Schimbare esențială în numirea celor care evaluează proiectele culturale finanțate de Primăria...

Schimbare esențială în numirea celor care evaluează proiectele culturale finanțate de Primăria Timișoara. De ce s-au opus liberalii propunerii regizorului Ion Ardeal Irimia

0
DISTRIBUIȚI

ion ardeal ieremia

Consilierii locali din Timişoara au votat, la ultimul plen, modificarea regulamentului privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activităţi nonprofit culturale şi de tineret de interes local. Aleşii au decis introducerea mai multor sesiuni de finanţare pentru proiectele care obţin bani de la bugetul local. Conform referatului proiectului, „prin Hotărârea Consiliului Local 220/27.05.2016 privind rectificarea bugetului local al Municipiului Timişoara pe anul 2016 a fost suplimentat bugetul pentru proiectele cu finanţare nerambursabilă cu suma de 659.000 lei. Pentru a promova identitatea oraşului este necesară organizarea de acţiuni, evenimente culturale şi festivaluri care sunt instrumente de comunicare foarte puternice şi părţi esenţiale ale strategiei de marketing urban, astfel că numărul de evenimente culturale şi de tineret a crescut exponenţial de la an la an. Pentru a sprijini toate aceste evenimente, anual vor exista una sau mai multe sesiuni de selecţie pentru anul bugetar in curs, aplicandu-se prevederile art.


15 din Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general”.

Dacă aparent modicarea regulamentului a fost una banală, proiectul nu a fost votat fără discuţii. Regizorul Ion Ardeal Ieremia, aflat la primul său mandat de consilier local din partea PSD,  a cerut schimbarea următoarei prevederi: „Comisiile de evaluare şi selecţie a proiectelor (comisia de analiză a proiectelor culturale şi comisia de analiză a proiectelor pentru tineret) sunt formate din minim cinci specialişti din domeniul activităţilor destinate culturii şi al activităţilor pentru tineret. Membrii comisiilor vor fi numiţi prin dispoziţie a Primarului Municipiului Timişoara.” Practic, Ieremia a cerut ca primarul să facă doar nominalizarea oamenilor din comisie, urmând ca CLT să aprobe lista prin vot. În primă fază, Nicolae Robu nu a fost de acord, comentând că PNL are majoritate în CL Timiş şi că chiar şi prin metoda amintită mai sus şi-ar putea impune oamenii doriţi în comisii. Viceprimarul Dan Diaconu şi consilierul Robert Kristof au sărit şi ei în apărarea lui Robu acuzând că schimbarea modului de selecţia a comisiilor ar tergiversa finanţarea proiectelor. Discuţiile au atins cote dramatice, atunci când Diaconu şi Kristof au atenţionat că poate fi afectată inclusiv candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană. Nicolae Robu a acceptat, în final, ca schimbarea modului de numire a membrilor comisiei de jurizare să se facă din 2017. După plen, Kristof a fost felicitat personal de Robu, care i-a spus, „bravo, ai fost bun”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.