Statistici INEDITE din istoria Teatrului Maghiar din Timișoara. De când datează cea...

Statistici INEDITE din istoria Teatrului Maghiar din Timișoara. De când datează cea mai veche fotografie color din arhivă și care este cel mai frecvent… prenume de actor

0
DISTRIBUIȚI
monserat-cea mai veche poza color
Cea mai veche poză color, din piesa „Montserrat”

Proiectul „Cercetarea istoriei teatrului timişorean”, componentă a programului „Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul patrimoniului cultural european”, care a însemnat o premieră pentru Timişoara realizată de teatrul maghiar „Csiky Gergely”, a ajuns la final.

Proiectul a însemnat studierea celor 63 de ani de existenţă a teatrului, în care acesta a pus în scenă 510 spectacole, şi digitalizarea întregii arhive, care conţine afişe, caiete-program, ştiri, cronici, fotografii şi alte materiale, de ordinul miilor.


În sutele de ore de muncă, au fost cercetate, pe lângă arhiva teatrului, şi arhivele statului ori cele ale altor instituţii din Timişoara sau alte oraşe, precum şi mai multe colecţii aparţinând unor pasionaţi de istorie teatrală.

Cea mai veche fotografie color din arhiva teatrului datează din 1955, iar în stagiunea 1969/1970 teatrul a înregistrat recordul absolut de premiere, 14 la număr. În schimb, pentru stagiunea 1958/1959, nu există în arhiva teatrului nici un document legat de spectacolele jucate, fiind cunoscute doar titlurile pieselor şi distribuţia. În decursul istoriei teatrului, cel mai frecvent prenume de actor din trupa acestuia a fost János.

Cercetarea documentelor a arătat că repertoriul teatrului maghiar timişorean a cuprins mai ales piese din dramaturgia contemporană, în care cea românească a ocupat un loc important. Arhiva digitalizată se află la dispoziţia publicului dar realizatorii proiectului consideră că finalizarea acestuia nu înseamnă sfârşitul cercetării, istoria teatrului fiind o poveste care va continua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.