Cum arată toaletele publice din Timișoara pentru care municipalitatea dă 200.000 euro...

Cum arată toaletele publice din Timișoara pentru care municipalitatea dă 200.000 euro anual FOTO

0
DISTRIBUIȚI
botanic 5
Pisoarul cu găleată, noua modă în toaletele publice din Timișoara Foto Adrian Pîclișan

În contextul în care extrem de rar timișorenii văd hârtie igienică – de cea mai proastă calitate – și săpun lichid la toaletele din oraș, unde, teoretic, se consumă detergent și dezinfectanți pentru curățenie, dar miroase groaznic, a urină, Primăria Timișoara cheltuie anual 200.000 euro pentru toaletele publice.

Municipalitatea de pe Bega a stabilit luna trecută bugetul de cheltuieli cu toaletele publice. Peste 11.000 de euro lunar, asigură salariile angajatelor. Sunt 20 femei de serviciu care au în sarcină 12 toalete. Toate sunt coordinate de un șef, bărbat, căruia primăria îi dă salariu și mașină de serviciu.

”Sunt cheltuieli foarte mari având în vedere situația în care se găsesc aceste toalete publice. Nu mai spunem de reclamațiile pe care le-am primit de la cetățeni. În Parcul Botanic la ora 15,00 se închide toaleta, iar în Parcul Copiilor, din trei grupuri sanitare nu funcționează decât unul, iar acela e într-o stare jalnică, urât mirositoare”, susține consilierul local Gabriela Popovici.

Igrasie, pisoare lipsă sau ”sigilate” în pungi de nylon, scaune de toaletă sau rezervoare fără capac, chiuvete și oglinzi lipsă. Așa arată toaletele publice administrate de Primăria Timișoara. ”Una peste alta, arată foarte bine”, era de părere, zilele trecute, Victor Potop, funcționarul public responsabil cu activitatea toaletelor din spațiul public.

Cum arată toaletele publice din Timișora

În Piața Nicolae Bălcescu, dincolo de inflorescențele de igrasie am descoperit pisoare imposibil de folosit: unul era lipsă (rămăsese din el doar mesajul ”trageți apa” scris cu majuscule), iar al doilea era împachetat temeinic într-un sac menajer de plastic. altfel spus, mesajul era clar: nu putea fi folosit nici acesta. Noroc că mai exista unul, funcțional. Și mesajul frumos înrămat, tot  cu majuscule: ”FĂRĂ TAXĂ FREE”. Dispozitivul de săpun lichid a fost smuls din perete, iar la toaletele pentru femei lipsesc și colacii scaunelor de toaletă, dar și capacele rezervoarelor acestora.

Dacă în Parcul Copiilor e deschis doar un grup sanitar și în acesta nu toate toaletele, în Parcul Botanic, lucrurile se prezintă ciudat. În primul rând, știe orice mamă cu copil care ajunge în parc, că nu are nicio șansă să își spele copilul pe mâini după ce a făcut pipi.


Motivul? Simplu: de mult timp nu mai există chiuvetă. A dispărut. În locul ei stă acum îngrijitoarea, pe un scaun de plastic verde. E de la sine înțeles că scaunele de toaletă nu au colac. Aici am găsit însă hârtie igienică gri, ”porționată” ( n.r. desfăcută) și așezată ”frumos” pe o țeavă care alimentează cu apă rezervorul vasului de toaletă. La ”bărbați” un pisoar e defect, astfel că sub el stă o găleată cu apă, care colectează urina care se scurge prin racordul neetanș. Toaleta publică din Piața Unirii, care a fost renovată recent, este închisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.