Specialistul endocrinolog Dana Stoian, despre adevărurile și miturile legate de afecțiunile tiroidiene...

Specialistul endocrinolog Dana Stoian, despre adevărurile și miturile legate de afecțiunile tiroidiene și sarcină. Care sunt soluțiile pentru a avea un copil sănătos

0
DISTRIBUIȚI

dana stoian pressalert live timisoara

Femeile tinere care doresc să aducă pe lume un copil, dar suferă de o afecțiune tiroidiană își pun o mulțime de întrebări. „Cum să fac tratament pentru tiroidă din moment ce doresc să fac un copil?” sau „Cum să mă operez când plănuiesc o sarcină? – sunt doar câteva dintre acestea. În acest sens, Dana Stoian, medic specialist endocrinolog, vine cu câteva sfaturi pentru femeile care se confruntă cu patologia tiroidiană și explică ce este mit și ce este adevăr cu privire la aceste afecțiuni și sarcină.

Astfel, medicul timișorean spune că patologia tiroidiană este din ce în ce mai frecventă la femei. De asemenea, multe femei din grupa de vârstă procreativă se confruntă cu boli tiroidiene autoimune, cu indicație de chirurgie tiroidiană și, din ce în ce mai frecvent, cu cancer tiroidian.

„Am văzut multe doamne care au temporizat nejustificat tratamentul unei afecțiuni tiroidiene din cauza unei viitoare posibile sarcini și au amânat nejustificat tratamentul indicat, am văzut foarte multe familii care așteptau să se rezolve cumva din neant problema tiroidiană, pentru ca apoi să fie permisă o sarcină. La ora actuală însă, lucrurile nu mai sunt ca pe vremea bunicilor noastre, când afecțiunea tiroidiană echivala cu infertilitate. Orice afecțiune tiroidiană, inclusiv cancerul tiroidian, corect tratate și mai ales tratate la timp, permit ulterior obținerea și menținerea fertilității corecte și nealterate”, explică medicul Dana Stoian.

Însă, specialistul endocrinolog timișorean spune că într-adevăr hormonii tiroidieni, produși de tiroida maternă, sunt indispensabili dezvoltării corecte embrionare și fetale, fătul având tiroida funcțională doar după luna a 6-a de viață intrauterină.


Astfel, dezvoltarea creierului fetal, care începe din primele săptămâni de viață, achizițiile motorii precoce, achizițiile verbale din mica copilărie, aptitudinile de orientare, sunt doar câteva dintre etapele de dezvoltare în care hormonii tiroidieni sunt esențiali.

Prin urmare, medicul Dana Stoian spune că în cazul afecțiunilor tiroidiene se impune o evaluare a funcției tiroidiene imediat ce diagnosticul de sarcină a fost făcut, respectiv monitorizarea lunară. „Doar un tratament de substituție corect efectuat și mai ales îndeaproape monitorizat este garanția unui nou născut viabil și mai ales cu inteligența și caracterele cognitive programate. Evaluarea corectă și repetată, cu adaptarea si mai ales individualizarea tratamentului de substituție pentru fiecare caz în parte este esențială pentru buna evoluție atât a sarcinii cât și pentru inteligența maxim programată a nou născutului”, precizează medicul Dana Stoian.

Specialistul endocrinolog spune că există și viitoare mămici aflate la extrema cealaltă. Astfel, tot ma multe femei ajung să facă investigații tiroidiene și monitorizare periodică nejustificată fără să sufere de o patologie tiroidiană reală. „Văd săptămânal paciente, fără afecțiune tiroidiană, care urmează un tratament hormonal doar de dragul unor anumite valori ale TSH, tratament care nu se susține și nici nu se justifică”, atrage atenția medicul timișorean.

Dana Stoian recomandă realizarea unei evaluări active tiroidiene femeilor care au antecedente personale și familiale tiroidiene, mai ales boala tiroidiană autoimună, sunt mai mereu obosite, au cearcăne apărute nejustificat, piele, păr și unghii uscate, concentrare dificilă, subfertilitate, istoric de sarcini oprite în evoluție, gușă vizibilă, scădere ponderală nejustificată, insomnii, palpitații și oboseală inexplicabile.

„Nu uitați: screeningul activ, individualizat, cu abord personalizat, este cheia succesului în patologia tiroidiană la femeile în perioada fertilă”, concluzionează medicul Dana Stoian. Medicul endocrinolog Dana Stoian poate fi găsit AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.