Familiile care doresc să adopte un copil nu mai pot refuza micuţii...

Familiile care doresc să adopte un copil nu mai pot refuza micuţii ţigani. Câţi copii greu adoptabili sunt în Timiș şi cum s-a schimbat legea adopţiei

2
DISTRIBUIȚI

copii19_resize

Familiile din judeţul Timiş, şi nu numai, care doresc să adopte un copil nu vor mai putea selecta etnia micuţului pe care doresc să-l ia acasă, aşa cum se întâmpla până în prezent. Astfel, autorităţile speră că, în acest mod, şi copiii de etnie rromă părăsiţi de părinţi vor fi adoptaţi.

333 copii din Timiș sunt greu adoptabili

Din data de 12 august este aplicată o nouă lege a adopţiilor, cu scopul ca tot mai mulţi copii abandonaţi să ajungă în familii. Printre altele, noua lege a adopţiei prevede ca la un număr de cinci refuzuri, părinţii adoptatori nu vor mai putea continua procedurile de potrivire decât după finalizarea unui program de consiliere. De asemenea, a fost introdusă şi o procedură pentru copiii greu adoptabili, pe care nu-i vrea nimeni, astfel că sunt condamnaţi să-şi petreacă copilăria într-un centru de plasament sau în grija unui asistent maternal.

„În normele de aplicare a noii legi am introdus o procedură pentru copiii greu adoptabili, pentru a veni în sprijinul micuţilor care au acum şansele cele mai mici de a fi adoptaţi.


Evaluarea familiei a fost reconsiderată, în sensul în care căutăm ca printre cei care vor să adopte să găsim viitori părinţi, testăm aşadar capacitatea de a fi un părinte potrivit, de aceea am eliminat etnia din criteriile de adopţie”, a declarat Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt la Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, ne-a declarat că în judeţul nostru sunt 367 de copii adoptabili. 333 dintre micuţi sunt greu adoptabili, adică au vârsta peste cinci ani, au o dizabilitate fizică sau intelectuală, au un frate în sistemul de îngrijire socială sau sunt de etnie rromă.

„Efortul şi finalitatea pe care ne-o dorim este ca mai mulţi copii să ajungă în familii. Astăzi putem să spune că da, procesul de adopţie este mai uşor, mai rapid. O lungă listă de documente au fost tăiate, digitalizate, simplificate, comasate. Pentru familia care doreşte să adopte, prcesul a scăzut sub un an, iar pentru copii sub şapte luni”, a declarat Oana Ţoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

2 COMENTARII

    • exact!! si cu un copil sanatos este greu la noi, nu traim in Suedia, ca sa fim eroi, sa adoptam copii cu dizabilitati. Etnia este alta chestie…pe mine personal nu m-ar interesa etnia, doar sa fie copilul MINTAL SI FIZIC SANATOS!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.