Alexander Hausvater, despre 2021: ”Președintele ar trebui să-și dea seama că Timișoara...

Alexander Hausvater, despre 2021: ”Președintele ar trebui să-și dea seama că Timișoara înseamnă poate mai mult decât Sibiul în plan pan-românesc” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

 

hausvater-alexander-11

Alexander Hausvater s-a referit în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE și titlul de Capitală Europeană a Culturii acordat Timișoarei. Regizorul  consideră că orașului de pe Bega i se face o dreptate istorică prin prisma rolului avut în decembrie 1989 și că acest aspect ar trebui exploatat pentru anul 2021 și nu numai.

”Mi se pare absolut normal și mi se pare, din punct de vedere istoric și politic, o recunoaștere teribilă și usturătoare. Dacă declarația din Timișoara, din timpul acela, chiar ar fi fost luată în considerare țara asta ar fi fost mult mai avansată. E o recunoaștere a unui principiu care nu a fost exploatat. Și atunci spunem: hai să fie capitală culturală. Eu, dacă aș fi timișorean, aș insista la revenirea acelei declarații, care după mine e ca și Constituția americană din 1787 și să spune: nu erați gata pentru acea declarație atunci, poate acum, când ați înțeles-o prin prisma rezultatelor și realităților obiective, poate acum sunteți gata!”, a spus Alexander Hausvater cu referire la Proclamația de la Timișoara.

”Cred că la București au fost frustrări mari, (…) dar din punct de vedere al conștiinței naționale cred că alegerea e superbă și va da iarăși de gândit pe plan filozofic și politic.


Deoarece cultura e o consecință a politicii și a economiei și sociologiei. Faptul e că identifici orașul Timișoara cu o posibilitate care nu a fost exploatată și atunci ea rămâne acolo scrisă, gândită, bine formulată, doar că oamenii erau prea terorizați, prea fricoși, prea lași… Putem să ne gândim că în 2021 suntem gata să acceptăm lucrurile din punct de vedere juridic. Timișoara reprezintă ceva de o importanță radicală”, a subliniat regizorul.

Hausvater a avut o reacție categorică și când a fost chestionat cu privire la lipsa, în acest moment, a unui muzeu dedicat Revoluției din 1989: ”Ar fi o greșeală monumentală… Mie mi-e teamă că oamenii se vor ascunde și vor spune că (n.r. Capitala Culturală) e destinată elitismului culturii, ar fi o greșeală teribilă. Forțele orașului, ale țării a trebui să intre în forță… Și președintele ar trebui să-și dea seama că Timișoara înseamnă poate mai mult decât Sibiul în plan pan-românesc… Oamenii vor vedea în oraș reflecția unei țări. Se vor uita la oamenii de aici, vor vedea situația politică, dacă aia e ca azi, nu contează cât de culturală va fi, oamenii vor pleca dezamăgiți… Când mergi la un festival, când vii din altă țară, vrei să vezi filme, piese, dar ajungi într-un oraș, țară necunoscută și vrei să cunoști oamenii… vorbind, acea conversație e de natură politică. Pentru că prima întrebare va fi: Noi știm că acesta e orașul Revoluției, vor întreba multe lucruri, vor întreba dacă mai există supraviețuitori, pentru că populația îmbătrânește. Și atunci, vor întreba unde vor putea învăța, reflecta, despre o revoluție care, după mine, era gândită bine, și deoarece nu a fost realizată, nu s-a sfârșit încă, o revoluție se sfârșește doar cu ghilotina sau într-un târziu (sfârșitul acelei generații)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.