Peste 100 de schelete umane, descoperite într-o groapă comună, în Timiș. Cât...

Peste 100 de schelete umane, descoperite într-o groapă comună, în Timiș. Cât de vechi sunt și ce au mai găsit arheologii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

schelete umane

O echipă formată din arheologi din România și din Ungaria au făcut o descoperire fabuloasă într-un sat din județul Timiș. Astfel, în localitatea Igriș a fost găsit o parte din zidul bisericii mănăstirii cisterciene Egres, fondată în anul 1.179 și ctitorită de regele Bela al III-lea al Ungariei. De asemenea, în urma cercetărilor efectuate în ultimele cinci săptămâni, arheologii au găsit și o groapă comună în interiorul bisericii, în care se aflau peste 100 de schelete umane, vechi de aproape 800 de ani. Cercetările vor continua și în perioada următoare, mai ales că arheologii își propun să descopere și locul în care a fost îngropat și un rege maghiar, Andrei al II-lea (1.205 – 1.235) și soția acestuia, Yolanda de Courtnay, despre a căror înhumare în incinta mănăstirii din Igriș se știe din sursele documentare.

Săpăturile desfășurate în situl arheologic de la Igriș – mănăstirea Egres, din comuna timișeană Sânpetru Mare, au fost posibile în cadrul unui proiect implementat de Muzeul Banatului din Timișoara în colaborare cu Universitatea Catolică „Peter Pazmany” din Budapesta. După cinci săptămâni de cercetări, arheologii români și maghiari sunt bucuroși. Asta pentru că au fost descoperite zidurile bisericii mănăstirii, una dintre cele importante ale Regatului Maghiar medieval. „Este o zi mare, pentru că aflăm date noi despre una din mănăstirile care au existat de-a lungul Mureșului. La mănăstirea din Igriș au venit călugări din Franța, mănăstirea a avut o importanță și culturală, nu doar religioasă”, a precizat, astăzi, Martin Ross, episcopul romano-catolic de Timișoara.

Duma 11

Arheologul Daniela Tănase, responsabil științific în cadrul Muzeului Banatului din Timișoara, a explicat că locul în care vechea biserică se află a fost identificat în urmă cu trei ani, când zona a fost scanată. „Dorim să dezvelim zidurile întregii biserici, dar și să găsim mormintele regale ale lui Andrei al II-lea și al soției sale. Biserica a fost una foarte bogată și a înfrumusețat întreaga mănăstire.


Ne dorim ca în viitor să facem aici ceva vizibil din punct de vedere turistic”, a precizat Daniela Tănase.

În ceea ce privește cele peste 100 de schelete umane, o parte au fost găsite înhumate în biserică în cursul secolelor XIV-XV, dar majoritatea au fost descoperite într-o groapă comună situată tot în interiorul bisericii. În această groapă au fost descoperite multe schelete umane, unele fragmentate, altele arse, amestecate cu fragmente ceramice, obiecte de metal, bucăți de vitralii, cărămizi sau oase de animale. „Toate acestea indică o depunere cauzată de un eveniment violent; în acest moment presupunem că este vorba despre o distrugere provocată de invazia mongolă din 1.241, care a afectat și mănăstirea Egres, după cum aflăm din izvoarele documentare”, explică arheologii. Mănăstirea de la Igriș a funcționat până în anul 1.551, când a fost distrusă definitiv de către otomani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.