Brâncuşi este şi al lor: iniţiativa inedită a unor tineri din Timişoara...

Brâncuşi este şi al lor: iniţiativa inedită a unor tineri din Timişoara pentru a strânge fonduri pentru Cuminţenia Pământului. Vezi ce operă va fi realizată la umbra Coloanei Infinitului

0
DISTRIBUIȚI
Patru tineri timişoreni vor să realizeze o operă tribut adusă lui Brâncuşi.
Patru tineri timişoreni vor să realizeze o operă tribut adusă lui Brâncuşi.

Un grup de tineri din Timişoara îşi propune să-i implice cu adevărat pe români în campania de strângere de fonduri pentru Cuminţenia Pământului. Astfel, cei patru timişoreni au demarat un proiect alternativ prin care îşi doresc să realizeze o operă tribut, adusă lui Constantin Brâncuşi.

Opera tribut va fi realizată din aţă şi cuie

Opera va fi una de mari dimensiuni şi va fi realizată la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului, din…aţă şi cuie bătute pe o placă din lemn. În total, vor fi folosite 7.000 de cuie şi 20 de kilometri de aţă, cam cât este distanța dintre Târgu-Jiu și Hobița, locurile dragi ale lui Constantin Brâncuși, pe o placă de 2×1,3 metri.

Pentru a obţine finanţarea necesară, tinerii vor scoate la licitaţie 1876 de cuie, cifra simbolizând anul naşterii marelui artist şi apelează la români să devină un cui metaforic, parte integrală din lucrarea artistică. Persoanele care vor să se implice în campania tinerilor din Timişoara pot dona, începând din data de 30 august, 10 lei pentru a deveni un „cui”.

Ciocan_si_cui

“Chiar dacă sunt născut şi crescut în Târgu-Jiu sunt unele aspecte care mi-au scăpat despre viaţa artistului. A fost mai dureros să ştiu că străinii ştiau mult mai multe lucruri despre Brâncuşi decât mine sau chiar îmi puteam eu imagina. Asta m-a motivat să mă apuc de studiu şi să îl descopăr, văzând dincolo de operele sale, povestea extrem de motivaţională, românească pe care a dus-o în spate cu el peste hotare, unde într-un final a atins succesul. Suntem motivaţi de povestea marelui artist şi vrem să transmitem mai departe această energie prin modul interactiv prin care am decis să îi aducem acest tribut. Sperăm ca românii să creadă în noi, iar visul nostru să devină şi visul lor“, subliniază Remus Rădvan, coordonatorul proiectului.

Donaţiile se vor face pe platforma www.crestemidei.ro. Campania va dura trei săptămâni, iar după această etapă, pe 19 septembrie, tinerii vor scoate la lumină opera realizată, atât fizic în diferite locaţii din Bucureşti, îndrumând curioşii să îşi facă un selfie cu Brâncuşi şi să doneze, dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producţie al operei, în diferite locaţii simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor.

La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasă la licitaţie, iar întreaga sumă obţinută va fi donată pentru achiziţia operei devenită simbol, Cuminţenia Pământului.


Tinerii se aşteaptă să obţină câteva zeci de mii de euro din campania de crowdfunding şi licitaţie. “Pierdem din ce în ce mai multe lucruri din ţara noastră frumoasă, nu cred că ne mai permitem să pierdem şi Cuminţenia Pământului. Noi sperăm ca prin campania aceasta să transmitem un mesaj de a fi împreună. Acest cuvânt nu e doar despre noi, ci şi despre lucrurile care ne leagă, iar Brâncuşi şi-a dorit ca arta să fie un mijloc prin care oamenii să se aproprie, nu să se înstrăineze. Sperăm să nu înstrăinăm şi noi Cuminţenia Pământului”, povesteşte Rareş Mateescu, absolvent de arhitectură implicat în acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.