează agenția de presă Anadolu, citată de Reuters.

De asemenea, în centrul Ankarei au fost auzite două explozii puternice.

UPDATE ORA 01.44 Turcia: Insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar puciul va fi dejucat (oficial de rang înalt)

O facțiune din armata turcă a preluat controlul unor tancuri și le-a ordonat forțelor pe care le controlează să ocupe străzile dar acestea nu au reușit să facă acest lucru în multe zone, a declarat vineri un oficial guvernamental de rang înalt, relatează Reuters.

Oficialul citat a spus că insecuritatea va continua în următoarele 24 de ore, dar că tentativa de lovitură de stat va fi dejucată și situația va fi adusă sub control.

El a recunoscut însă că forțele de securitate se confruntă în continuare cu unele dificultăți în unele sectoare din Ankara și Istanbul.

Oficialul guvernamental dă însă asigurări că forțele loiale executivului încep să redobândească controlul asupra elementelor care încearcă să răstoarne guvernul.

UPDATE ORA 01.55 Turcia: Vicepremierul Numan Kurtulmus afirmă că AKP încă deține puterea guvernamentală

Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) încă deține puterea guvernamentală în Turcia, a declarat sâmbătă dimineața vicepremierul turc Numan Kurtulmus, după ce armata turcă a anunțat că a preluat puterea, transmite Reuters.

La rândul său, premierul Binali Yildirim a spus că guvernul rămâne în funcție și că nu există motive de îngrijorare.

Armata turcă a afirmat într-o declarație anterioară, difuzată vineri noaptea, că a preluat puterea pentru a restabili ordinea în țară și drepturile democratice.

Președintele Recep Tayyip Erdogan și mai mulți oficiali guvernamentali au descris acțiunile de vineri noaptea drept o tentativă a unei mici facțiuni a armatei de a prelua puterea, susținând că acest grup va fi înfrânt.

UPDATE ORA 02.03 Turcia: Soldații trag asupra mulțimii, s-au înregistrat răniți (AFP)

Soldații trag asupra mulțimii la Istanbul, înregistrându-se răniți, relatează AFP, în contextul în care situația este foarte confuză în Turcia după ce o facțiune a armatei a anunțat că a preluat puterea.

UPDATE ORA 02.12 Turcia: Avioane militare F-16 au doborât un elicopter al puciștilor (TV)

Avioane militare F-16 au doborât, sâmbătă la primele ore, un elicopter al autorilor tentativei de lovitură de stat aflate în desfășurare în Turcia, relatează AFP citând o televiziune.

UPDATE ORA 02.13 Turcia: 17 polițiști au fost uciși la Ankara (Anadolu)

Un număr de 17 polițiști au fost uciși la Ankara vineri noapte, informează agenția Anadolu preluată de AFP și Reuters, în contextul în care situația este foarte confuză în Turcia după ce o facțiune a armatei a anunțat că a preluat puterea.

UPDATE ORA 02.15 Turcia: Vicepremierul turc afirmă că Erdogan este în avion în drum către Istanbul

Vicepremierul turc, Veysi Kaynak, a declarat postului de televiziune CNN Turk că președintele Recep Tayyip Erdogan este în prezent în zbor către Istanbul, transmite agenția EFE.

„Președintele nostru nu este cineva care să se predea.


Acum se îndreaptă către aeroportul Ataturk (din Istanbul)”, a spus Kaynak. Această declarație contrazice zvonurile potrivit cărora Erdogan ar intenționa să ajungă în Germania.

Însă conform informațiilor publice privind cursele aeriene, aeroportul Ataturk este paralizat. Site-ul oficial al aeroportului este inaccesibil, dar pagina web flightradar24.com semnalează că niciun avion nu emite semnal de zbor în apropierea aeroportului, în timp ce aeroportul Sabiha Gokcen, mai mic, aflat în partea asiatică a Istanbului, continuă să funcționeze.

Aeroportul Ataturk apare pe hartă cu specificația „No callsign”‘ (fără semnal), sugerând că nu funcționează controlul traficului.

De asemenea, conform televiziunilor turce, aeroportul este înconjurat de mașini de luptă, în urma măsurilor luate de un grup de militari care se pare că au preluat puterea în Turcia.

erdogan-dece

UPDATE ORA 02.21 Turcia: Președintele Erdogan a apărut la televiziune prin intermediul Facetime

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o apariție mai puțin obișnuită la televiziune, apărând pe canalul privat CNN Turk prin intermediul Facetime, o aplicație Apple, în contextul în care Turcia se confruntă cu o tentativă de lovitură de stat, informează BFMTV.

În scurta sa intervenție, una atipică, șeful statului turc a denunțat ”revolta unei minorități din sânul armatei” și le-a cerut conaționalilor săi să iasă pe străzi pentru a se opune tentativei de lovitură de stat. ”Nu cred absolut deloc că acești puciști vor reuși”, a spus Erdogan, care a promis „o ripostă foarte puternică”.

Câteva minute mai târziu, el a avut o scurtă declarație de presă în fața mai multor camere de luat vederi, într-o apariție televizată mai tradițională.

Armata turcă a anunțat într-o declarație anterioară, difuzată vineri noaptea, că a preluat puterea pentru a restabili ordinea în țară și drepturile democratice. Președintele Erdogan și mai mulți oficiali guvernamentali au descris acțiunile începute vineri noaptea drept o tentativă a unei mici facțiuni a armatei de a prelua puterea.

UPDATE ORA 02.23 Turcia: Premierul turc susține că unii lideri ai loviturii de stat au fost arestați

Premierul turc, Binali Yildirim, a declarat sâmbătă dimineața că unii dintre liderii loviturii de stat au fost arestați, transmite agenția EFE.

„Mai mulți puciști au fost arestați. Democrația va învinge” — este mesajul transmis de șeful executivului de la Ankara. „Noaptea aceasta Turcia este trează și în stradă. Poporul ne-a dat puterea și numai el ne va înlătura”, a mai spus el.

În același timp, postul CNN Turk a anunțat că militarii s-au retras de la aeroportul Ataturk din Istanbul, unde se află mii de manifestanți ce se opun loviturii de stat.

UPDATE ORA 02.39 Turcia: Manifestații pro și contra Erdogan la Istanbul

Pe străzile din Istanbul au ieșit mulți oameni purtând steaguri ale Turciei, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a lansat un apel către populație să respingă lovitura de stat militară aflată în desfășurare, transmite agenția EFE.

Un grup de persoane cu drapeluri naționale s-a adunat în piața Taksim din Istanbul. Totuși, alte relatări transmise de posturile de televiziune turce semnalează și manifestații în favoarea puciștilor.

UPDATE ORA 02.46 Turcia: Clădirea Parlamentului de la Ankara a fost bombardată (Anadolu)

Clădirea Parlamentului de la Ankara a fost bombardată sâmbătă la primele ore, în contextul desfășurării unei tentative de lovitură de stat în Turcia, informează Reuters, care citează agenția de presă oficială Anadolu.

Potrivit postului de televiziune Fox News, proiectilele au fost lansate de către un elicopter.

Martori citați de Reuters au afirmat că o explozie puternică a putut fi auzită în apropierea pieței Taksim din centrul metropolei Istanbul.

Armata turcă a anunțat vineri noaptea că a preluat puterea pentru a restabili ordinea în țară și drepturile democratice. Președintele Recep Tayyip Erdogan și mai mulți oficiali guvernamentali de la Ankara au descris acțiunile începute vineri noaptea drept o tentativă a unei mici facțiuni a armatei de a prelua puterea în țară.

UPDATE ORA 02.57 Turcia: Un ofițer recent înlăturat ar fi principalul organizator al loviturii de stat (media)

Un ofițer recent înlăturat din poziția de consilier juridic în cadrul forțelor armate, identificat ca Muharrem Kose, ar fi principalul planificator al loviturii de stat aflată în desfășurare în Turcia, relatează agenția Anadolu, citată de DPA.

Mai mulți comandanți din diferite categorii de arme au apărut la televiziune pentru a respinge tentativa de lovitură de stat, despre care afirmă că a fost opera unui mic grup din cadrul armatei, conform postului de televiziune NTV, ziarului Hurriyet și unui oficial guvernamental.

Între timp, la Istanbul și Ankara continuă luptele între unitățile loiale președintelui Recep Tayyip Erdogan și cele care susțin lovitura de stat, care a fost condamnată de cele patru mari partide din parlament, inclusiv de cele trei din opoziție, după cum arată declarațiile televizate și postările pe Twitter.

UPDATE ORA 03.06 Turcia: O televiziune privată arată imagimi cu soldați puciști arestați

Televiziunea privată turcă NTV a difuzat imagini cu soldați puciști dezarmați și arestați de poliție, transmite agenția EFE, care scrie că acestea par un semnal ce arată că lovitura de stat din Turcia este pe cale să eșueze.

În respectivele imagini, aparent filmate cu telefonul mobil, se văd polițiști care însoțesc militari arestați după ce probabil aceștia din urmă s-au predat.

În unele secvențe se observă și cetățeni care salută poliția sărbătorind posibilul eșec al loviturii de stat.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete, Nuh Yilmay, a declarat că lovitura de stat a fost respinsă și că poliția preia controlul punctelor strategice, el susținând că situația revine lent la normal.

UPDATE ORA 03.17 Televiziunea publică și-a reluat emisia, corespondenții afirmă că au fost ținuți ostatici

Televiziunea publică turcă TRT și-a reluat emisia sâmbătă dimineața după ce a întrerupt-o în timpul a ceea ce oficialii au afirmat că a fost o tentativă de lovitură de stat a unei facțiuni din interiorul armatei.

Corespondenții au declarat că au fost ținuți ostatici de puciști, informează Reuters.

UPDATE ORA 03.19 Tentativa de lovitură de stat, „în mare parte sub control” (prim-ministru)

Tentativa de lovitură de stat „idioată” care a fost comisă vineri noaptea în Turcia de către o facțiune a armatei este „în mare parte sub control”, a declarat sâmbătă dimineață prim-ministrul Binali Yildirim la televiziune, relatează AFP și Reuters.

„Este o inițiativă idioată sortită eșecului și ea este în mare parte sub control”, a declarat el telefonic pentru postul NTV, în timp ce serviciile de informații turce au evocat „o revenire la normal”.

El a mai precizat că tentativa de lovitură de stat a fost un act de rebeliune al susținătorilor clericului Fethullah Gulen, care locuiește în SUA. O organizație apropiată de clericul Gulen din SUA a negat orice implicare a acestuia sau a susținătorilor săi în tentativa de lovitură de stat.

Yildirim a mai declarat pentru NTV că deasupra Ankarei a fost instituită o zonă de excludere aerienă.

UPDATE ORA 03.20 Mai mulți răniți în urma bombardării Parlamentului de la Ankara

Mai multe persoane au fost rănite după ce un avion a bombardat sâmbătă dimineața clădirea Parlamentului de la Ankara în timpul tentativei de lovitură de stat militară, a declarat un deputat turc agenției EFE.

Sursa citată mai afirmă că sala de plen a Adunării Generale a luat foc, iar deputații s-au refugiat într-o încăpere de la subsolul clădirii. Printre răniți se numără polițiști și angajați ai Camerei.

UPDATE ORA 03.32 Avionul în care se află președintele Erdogan a aterizat la Istanbul

Avionul președintelui Recep Tayyip Erdogan a aterizat la Istanbul, a declarat un oficial turc citat de Reuters.

Informația este confirmată și de postul NTV.

Reuters relatează, citând tot canalul NTV, că doi oameni au murit în ciocnirile de la Istanbul.

Potrivit DPA, Erdogan supervizează eforturile în curs de redobândire a controlului deplin și va susține un discurs în câteva ore.

UPDATE ORA 03.57 Alte două explozii au lovit parlamentul (martor citat de Reuters)

Alte două explozii au lovit clădirea parlamentului turc în capitala Ankara sâmbătă dimineață devreme, a declarat un martor pentru Reuters, după ce o explozie a zguduit mai devreme clădirea, informează Reuters.

Separat, un membru al parlamentului contactat prin telefon a declarat pentru Reuters că parlamentarii s-au ascuns în adăposturi în clădire.

UPDATE ORA 04.09 Președintele Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul

Președintele turc Recep Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători sâmbătă dimineață devreme la aeroportul Ataturk din Istanbul, după ceea ce potrivit oficialilor a fost o tentativă de lovitură de stat a unui grup din interiorul forțelor armate, potrivit imaginilor televiziunii NTV, informează Reuters.

Mulțimea flutura steagul Turciei, potrivit imaginilor televiziunii. Omul forte al Turciei își petrecea de câteva zile vacanța cu familia într-o stațiune de pe litoral în vestul țării, potrivit presei, amintește AFP.

Canalul turc Fox TV a difuzat o înregistrare a lui Erdogan mai devreme în timpul nopții, în care el declară că a avut loc o revoltă împotriva solidarității și unității țării, dar că nicio putere nu este deasupra voinței naționale.

UPDATE ORA 04.11 Turcia: Puciștii au ocupat sediul televiziunii CNN Turk

Un grup de soldați din rândul puciștilor au ocupat sâmbătă dimineața sediul din Istanbul al postului privat de televiziune CNN Turk, afiliat CNN-ului american, și au sistat emisia, transmit agențiile EFE și Reuters.

Intervenția împotriva acestui post, în jurul orei locale 03:40, a avut loc la mai puțin de o oră după ce televiziunea publica TRT, aflată timp de mai multe ore sub controlul militarilor, și-a restabilit emisia la Ankara.

La întreruperea emisiei postului CNN Turk, pe ecrane a apărut o imagine cu studioul gol și s-a auzit un foc de armă, precum și zgomotul provenit de la mulțimea de afara.

UPDATE ORA 04.54 Erdogan declară că îl sprijină milioane și nu se duce nicăieri

Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că el rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne, informează Reuters, AFP și Xinhua.

Erdogan a adăugat că milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepților clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care el îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepții săi din sistemul judiciar și armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru „a curăța” forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus președintele turc Tayyip Erdogan.

El a fost întâmpinat de o mulțime de susținători la aeroportul Ataturk din Istanbul sâmbătă dimineață, potrivit imaginilor difuzate de canalul NTV.

El a vorbit cu susținătorii săi după ce avionul care îl transporta a aterizat la Istanbul.

El a mai spus că hotelul unde se afla pe coasta turcă a fost bombardat după plecarea sa.

La rândul său, prim-ministrul turc Binali Yildirim, a declarat că situația din Ankara este în mare măsură sub control și că 120 de persoane au fost arestate.

La aproximativ 15 minute după declarațiile sale, clădirea parlamentului a fost lovită de bombe și mai multe persoane au fost rănite, potrivit presei locale.

O zonă de interdicție aeriană deasupra Ankarei a fost declarată, adaugă Xinhua.

UPDATE ORA 06.16 42 de morți în confruntarile din tentativa de puci la Ankara (TV citând parchetul)

Patruzeci și două de persoane, dintre care civili și polițiști, au fost ucise la Ankara în confruntările din timpul tentativei de puci în Turcia, a declarat parchetul districtului Golbasi, suburbie a capitalei turce, citat de canalele de televiziune turce, informează AFP.

Focuri de armă sporadice erau încă auzite dimineața devreme în mai multe cartiere ale capitalei după o noapte foarte confuză marcată de explozii provocate, potrivit mass-media, de bombardamente aeriene.

UPDATE ORA 06.24 Turcia: Prim-ministrul ordonă armatei să doboare avioanele și elicopterele puciștilor

Prim-ministrul turc Binali Yildirim a ordonat sâmbătă armatei să doboare avioanele și elicopterele aflate în mâinile militarilor puciști, a declarat un responsabil turc, informează AFP.

„Avioane de luptă au decolat de la baza lor din Eskisehir”, în vestul Turciei, pentru a lupta contra aparatelor rebelilor, a precizat acest responsabil.

UPDATE 08.40 Conform „Daily Mirror”, numărul morților a ajuns la 60, iar 754 de militari implicați în tentativa de lovitură de stat au fost arestați.

UPDATE ora 12.30 Premierul turc a anunțat un tragic bilanț provizoriu al tentativei de lovitură de stat: 161 de morți, 1.440 de răniți și 2.839 de persoane reținute.

UPDATE ORA 13.07 Tentativa de lovitură de stat militară din Turcia s-a soldat până în prezent cu 265 de morți și 1.440 de răniți, a anunțat sâmbătă în timpul unei conferințe de presă la Ankara premierul turc Binali Yildirim, transmite Reuters.

Numărul morților în rândul civililor și trupelor guvernamentale este de 161, în timp ce în rândul puciștilor este de 104, iar 20 dintre aceștia din urmă sunt organizatori ai loviturii de stat.

De asemenea, oficialul turc a precizat că au fost arestați 2.839 de militari din rândul puciștilor, printre ei numărându-se atât soldați cât și ofițeri de rang înalt. El a susținut că autoritățile au controlul deplin asupra situației în capitala Ankara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.