Nicolae Robu și Gheorghe Falcă vor să construiască o metropolă pe axa...

Nicolae Robu și Gheorghe Falcă vor să construiască o metropolă pe axa Arad-Timișoara. Cum s-ar putea dezvolta cele două orașe și la ce prim proiect visează primarul Robu

1
DISTRIBUIȚI

robu-falca

Adio, rivalitate între Arad și Timișoara. Primarul capitalei Banatului, Nicolae Robu, cât și primarul Aradului, Gheorghe Falcă, vor semna, astăzi, la ora 16.00, o rezoluție prin care cele două municipii își vor lua angajamentul de a construi o metropolă pe axa Arad-Timișoara. În această dimineață, cei doi primari au participat la conferința „Dezvoltare urbană pe axa Arad-Timișoara”, organizată la Universitatea de Vest, în care au vorbit despre avantajele pe care le au cele două orașe prin realizarea unui pol de creștere în această zonă. Primarul Nicolae Robu are în minte deja și un prim proiect care ar putea fi realizat în colaborare cu orașul Arad – o zonă de agrement de mare anvergură.

„Cred că avem datoria să ne preocupăm de acest concept de dezvoltare urbană integrată pe axa Timișoara-Arad, concept care a fost generat la nivel de nucleu printr-un studiu al Băncii Mondiale. În această parte de Europă nu există o metropolă la dimensiunea de circa un milion de locuitori, se simte un gol în triunghiul București-Belgrad-Budapesta. Noi considerăm că, dincolo de dezvoltarea frumoasă pe care au cunoscut-o Timișoara și Arad în acești ani, e timpul să gândim armonizat, la o dezvoltare integrată. Consider că trebuie să generăm un masterplan pentru dezvoltarea acestui areal, să stabilim ce vrem să dezvoltăm în această zonă”, consideră Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei estimează că în exercițiul financiar european 2021-2027 s-ar putea accesa fonduri europene pentru susținerea unor investiții de tip ITI (Investiții Teritoriale Integrate).


„Până atunci, cred că am putea face unele lucruri pornind la drum cu resurse proprii, dar și cu speranța că Guvernul va fi sensibil la un astfel de proiect și va aloca fonduri. Cred că am putea să facem împreună, de exemplu, o zonă de agrement de mare anvergură în acest areal Timișoara-Arad”, a declarat Nicolae Robu, astăzi.

Pe de altă parte, primarul Aradului spune că ambele orașe au atins maximul de dezvoltare și tocmai de aceea consideră că ar trebui să se treacă la un alt nivel. „Studiul realizat de Banca Mondială în care se spune că în următorii zece ani zona metropolitană Arad-Timișoara va fi zona cu cea mai mare dezvoltare economică din România și cu potențialul cel mai mare ne arată direcțiile pe care trebuie să le urmăm. Această Bancă Mondială a generat în România două mari proiecte: Delta Dunării, care este un proiect finanțat cu 1,5 miliarde de euro, iar dacă noi am fi avut forță politică față de Guvernul Ponta-Dragnea să impunem și cel de-al doilea proiect al Băncii Mondiale, acest ITI Arad-Timișoara, am fi avut pentru zona aceasta 100 milioane de euro. De aceea e nevoie de sprijin politic din toate părțile, pentru a nu rata acest proiect. Gândiți-vă că în acel ITI se făcea referire la centura care este așteptată de mult de Timișoara, dar care a fost refuzată de două ori. Înseamnă că față de Arad și de Timișoara, stânga are probleme și acolo e de negociat, cu Guvernul”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului consideră că pentru dezvoltarea zonei metropolitane comune Arad-Timișoara este nevoie de sprijin de la toți politicienii, pentru că „este unul din marile proiecte ale României. De la Budapesta la București nu există un pol economic. Câștigul existenței unui pol economic Arad-Timișoara este și pentru cetățeanul din Vaslui, și pentru cetățeanul din Bacău, și pentru cetățenii din cele două orașe”.

1 COMENTARIU

  1. Poate rezolva intai de toate un transport civilizat, sa nu mai faci doua ore cu niste trenuri imputite care au intarzieri mai mari decat timpul necesar pentru parcurgerea distantei, sau sa nu fi nevoit sa te duci in statia de microbuz cu un ceas inainte, ca sa prinzi loc. Sa zicem un metrou…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.