Artă de clasă mondială la Timișoara, la Baroque II Urban. Până când...

Artă de clasă mondială la Timișoara, la Baroque II Urban. Până când puteți vizita expoziția FOTO și VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

6. expo baroc

Barocul, unul dintre cele mai frumoase curente ale artei – îndeletnicirea care are forţa de a deschide noi perspective, de a sonda în minţile şi sufletele oamenilor şi chiar de a scrie istorii – a dobândit la Timişoara noi valenţe prin expoziţia Baroque II Urban, în cadrul căreia cunoscutul pictor Gheorghe Fikl şi artista franceză Josepha Blanchet au construit o nouă dimensiune a barocului printr-o pictură neo-barocă şi o instalaţie video, în stil minimalist, amplasată într-un dark-room, în premieră pentru muzeul de artă timişorean.

Expoziţia-eveniment de la Timişoara care prezintă trei dimensiuni ale barocului are ca punct de plecare barocul imperial, prezentat publicului printr-o impresionantă colecţie de gravuri originale ale Fundaţiei Herczeg şi obiecte de artă şi decor din colecţia muzeului. A doua componentă, în jurul căreia se coagulează întreaga expoziţie, este reprezentată de pictura şi digigrafia artistului Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apeciaţi pictori români contemporani, care s-a impus în peisajul artistic cu tablourile sale plasate în spaţii atemporale, cu decoruri somptuoase şi reprezentări dramatice de animale, lucrările sale fiind apreciate nu numai în România ci si peste hotare, chiar în multe case regale din Europa.

Ultimul segment stă sub semnătura artistei franceze Josepha Blanchet, care proiectează barocul într-o nouă dimensiune, reuşind, prin intermediul instalaţiei video intitulate „The lace” (Dantela), să esenţializeze dimensiunea post-barocă şi să realizeze o posibilă proiecţie a barocului în viitor, prin îmbinarea detaliilor şi printr-o idealizare a frumuseţii umane.


Ea reuşeşte, de asemenea, să ofere o perspectivă feminină, prin care transmite o nouă percepţie asupra barocului, folosind mijloace minimaliste şi contemporane.

Expoziţia poate fi vizitată până în 23 septembrie la etajul al doilea al muzeului de artă, care include şi sala barocă. Organizatorii au pregătit şi alte acţiuni adiacente proiectului, cum ar fi aterliere de pictură în stil baroc pentru copii, dezbateri şi evenimente speciale, printre care video-ul expoziţiei realizat de Mihai Pinti, imagini pe care le puteți viziona mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.