ACUZE: sub actuala conducere, specialiștii pleacă de la Muzeul de Artă din...

ACUZE: sub actuala conducere, specialiștii pleacă de la Muzeul de Artă din Timișoara. Cum comentează șeful CJ Timiș şi ce spune managerul

0
DISTRIBUIȚI

piata unirii nou (12) Muzeul de Artă din Timișoara

Muzeul de Artă din Timișoara, găzduit de Palatul Baroc

Muzeul de Artă din Timișoara, instituție aflată sub „umbrela” Consiliului Județean Timiș, a fost în ultimii ani scena unor mici „războiaie civile”, după schimbarea conducerii. Acum, noul șef al CJT a primit un memoriu în care un fost angajat reclamă faptul că specialiștii părăsesc muzeul din cauza conducerii.

Istorie tumultuoasă

În 2013, profesorul universitar Marcel Tolcea era demis de la conducerea Muzeului de Artă din Timişoara, chiar de ziua lui. După ce activitatea acestuia a fost evaluată de o comisie numită de CJ Timiș, Tolcea a rămas fără postul obţinut în perioada în care judeţul era condus de Constantin Ostaficiuc de la PDL. Marele reproş care i se aducea universitarului de la Jurnalistică? Faptul că nu era specialist în domeniul artei.

În vreme ce Tolcea a contestat demiterea sa, noul director al Muzeului de Artă a fost ales printr-un concurs despre care percepția generală era că a fost unul cu dedicație. Conducerea CJ Timiș nu a căutat un director specialist în artă, ci …un istoric. Postul a fost rapid ocupat de Victor Neumann. Conflictul dintre Tolcea și Neumann însă pare să aibă urmări chiar și la trei ani de la izbucnirea lui. Pe scurt, mulți dintre specialiștii de la Muzeul de Artă au decis să plece din instituție.

Cum comentează Sorin Grindeanu

Situația de la Muzeul de Artă din Timișoara a ajuns și în atenția președintelui CJ Timiș, Sorin Grindeanu, care a declarat că „am un memoriu primit ieri sau alaltăieri, adiacent vorbeşte de ceea ce spuneţi dumneavoastră. Preocuparea mea în această lună şi un pic de când am fost ales a fost mai mult să fac pe pompierul, adică să sting anumite incendii apărute.


Vorbesc despre Muzeul Banatului şi ştiţi, am discutat aici ceea ce a apărut acolo. Acum o să văd în amănunt despre ceea ce spuneţi. Am primit ieri un memoriu despre acest subiect, dar adiacent. Nu ştiu în amănunt fluctuaţia de personal de acolo, că mă gândesc că nu a apărut peste noapte. O să văd care e situaţia de fapt în subiectul ăsta. Problema noastră este mai mult de administrare, nu sunt specialist şi nu suntem specialişti în ceea ce înseamnă cultura să spunem şi nu e treaba mea ca preşedinte de consiliu să spun sau să nu spun. Dacă vreţi, întrăm în anumite amănunte pe care le-am văzut în această sesizare şi chiar nu vreau să fie o bătălie de orgolii între fostul director şi actualul director, că nu e bine pentru cultura din judeţul Timiş să se întâmple lucrul acesta. Dacă eu pot să intermediez acest dialog, o fac cu toată deschiderea şi cu toată dragostea. Nu eu l-am pus nici pe domnul Neumann, nu eu l-am schimbat nici pe domnul Tolcea. O să încerc să intermediez acest dialog că nu e bine nici pentru noi şi sunt de acord cu lucrul ăsta şi e bine ca specialiştii să rămână în cadrul instituţiei. Probabil că trebuie să găsim cadrul pentru asta”.

Ce spune Victor Neumann

Directorul Muzeului de Artă a neagat însă acuzaţiile şi a explicat pentru PRESSALERT.ro că în mandatul său un singur specialist a părăsit muzeul după ce a obţinut un loc de muncă mai bine plătit, în altă ţară. Mai mult, Neumann spune că muzeul este în căutare de specialişti, însă aceştia sunt greu de găsit. De exemplu, pentru a angaja un muzeograf, instituţia condusă de Neumann trebuie să facă o selecţie a absolvenţilor de Litere, Istorie sau alte asemenea specializări conexe, dat fiind faptul că în România nu există specializarea de muzeograf. Astfel, odată angajat, un proaspăt absolvent trebuie să parcurgă ani buni de instruire pentru a devenit un adevărat specialist.

Legat de acuzaţiile care i se aduc, Neumann mai spune că, sub mandatul său, Muzeul de Artă din Timișoara organizează şi şapte expoziţii de artă pe an, două dintre care sunt proprii, în vreme ce sub alte conduceri au fost şi ani cu o singură expoziţie. Un alt succes cu care se laudă Neumann este expoziţia Baroque Urban a artistului Gheorghe Fikl, care urmează să fie expusă şi în alte ţări. Managerul instituţiei a ținut să menționeze că întreaga sa energie este concentrată pe dezvoltarea muzeului şi nu pe implicarea în conflicte cu alţi oameni de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.