Sportivi din Top 100 ITF juniori se întrec la ediția a 21-a...

Sportivi din Top 100 ITF juniori se întrec la ediția a 21-a a turneului Wilson-Tivoli Trophy Timișoara. Ce au făcut localnicii Nini Dica și Andreea Velcea în primul tur FOTO

0
DISTRIBUIȚI
tenis tivoli (7)
Wilson-Tivoli Trophy 2016, a 21-a ediție a turneului de tenis ITF juniori de la Timișoara

Timișoara nu mai are un turneu important de seniori la tenis însă are unul tot mai puternic pentru juniori. Ediția a 21-a a turneului ITF Wilson-Tivoli Trophy a adus la baza de pe Aleea Ghirodei sportivi care ar putea în viitor să strălucească pe marile arene ale lumii. Printre speranțe se numără și localnicii Nini Dica și Andreea Velcea, care au reușit ieri să se în al doilea tur al tabloului principal.

Turneul de la Timișoara e de categoria 3 și unul dintre cele mai puternice din zonă destinate juniorilor. Tineri sportivi din Germania, Marea Britanie, Italia, Franța sau China sunt prezenți la cea mai puternică ediția a Wilson-Tivoli Trophy. Competiție începută în weekend cu faza calificărilor. Interesant e că favorita nr. 1 a turneului, totodată nr. 96 mondial la U18, Daria Nazarkina, a venit din calificări, deoarece nu se înscrisese la timp. Rusoaica a și învins-o în turul 1 pe italianca Viola Cioffi. Echipa Italiei a venit pe Aleea Ghirodei însoțită de o fostă participantă la marile slamuri, Maria Elena Camerin, aflată în postura de antrenoare acum. ”E un turneu foarte frumos, e prima dată când sunt în Timișoara. Sunt aici pentru băieții din Italia, lucrez cu federația, vremea e bună, la fel și turneul. Îmi place stilul acesta de viață, lucrez cu jucători sub 18 ani, nu am renunțat complet la activitate, mai joc și eu în competiții. E o schimbare bună pentru mine”, a declarat Maria Elena Camerin, fost nr. 41 mondial.

Tot din Top 100 mondial la juniori era britanicul Finn Bass (locul 99 înaintea competiției) și francezul De la Bassetiere (urcat între timp pe #92 și favorit nr. 1 la turneu), cei doi obținând fără probleme biletele pentru turul 2. Primul chiar în fața românului Vladislav Melnic.

Victorii pentru timișorenii Nini Dica și Andreea Velcea

Competiția a început bine și pentru favoriții locali. Nini Dica a trecut ieri în turul 1 de britanicul Anton Matusevich, mult mai bine clasat în top-ul ITF, în două seturi: 6-4, 6-4. El va avea un meci greu acum cu turcul Kaya Gore, favorit nr. 4 și #138 mondial. Andreea, fiica lui Valentin Velcea, a obținut și ea calificarea în turul 2 în urma succesului, tot în două seturi, ambele la 1, cu Nevena Sokovic, din Serbia, și o va întâlni azi pe chinezoaica Xin Yu Wang. Cei doi timișoreni intenționează să participe în toamnă la primele lor turnee ITF Pro Circuit. De asemenea, Alessia Ciucă, legitimată la Sport4Fun Timișoara, a fost eliminată de irlandeza Jennifer Timotin în primul tur. Ea e și partenera la dublu a Andreei Velcea, unde cele două au reușit să treacă dramatic ieri de cuplul Nagy (Hun) / Pellicano (Malta). În timp ce Nini Dica a făcut pereche cu Filip Jianu la această categorie și cei doi au obținut de asemenea o victorie, în fața lui Gima (România) și Oberleitner (Austria).

”E foarte important. La cluburile noastre vin din ce în ce mai mulți copii. E o ocazie unică pe an să chemăm toți copiii de vârstă de 10-12 ani care să vadă la lucru niște sportivi mai mari ca ei, către care trebuie să tindă ca valoare și care sunt în top-ul mondial. E un eveniment de top. Tenisul e un sport tot mai popular, mai ales după ultimele rezultate. Valul nou s-a menținut la un nivel înalt, și Nini și Andreea Velcea sunt deja în Top 500 la nivel mondial sub 18 ani, vine din urmă și Ciucă. Vor veni mai devreme dacă vom crea condiții”, a spus Ovidiu Șola, arbitrul principal al turneului ITF.

Acesta intenționează să organizeze un turneu pro începând cu anul 2017, după o pauză de trei ani de la astfel de evenimente în orașul de pe Bega. ”Va fi feminin în prima fază.


E greu, mi-am făcut o infrastructură, teren acoperit pentru zilele de ploaie, un restaurant, ne dorim beneficiari să fie în primul rând cei din Timișoara”, a conchis Șola, cu referire la baza din Giroc.

”E o adevărată istorie, mă bucur că de la an la an pot să spun că turneul e mai bine văzut, mai bine organizat și susținut financiar. Și Primăria Timișoara e partener de trei ani de zile. La participare stăm foarte bine, în premieră avem jucători din prima sută, ceea ce arată un interes extraordinar de mare al acestor sportivi din toată lumea față de acest turneu. Chiar dacă punctele de aici nu-i ajută foarte mult. Sigur, în Europa nu sunt în această perioadă turnee de gradul 3, au venit aici și pentru că le place. Nu am avut de foarte mult timp jucători timișoreni buni. Acum avem două speranțe și sigur că publicul altfel trăiește. Îi foarte important că îi vedem pe Andreea Velcea și Nini Dică la lucru, sper să ajungă mai departe au trecut de primul tur, ceea ce e foarte important. Poate vor ajunge în fazele finale”, a precizat Ovidiu Pop, directorul turneului Wilson-Tivoli Trophy.

Câștigătorul turneului de la Timișoara câștigă 60 de puncte ITF. Partidele de azi, din turul 2, încep la ora 9 la simplu, respectiv 15 la dublu (băieți și fete). Joi sunt programate sferturile de finală la simplu (ora 9) și semifinalele la dublu (ora 15). Vineri de la ora 9.00 au loc semifinalele la simplu, iar de la 15 sunt finalele de la dublu. În timp ce sâmbătă de la ora 10 au loc celelalte finale, simplu feminin (ora 10) și simplu masculin (ora 12).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.