EXCLUSIV Lucrările de la pasajul Jiul, începute FĂRĂ autorizație de construire. Cât...

EXCLUSIV Lucrările de la pasajul Jiul, începute FĂRĂ autorizație de construire. Cât riscă să stea în închisoare vinovații UPDATE 1 Ce spune Primăria Timișoara

7
DISTRIBUIȚI
pasajul jiul lucrari 2
Lucrările de la pasajul Jiul au început fără a exista autorizație de construire valabilă Foto: Adrian Pîclișan

Lucrările de la pasajul Jiul au început, chiar dacă Primăria Timișoara a încălcat grav legea, iar cei responsabili riscă chiar să fie condamnați la închisoare. Este un alt caz care dovedește că pentru administrația Robu respectarea legii nu constituie o prioritate. Proiectul în valoare de 17.700.000 de lei este realizat de firma PORR, cu fonduri de la bugetul local.

Pentru lucrările de la pasajul Jiul, Primăria Timișoara a emis, în 26 iunie 2015, autorizația de construire cu numărul 846, având ca obiect „rețele edilitare – căii de comunicație – modernizare, reabilitare pasaj Jiul și trama stradală pe tronsonul str.Nera- Splaiul Nicolae Titulescu”. Conform legii, autorizația este valabilă maxim 12 luni de la momentul emiterii, cel care a primit-o fiind obligat ca în această perioadă să înceapă lucrările. În cazul de față, documentul a fost valabil până la data 25 iunie 2016. Pe site-ul Primăriei Timișoara nu există decât autorizația nr. 846 din 2015 pentru lucrările de la pasajul Jiul. Nu există nicio prelungire a autorizației, deși această solicitare ar fi fost în conformitate cu legea dacă s-ar fi făcut cu cel mult 15 zile înainte de expirare.

Conform articolului 7, aliniatul 7 din Legea nr.50/1991 republicată și modificată „neînceperea lucrărilor ori nefinalizarea acestora în termenele stabilite conduce la pierderea valabilităţii autorizaţiei, fiind necesară emiterea unei noi autorizaţii de construire”.


Interesant este faptul că anunțul oficial al începerii lucrărilor către Primăria Timișoara și Inspectoratul de Stat în Construcții a fost făcut de abia în 12 iulie 2016, când autorizația de construire era expirată, lucrările fiind începute efectiv la sfârșitul lunii. Practic, lucrările au început fără a exista o autorizație de construire valabilă.

Efectuarea de lucrări de modernizare/reabilitare a unor căi de comunicații fără autorizație de construire valabilă este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

Până la ora redactării acestui material, Culiță Chiș, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Timișoara nu a putut fi contactat pentru a explica situația de la pasajul Jiul.

UPDATE 1 Municipalitatea a transmis, astăzi, la solicitarea PRESSALERT.ro că „Primăria Municipiului Timişoara deţine toate autorizaţile, aprobările şi avizele necesare pentru demararea acestei investiţii conform prevederilor legale”. În afara acestei fraze standard, reprezentanții administrației Robu nu au precizat care este numărul autorizației în baza căreia se lucrează la pasajul Jiul și nici nu s-a negat dezvăluirea PRESSALERT.ro.

7 COMENTARII

  1. Preșalert…incercati sa faceti ceva investigatii pe bune. Cu titluri bombastice nu realizati prea mult. Riscati doar sa va pierdeti cititorii.

    • Ar trebui sa te f… si pe tine grija Necunoscutul – e. Ptr ca daca tu vrei sa modifici gardul la casa (o chestie minora care nu afecteaza circulatia rutiera si/sau feroviara semnificativ) si nu ai autorizatie de constructie, in maxim 24 de ore de la inceperea lucrarilor garantat ai o amenda babana de la directia tehnica a primariei pentru nerespectarea legilor in vigoare. In conditile acestea, de ce ai accepta ca cei ce te amendeaza pe tine, pentru nerespectarea legii, sa fie chiar cei ce nu o respecta? Am dat un exemplu.

  2. pentru: @dan idolu
    Dane, dupa ce „versi gusa” la presa, trebuie ai grija fiindca data viitoare cand ajung mascatii pe „gospodarilor” s-ar putea sa nu mai vina pentru Chebutiu !…asta ca sa nu te mai chinui sa fugi de-acasa sarind gardurile in izmene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.