Zona din Banat care arată ca Valea Morții. Câți oameni sunt afectați...

Zona din Banat care arată ca Valea Morții. Câți oameni sunt afectați de praful de steril de la Moldomin și ce fac autoritățile GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>moldomin (6)

În jurul ruinelor fostei exploatări Moldomin peisajul este de-a dreptul nepământesc. Sunt, în total, 150 de hectare de pământ acoperite de pulberi fine, de culoare galben-ocru. Ochiurile de apă fac contrast de culoare albastru-verzui, iar în jurul pierelor, după secare, s-au cristalizat săruri depotrivă colorate.

Când bate vântul, praful de steril din apropiere de Moldova Nouă e purtat peste Dunăre, la sârbi. În total, atrag autoritățile de mediu atenția, sunt afectați 18.000 de oameni. Sârbii susțin că praful e toxic și provoacă cancer.

Vestea bună e că anul acesta, la doi ani după ce România a fost de două ori amenințată de UE cu sancțiuni pentru neecologizarea zonei, Ministerul Economiei are un proiect de ordonanță în acest sens. Viitoarea ecologizare despre care se vorbește vara aceasta are în vedere 19 depozite de deşeuri și cele două iazuri de decantare din exploatările miniere situate la ieșirea din Moldova Nouă.

Exploatarea Moldomin Moldova Nouă a fost înființată de comuniști peste al doilea zăcământ de cupru din țară, în zonă specialiștii arătând că se găsește o treime din cantitatea națională de cupru. „Zăcământul a fost evaluat la peste 2,5 miliarde de euro”, afirmă Șerban Stan, fostul lider de sindicat.

Mina a fost închisă după ce ultimul management, coordonat de Iacob Chișărău, a făcut exclusiv afaceri în pierdere. Mai mult, acesta a vândut planurile secrete alea zăcămintelor unor potențial investitori ruși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.