Regizorul Alexander Hausvater la PRESSALERT LIVE: ”Nu mai facem nimic pentru spațiul...

Regizorul Alexander Hausvater la PRESSALERT LIVE: ”Nu mai facem nimic pentru spațiul acesta numit România” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

alexander-hausvater

Regizorul Alexander Hausvater nu a vorbit, în ediția din această a PRESSALERT LIVE  doar despre teatru, ci a atins și subiecte sensibile legate de prezentul și viitorul României.

Alexander Hausvater s-a referit și la eterna problematică a alegătorilor nehotărâți sau care stau acasă. ”Eu sunt foarte supărat când oamenii nu votează. A nu vota, înseamnă a vota pentru cineva care are o majoritate. Lumea spune că nu am pe cine să votez. El când spune asta, inclusiv cetățeanul turmentat, e vinovat că nu a pus acolo pe cineva în care el are încredere. Nu poți la infinit să dai din umeri, să spui că eu nu sunt responsabil de țara asta, uite cine erau, de la început ne-au furat, și la Revoluție”, a declarat Alexander Hausvater la PRESSALERT LIVE.

Despre viitorul țării acesta a spus că ”trebuie o generație de oameni care spune: vrem să facem asta, cu ajutorul majorității sau fără… Faptul că individualismul dispare e o mare mare problemă. Eu în teatru am încurajat oameni care au fost aruncați din universități, teatre, erau aruncați pentru că erau obraznici. Țara e în mâinile oamenilor care vor, din armată, școală, să ne facă mici roboței, să fim unii ca alții, nu suntem la fel, suntem născuți să fim diferiți”, a subliniat regizorul.

”România e ca cineva care, s-a oprit lumina, și e în întuneric și nu găsește ușa aia. El a ieșit de 26 de ani de pe ușa aia, dar nu o mai găsește. Fără să avem un scop comun. Ce țară vrem, ce țară ne-ar satisface? Ce economie vrem? Fiecare are o altă părere. Are o altă părere asupra unui fapt istoric, această Revoluție, a istoriei României, asupra limbii. Nu se poate să avem mai multe contraste și mai multe lucruri cu care nu suntem de acord decât suntem de acord.


Dacă vorbim aceeași limbă, trebuie să fim de acord asupra multor lucruri… Trebuie să fim de acord că suntem ceva, o națiune, care avem ceva în comun”, a mai spus Hausvater.

”Eu cred că de la Revoluție nu s-a înțeles ceva despre libertate. Acela e sensul competitiv al societății libere. Dacă eu descopăr la tine lucruri pe care nu le am, eu trebuie să apreciez. Trebuie să visez că voi avea și eu într-o zi. Faptul rămâne că nu suntem antrenați să fim pozitivi. Nu suntem antrenați să descoperim lumina, bunătatea. Și atunci ne apărăm dând unul în altul. Asta arată că suntem oameni minusculi. Orice om cu care a-i vorbi, poate nu are educația, cultura ta, dar poate are lucruri superioare și poți să inveți de la el… Dacă nu vezi asta, nu ești om. Nu e nimic mai ușor să ne atacăm unul pe altul”, a adăugat acesta despre modul de gândire neaoș al multor români de rând.

”Fiecare să facă ceva pentru societate”

Stabilit înainte de revoluție în Canada, Alexander Hausvater a exprimat valorile civice care, în opinia sa, ar trebui aplicate pentru o schimbare cu adevărat pozitivă. ”Unul din lucrurile de bază ale unei culturi, americane sau democrate, e acel voluntariat. Voluntariatul e impus copilului de la șase ani, astfel că fiecare face ceva pentru societate. Tu știi fotbal, antrenor de copii… Românul nu dă. Ce dăm colectivului? Ce facem pentru colectiv? Pentru bătrâni? E foarte interesant în teatru faptul că în teatrul românesc nu mai există teatrul amator, de liceu, de facultăți, al doctorilor și inginerilor, nu există, teatrul suferă. Nu e un fenomen doar al unei scene… Înveți să și apreciezi pentru că ai fost acolo în spațiul acela. Nu mai facem nimic pentru spațiul acesta numit România. Dacă nu faci nimic nu cred că trebuie să fii cetățean. Un cetățean nu așteaptă să facă altcineva pentru el. Faptul că avem exemplele acestea negative nu justifică că fiecare dintre noi facem zero pentru că banii intră în buzunarele lor și nu ale noastre”, a conchis Alexander Hausvater.

”Să fii patriot și să iubești țara nu înseamnă să urăști ungurii, evreii și pe ceilalți”, și ”Dacă nu ne-am sinucis înseamnă că credem că mâine va fi mai bine”, au fost alte concluzii ale reputatului regizor româno-canadian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.