Descântecul ciumei care a lovit Timișoara, readus la viață de trupa Peregrinii...

Descântecul ciumei care a lovit Timișoara, readus la viață de trupa Peregrinii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

revine-ciuma-bubonica-anunt-oficial-al-medicilor-cum-se-poate-transmite

Menestrelii Timișoarei lansează un nou proiect muzical istoric. Acesta rememorează un moment dramatic din existența Timișoarei: epidemia de ciumă.

Descântecul ciumei, care a fost folosit la Timișoara în anii negri ai epidemiei(1738-1740), poate fi acum din nou ascultat și murmurat, ca divertisment. Cântecul vorbește despre o perioadă uitată a istoriei vechii cetăți – pandemia de ciumă, adusă la Timișoara de un regiment din Transilvania care a poposit aici în drum spre frontul turcesc.


Proiectul e pus în operă de formația Peregrinii.

Istoricii au descoperit textul descântecului s-a păstrat într-o veche gravură, iar el a fost adaptat de tinerii barzi de la Peregrinii pe muzica unui cântec vechi, cu autor anonim, din folclorul european.

Pentru exemplificare, muzica e dublată de imagini, preluate din documente păstrate în Biblioteca Județeană Timiș, inclusiv din volumul Istoria Ciumei din Banatul Timișoarei, de Anton von Hammer, tipărit la Timișoara în 1839.

Textul se regăsește pe gravurile de epocă ce îl înfățișează pe doctorul ciumei, Dr. Schnabel, temutul mascat cu cioc de pasăre, singurul care putea pătrunde în casele celor atinși de boală. Versurile descântecului sunt într-un limbaj macaronic (mixt, jumătate latin, jumătate german), folosit mai degrabă în textele magice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.