Filmul intervenției medicale în cazul bărbatului care a decedat după meciul ACS...

Filmul intervenției medicale în cazul bărbatului care a decedat după meciul ACS Poli – Steaua. Ce spune unul dintre paramedicii care au acționat din tribună FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

acs-poli-tragedie-14

Vestea că bărbatul în vârstă de 60 de ani care a suferit mai multe stopuri cardio-respiratorii în timpul partidei ACS Poli Timișoara – Steaua București a murit a ridicat semne de întrebare asupra intervenției medicale pentru salvarea acestuia. Sunt martori care au acuzat modul în care a fost tratată situația de către echipajele ambulanțelor private, însă unul dintre paramedicii care au intervenit din tribună spune că nu a observat nereguli.

Liviu Novanc, originar din Olcea-Bihor, ar fi suferit mai întâi o criză de epilepsie, apoi a intrat în stop cardio-respirator. Primii care i-au sărit în ajutor spectatorului de la tribuna I au fost, conform jurnaliste Diana Mihai, trei paramedici aflați în timpul lor liber la meci, Adrian Vasile Oprea, Mihai-Dan Bălan și Claudiu Bona. ”Incredibil! Spectator în vârstă de circa 60 de ani intrat în stop cardio respirator în timpul meciului Poli Timișoara – Steaua, iar asistenții de pe ambulanta privată intră în panică! Depășiți de situație! Trei paramedici din Caransebeș, Oravița și Lugoj, aflați în public, au intervenit rapid în ajutorul omului, au intervenit rapid în ajutorul omului, până la sosirea altor doua ambulanțe, apoi și a unui echipaj SMURD, al cărui medic a preluat manevrele de resuscitare efectuate timp de 12 minute de către cei trei paramedici… spectatori. Omul a intrat de 3 ori în stop până la transportarea acestuia spre spital… Nu știu care este starea acestuia, dar nu pot sa nu ma întreb care este ajutorul pe care îl pot acorda asistenții de pe ambulantele private de pe terenurile de fotbal… Precedentul cu Ekeng n-a folosit la nimic?!”, scria jurnalista pe Facebook.

Adrian Vasile Oprea, unul dintre cei trei paramedici care au intervenit aseară ne-a povestit ce s-a întâmplat. ”Noi am intervenit când persoana de lângă bărbatul de 60 de ani a strigat după ajutor. El a spus că probabil e o criză de epilepsie. Împreună cu acesta, noi trei (Adrian Vasile Oprea, Mihai-Dan Bălan și Claudiu Bona) l-am dus jos, un jandarm a deschis poarta. Eu i-am făcut evaluarea pe pistă și am observat astfel că intrase în stop cardio-respirator. Noi trei am și început manevrele de resuscitare, eu i-am ținut capul… În 2-3 minute a venit și ambulanța. Bărbatul și-a revenit din stop, a început să respire, greu. Nu am sesizat ceva în neregulă la ambulanța privată și echipaj, aveau defibrilator, echipamentele necesare. Cei de pe ambulanță au sărit rapid în ajutor. Bineînțeles în acea tensiune nu am fost atent la fiecare. Bărbatul a fost urcat apoi în a treia ambulanță. El a mai suferit un stop cardo-respirator din care și-a revenit de asemenea. Al treilea din ce am înțeles a fost pe ambulanța în drum spre spital”, a declarat Adrian Vasile Oprea pentru PRESSALERT.ro.

Varianta Dianei Mihai e contrazisă și de un apropiat al clubului timișorean aflat la fața locului în calitate de oficial. Conform acestei surse, echipajul de pe ambulanță ar fi acționat prompt. De altfel, imaginile Digi Sport și nu numai arată o intervenție comună a celor sosiți din tribună, alături de echipajul primei ambulanțe private a celor de la RationalMed. Primele două ambulanţe care au intervenit au fost cele private, cu care clubul are contract și care sunt obligatorii la meciuri. Apoi s-a apelat la 112 și a fost trimisă o ambulanţă de tip B2, adică cu asistent medical, fără medic, pentru ca în final să ajungă şi o ambulanţă SMURD, cu medic. Întreaga intervenție de la stadion a durat destul de mult, practic de la începutul până spre finalul primei reprize, mai bine de jumătate de oră.

”Asistenţii de pe ambulanţe pot să facă resuscitări.


A fost trimisă o ambulanţă de tip B2 cel mai probabil pentru că era cea mai apropiată, dar şi pentru că nu era niciun medic disponibil. Avem doar trei echipaje cu medic pe ambulanţele de ATI”, a declarat Florin Crişan, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanţă Timiş, pentru PRESSALERT.ro.

”Erau ambulanţele care făceau asistenţa la meci, care erau acolo pentru jucători, pentru că aşa e obligaţia să asigure asistenţa pe teren, dar care nu asigură practic şi restul stadionului, spectatorii şi aşa mai departe, ele sunt pentru meci. S-a sunat la 112 pentru pacientul respectiv şi spectatorii au dus pacientul pe teren la una din ambulanţe. Din dispecerat a fost trimisă o ambulanţă cu asistent, care a găsit pacientul în stop cardio-respirator şi a solicitat pe staţie să fie trimisă o ambulanţă cu medic. Colega care a fost de gardă pe maşina de terapie intensivă mi-a spus că a găsit pacientul în ambulanţa cu asistent a serviciului de ambulanţă cu manevre de resuscitare în curs. Ei au preluat manevrele de resuscitare, după care au adus pacientul resucitat la spital. La spital a mai repetat în urgenţă de două ori stopul cardiorespirator, după care s-a resuscitat şi a ţinut o perioadă mai lungă, motiv pentru care s-a şi internat pe Reanimare şi a decedat azi dimineaţă”, ne-a spus medicul Mihai Grecu, şeful UPU-SMURD.

Conform informațiilor noastre, firma RationalMed percepe prețuri mai mici pentru serviciul de ambulanță la meciurile de fotbal, decât Serviciul Județean de Ambulanță Timiș, care nu mai are de câțiva ani contract pentru jocurile de pe ”Dan Păltinișanu”. În cazul în care se va dovedi că cei de pe serviciul privat de ambulanță ar fi comis o eroare, clubul ACS Poli va întrerupe colaborarea cu această firmă. Contactați de PRESSALERT.ro cei de la serviciul privat de ambulanță au motivat că nu pot oferi informații deoarece medicul care a fost la stadion aseară e liber și nici directorul nu e azi la lucru.

UPDATE Conform celor de la RationalMed cea care intervine printre primele persoane de pe echipajul ambulanței este medicul.

1 COMENTARIU

  1. Hai sa fim seriosi, Medicii de la stadion si de pe Ambulanta a tinut omu-n viata, moartea a survenit in spital, atunci eu intreb ; cu ce sunt vinovati Medicii de pe Ambulanta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.