Spitalul Județean Timișoara, măsură pentru a reduce infecțiile nosocomiale: unitatea medicală are...

Spitalul Județean Timișoara, măsură pentru a reduce infecțiile nosocomiale: unitatea medicală are o stație de sterilizare ultramodernă. Cât a costat investiția FOTO

0
DISTRIBUIȚI
statie sterilizare
Spitalul Județean Timișoara are o stație de sterilizare modernă. Foto: Adrian Pîclișan

Materialele și instrumentele folosite de medicii de la Spitalul Județean Timișoara în cele 18 săli de operație, dar și pe secții, sunt mai bine sterilizate. Astăzi, în cadrul celei mai mari unități medicale din vestul țării a fost inaugurată noua stație de sterilizare. Atât Consiliul Județean Timiș, cât și Ministerul Sănătății au contribuit la modernizarea vechii stații, care era foarte uzată.

„Stația de sterilizare este ca un furnal”

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a declarat, astăzi, că Ministerul Sănătății a alocat suma de 1,7 milioane lei pentru dotarea cu aparatură modernă a stației, iar CJ Timiș a contribuit cu aproape 250.000 lei, bani cu care spațiul a fost renovat. „Această stație de sterilizare reprezintă o verigă foarte importantă în procesul de limitare, prevenție și scădere a infecțiilor intraspitalicești. Contează foarte mult cât de fiabilă este stația de sterilizare, aici sunt sterilizate materialele din 16-18 săli de operații, plus din celelalte secții ale spitalului”, a explicat Marius Craina.

Potrivit managerului Spitalului Județean Timișoara, vechea stație era din anul 2003 și foarte uzată. „Era nesigură, depășită moral și fizic, stăteam cu frica să nu se strice vreun aparat. Problema la vechea stație a fost uzura aparatelor, care erau suprasolicitate. Ca să poți să dai un material steril, ai nevoie de un aparat sigur și performant. Sterilizarea este primul pas care trebuie făcut pentru a înlătura aceste suspiciuni de infecții nosocomiale. În Spitalul Județean Timișoara există aparate și mai vechi de 13 ani, dar acestea nu sunt atât de solicitate, cum a fost stația de sterilizare. O stație de sterilizare este ca un furnal, nu se oprește niciodată”, a mai precizat Marius Craina.

Adriana Ilian, șeful Serviciului de Sterilizare din cadrul Spitalului Județean Timișoara, spune că, lunar în această stație sunt sterilizate aproximativ 25.000 de materiale și instrumente pe care medicii le folosesc în sălile de operație, și nu numai.


„Din păcate, am avea nevoie de mai mulți oameni angajați. Ar trebui să fim șapte pe o tură, dar suntem doar patru. Dacă se vor face angajări, este important ca acei oameni să fie bine instruiți, pregătiți, pentru că acest serviciu este deosebit de important, aici sterilizăm materialele din tot spitalul”, ne-a declarat Adriana Ilian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.