Martiri închipuiţi

Martiri închipuiţi

2
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Nu este zi în care să nu văd cum educația românească ne forțează să fim ipocriți. În general, avem două viteze atunci când cineva ne face rău: ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. Să îl văd eu pe românul ăla care nu știe că numai un sălbatic se răzbună. Da! Suntem crescuți sub deviza „capul plecat sabia nu-l taie”. Dar să vorbim la subiect.

Cum reacționăm atunci când un om ne jignește sau ne face rău? Ei bine, dacă suntem ceea ce am învățat că înseamnă oameni educați, vom întoarce și celălalt obraz. Ce a învățat cel care ne jignește? Că atunci când are chef de o mică descărcare de nervi știe unde o poate face gratis și fără urmări, căci educatul, se știe, tace și înghite.


De ce nu reacționăm? Motive multiple. Unul e că am fost învățați că cel mai deștept cedează. Și acum pe bune, cine nu vrea să fie cel mai deștept! Cât că îți ștergi flegma de pe obraz, tu ești mai bun.

Să fii victimă de bună voie e similar, în educția noastră, cu a fi erou. Sunt mai bun decât el, îi arăt că nu îl bag în seamă! Eu una nu pot fi de acord cu asemenea aberații de gândire impuse de societate. Eu judec și mă ghidez după alte principii, chiar dacă pierd mult cu asta. Mă jignești, îmi faci rău? Perfect! Eu nu tac. Meriți să fii pus la punct. Într-o asemenea situație, e clar că dacă un om te atacă sau te jignește el este din start inferior și te percepe ca pe un pericol pe care încearcă să îl anihilieze. Să taci e un semn de prostie. Ești deja superior prin simplul fapt că ești atacat, nu mai ai ce superioritate să demonstrezi prin tăcere. Tăcerea ta, indiferent ce ai fost tu învățat să crezi, e doar un semn că nu ai pic de respect față de tine.

Și nu, nu instig la a da în cap, ci la a atenționa frumos că nu merge așa. Că dacă nu mă respecți, nu primești respectul meu în numele educației. Că dacă nu putem interacționa civilizat, ne oprim aici și că faptul că s-ar putea să am nevoie de ajutorul tău cândva, nu mă împiedică să îți cer să mă respecți şi nu mă obligă să las loc de bună ziua unui om needucat. Așa, mințindu-i pe cei jigniți că sunt superiori dacă se lasă călcaţi în picioare, cei care conduc societatea au confortul necesar al unei mase critice inerte graţie educaţiei. Ştiu, tot politicienii is de vină!

2 COMENTARII

  1. „Flegma” este o notiune aprofundata pe parcursul anilor de scoala, sau dupa ce ati devenit ziarista? Eu nu am fost invatata in scoala sa-mi plec capul, ba as spune chiar dimpotriva. In ceea ce priveste partea cu respectul, va ramane la nivel teoretic, sau o sa-l aplicati si in practica, inclusiv in articolele pe care le scrieti? 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.