Valea lui Liman, colțul de rai din colțul de est al județului...

Valea lui Liman, colțul de rai din colțul de est al județului Timiș. Ce puteți vizita în zonă FOTO

1
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1182888983">
4. valea lui liman
Valea lui Liman

În Munţii Poiana Ruscă, aproape de vârfurile Padeş şi Rusca, în locul în care Bega străbate o porţiune îngustă de chei cu stânci abrupte şi este o apă repede şi limpede, împrejurimile sunt sălbatice şi splendide iar zilele de vară nu sunt la fel de toride şi prăfuite ca cele din oraş, se află complexul turistic Valea lui Liman, unde iubitorii de drumeţii şi sport sau cei care doresc să facă plajă şi baie în piscină pot petrece câteva zile superbe. Complexul, construit construit în 1972, a fost modernizat şi s-a diversificat foarte mult oferta turistică.

Excursii şi sărbători

Valea lui Liman se află pe raza comunei Tomeşti, în partea de răsărit a judeţului, pe drumul care, de la Coşava, o face la dreapta, spre Curtea, Romîneşti şi Tomeşti, şi oferă numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber, pentru toate gusturile. Iubitorii de drumeţii pot face excursii pe potecile marcate din pădurile întinse şi poieniţele scăldate de soare sau chiar în zone mai sălbatice, până la vârful Padeş, de unde poate fi admirată priveliştea panoramică a părţii vestice a masivului Poiana Ruscă şi întreaga zonă înconjurătoare. Există, de asemenea, mai multe peşteri care pot fi explorate, cea mai cunoscută fiind peştera Româneşti, unde se ţin celebrele concerte care au atras un public numeros.

Nu departe de Valea lui Liman există şi două rezervaţii naturale, lacul fosilifer Rădmăneşti, aflat într-o arie protejată paleontologică, unde au fost descoperite fosile de moluşte din era terţiară, şi pajiştea cu narcise din satul Băteşti, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare. În luna august se organizează la Valea lui Liman o sărbătoare a cântecului şi jocului popular, „Nedeea românilor de pretutindeni”, devenită deja tradiţională, care reuneşte în fiecare an peste 800 de artişti, păstrători ai datinilor, portului şi jocului popular.

Oferta turistică

Cazarea se poate face în regim hotelier sau în căsuţe, iar complexul este dotat cu restaurant, teren de fotbal, sală de forţă, teren de handbal acoperit, locuri de joacă pentru copii şi piscină şi, în ciuda peisajului rustic, turiştii au asigurat întreg confortul cu care e obişnuit omul modern. Restaurantul complexului oferă turiştilor bucătărie românească şi internaţională dar există şi locuri amenajate pentru grătare, dacă cei veniţi la Valea lui Liman doresc să se „gospodărească” singuri.

Condiţiile de aici sunt foarte atrăgătoare şi pentru turismul de afaceri, clienţii beneficiind, pe lângă zona minunată, şi de o sală de conferinţe dotată cu toate cele necesare, iar la cererea celor interesaţi, aici se pot organiza adevărate petreceri sau aniversări. Complexul Valea lui Liman are, de asemenea, oferte de cantonament, cu acces la întreaga bază sportivă, şi organizează tabere şcolare şi excursii pe traseele montane cu un ghid care este profesor de geografie.

Tot la Valea lui Liman se pot amenaja şi ateliere de creaţie pentru pictură, sculptură, sport, aeromodelism, ciclism, montanologie sau cercetaşi. Zona se pretează şi turismului ecumenic, aici aflându-se nu mai puţin de 14 bisericuţe de lemn din secolele XVI-XVIII şi mănăstirea „Izvorul lui Miron” de la Româneşti.

În satele Luncanii de Jos şi Româneşti există, de asemenea, câte cinci gospodării amenajate pentru agroturism, iar în centrul de comună, Tomeşti, o pensiune.

Surse foto: cazari.ro, valea-lui-liman.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.