Primăria Timișoara, codașă în noul ciclu de finanțare din fonduri europene, deși...

Primăria Timișoara, codașă în noul ciclu de finanțare din fonduri europene, deși Robu anunța proiecte fantasmagorice de miliarde de euro

0
DISTRIBUIȚI

primaria albastrra01

Administraţia Robu nu se grăbeşte deloc să acceseze fonduri europene. Până acum, municipalitatea timişoreană a depus, pe noul ciclu de finanţare, 2016 – 2020, doar cinci proiecte, iar dintre acestea, unul a fost deja respins. Conform informaţiilor oferite de primărie pentru PRESSALERT.ro, până acum au fost depuse proiecte în cadrul programelor Interreg IPA de Cooperare Transfrontalieră România Serbia, Horizon 2020 şi INTERREG Europe.

Care sunt cele cinci proiecte pentru care a aplicat administraţia Robu

În cadrul proiectului IPA au fost depuse trei proiecte. Este vorba despre proiectul „Cultură şi Turism transfrontalier interactiv în realitatea augmentată”, parteneri Primăria Timişoara, Universitatea Politehnica şi Asociaţia Cetăţenilor Muzeul Berii Djordje Vajfert din Pacevo Serbia. Bugetul este de 486.927 de euro cu TVA, iar proiectul prevede dezvoltarea unei aplicaţii cu rol de muzeul virtual pentru smartphone şi tablete, aplicaţie cu ajutorul căreia cei interesaţi să poată găsi informaţii şi imagini despre zona de referinţă.

Al doilea proiect se leagă de un eveniment care se doreşte a fi de amploare – Festivalul Medieval Banat. Parteneri în cadrul proiectului sunt Primăria Timişoara, ADETIM, Primăria Zrenjanin, Agenţia de Dezvoltare Socio-Economică Banat şi Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în Timiş. Valoarea proiectului este de 765.868 de euro cu TVA inclus, iar festivalul ar urma să aibă loc atât în Timişoara cât şi în Zrejanin. Proiectul este în faza de evaluare pentru obţinerea finanţării.

Al treilea proiect este unul din domeniul medical şi are în vedere „Dezvoltarea Cooperării Transfontaliere în noile tehnologii medicale pentru îmbunătăţirea calităţii şi prelungirii vieţii”.


Parteneri sunt Spitalul General Vârşeţ, Municipiul Timişoara alături de Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă din Timişoara, Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara şi Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă. Valoarea proiectului este de 2.224.196 euro cu TVA inculs, iar implementarea presupune achiziţionarea de echipamente în domeniul neonatologiei şi oncologiei, precum şi schimb de experienţă între personalul medical din cele două regiuni transfrontaliere. Până acum proiectul a fost depus la finanţare, dar a fost respins, însă contestaţia depusă nu a fost încă soluționată.

În cadrul Programului Horizon 2020 a fost depus un singur proiect numit „SPHERES – Scaling-uP Heritage led urban Regeneration Strategies”, în parteneriat cu 22 de instituţii şi autorităţi locale din UE. Proiectul are drept tematică replicarea unor modele de succes în ceea ce priveşte regenerarea urbană. Bugetul proiectului este de 10.000.000 de euro.

În cadrul Programului Interreg Europe a fost depus proiectul „MATCH-UP The role of modal interchange to foster a lowcarbon urban mobility”. Opt instituţii şi autorităţi locale din UE sunt ar urma să fie implicate în proiect. Obiectivul principal este transferul de bune practici şi schimbul de experienţe în vederea influenţării şi îmbunătăţirii politicilor de transport inter-modal pentru reducerea emisiilor de carbon. Bugetul total al proiectului este de 1.433.120 de euro, din care bugetul Timişoarei este de doar 22.350 de euro.

Promisiunile fantasmagorice de acum doi ani

Amintim că marile proiecte implementate în ultimii ani, în Timişoara, cu bani europeni, adică reabilitarea centrului istoric, pasajul rutier Michelangelo, reabilitarea termică a blocurilor, centrul Incuboxx, sistemul de trafic management sau reabilitarea Liceelor Nikolaus Lenau, J.L. Calderon şi C.D. Loga au fost scrise şi admise la finanţare în vremea administraţiei Ciuhandu. Implementarea lor a început din 2012, atunci când primar a fost ales Nicolae Robu, astfel că percepţia publică a fost că proiectele au fost realizate de Nicolae Robu. Mai merită spus şi că la finalizare proiectele au fost inaugurate cu alai de liberali, dar că fostul edil-şef al urbei de pe Bega, Gheorghe Ciuhandu, nu a fost chemat la nicio inaugurare. În 2014, Nicolae Robu avansa presei o listă cu nu mai puţin de 37 de proiecte europene cu o valoare totală de miliarde de euro, pentru care dorea să obţină finanţare. Printre acestea se afla evident realizarea metroului. Conţinutul integral al promisiunilor poate fi consultat aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.