Sanatoriul unde bolnavii și morții sunt transportați cu aceeași targă. În ce...

Sanatoriul unde bolnavii și morții sunt transportați cu aceeași targă. În ce condiții sunt tratați cei care suferă de TBC

0
DISTRIBUIȚI

sanator_frontLa Sanatoriul de Pneumoftiziologie din Geoagiu (judeţul Hunedoara) hrana bolnavilor se pregătește cu tacâmuri ruginite. Pacienții nu au condiții minime de igienă, cum ar fi apa caldă. Mai mult, cei care sunt imobilizați sunt mutați între secții cu aceeași targă folosită la morgă. Toate aceste probleme au ieșit la iveală în urma unor verificări făcute, miercuri, de consiliul judeţean, în subordinea căruia se află sanatoriul, şi Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara.

„După ce voi avea şi rapoartele oficiale, voi dispune demiterea directorului sanatoriului. Nu e posibil să nu ai apă caldă la bucătărie.


O doamnă care lucra acolo mi-a spus că ea clăteşte vasele cu apă rece, după care sună la uzină (punctul termic al spitalului) să-i aducă apă caldă. Nu e posibil să transporţi pacienţii cu aceeaşi targă cu care sunt transportaţi şi morţii, pe motiv că e o singură targă în spital. La fel, mi se pare inadmisibil să ai arierate de peste 250.000 de lei, dar să nu informezi Consiliul Judeţean”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJ Hunedoara, într-o conferință de presă.

Imediat după control, directorul sanatoriului, Dorel Bretean, spunea că sub-finanţarea este de vină pentru situaţia din unitatea spitalicească. În 2012, sanatoriul a intrat într-un program de reparaţii capitale, în valoare totală de 19,5 milioane de lei, care ar fi trebuit finalizat în toamna lui 2013, însă până acum doar o treime din suma totală a fost alocată de Ministerul Sănătăţii. „Am decis să nu începem reparaţiile capitale de la bucătărie pentru că era mai urgent să asigurăm condiţii de spitalizare decente bolnavilor din aripa de boli infecţionase, în care sunt găzduiţi pacienţii care stau aici între trei luni şi doi ani. Utilajele sunt incluse în secţiunea de dotare a proiectului. Apa caldă lipseşte de două zile din cauza unei avarii la o conductă”, susţinea, miercuri, Dorel Bretean.

Potrivit jurnaliștilor de la „Glasul Hunedoarei”, DSP a dispus amendarea directorului spitalului cu 2.000 de lei şi încetarea activităţii blocului alimentar până la remedierea deficienţelor.