Localități din Banat fără medic de un sfert de secol, bolnavi duși...

Localități din Banat fără medic de un sfert de secol, bolnavi duși la doctor cu mașina primarului. Ce spun autoritățile

0
DISTRIBUIȚI
Nicolae Tismănariu
Nicolae Tismănariu, primarul din Gârnic (CS) duce cu mașina de serviciu bolnavii la doctor

Peste 400 de localități din România nu au medic de familie. Este vorba de comune și orașe mici. Explicația e simplă: localitățile sunt absolut neatractive, un medic care s-au muta acolo nu ar avea practice din ce să trăiască, el și familia lui.

O statistică realizată de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) arată că în România e nevoie 572 de medici de familie în cele 429 de localități fără. Unele dintre acestea nu au medici de 25 de ani. Altfel spus, nu au avut medic niciodată după Revoluție.


E și cazul comunei Gârnic din Caraș Severin sau a comunei Ohaba Lungă din Timiș.

Sunt aproximativ 1.200 de suflete în Ohaba Lungă, oameni care speră în fiecare zi să fie sănătoși. Le e din ce în ce mai greu, pentru că, de un timp, tot mai mulți dintre ei se îmbolnăvesc de cancer. Au murit deja oameni tineri. Deși dispensarul din centrul de comună e proaspăt renovat, nu tentează pe nimeni.

Situația e similară la Gârnic. Aici sunt puțin peste 1.300 de localnici. De asemenea, nu au văzut medic după Revoluție. Primarul, reales din 2001 încoace, a ajuns să facă pe taximetristul și să ducă sătenii la spital ori de câte ori are treabă la Reșița. „Merg și de trei, patru ori pe săptămână cu treabă la județ, și de fiecare dată iau oameni cu mine în mașină. Eu îi anunț când am treabă, ei mă anunță când vin. De fiecare dată sunt doi sau trei cu mine, la fiecare drum”, explică Nicolae Tismănariu, edilul localității.

„Sunt localități care au peste 800 locuitori, dar insuficienți pentru a asigura venitul necesar funcționării, în condiții minime, a unui cabinet medical. Venitul minim al unui cabinet trebuie să fie asigurat de liste de cel puțin 2.200 asigurați în condițiile din 2016. A nu se confunda venitul unui cabinet de la Casa de Asigurări cu venitul medicului. Sunt situatii în care numărul de asigurați nu acoperă minimul de funcționare al cabinetului iar medicul, pentru a rămâne cu ceva, trebuie să facă reduceri sau să renunțe la unele cheltuieli de funcționare”, arată dr. Cătălin Petrencic, vicepreședintele FNPMF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.