Chester Williams şi reprezentanţi ai UVT au bătut un cui simbolic în...

Chester Williams şi reprezentanţi ai UVT au bătut un cui simbolic în opera inedită a unor tineri din Timişoara care strâng fonduri pentru Cuminţenia Pământului FOTO

0
DISTRIBUIȚI
chester williams cui
Mai mulţi tineri din Timişoara realizează o operă din cuie şi aţă.

Tot mai mulţi oameni se implică în iniţiativa inedită lansată de patru tineri din Timişoara, care s-au decis să strângă fonduri pentru Cuminţenia Pământului. Astfel, tinerii, doi absolvenţi ai Universităţii de Vest din Timişoara, au demarat un proiect alternativ prin care îşi doresc să realizeze o operă tribut, adusă lui Constantin Brâncuşi. Aceasta va fi realizată din aţă şi cuie, care vor fi bătute pe o placă din lemn. Astăzi, 400 de studenţi ai cluburilor de elită ai Universităţii de Vest din Timişoara, dar şi legendarul Chester Williams, proaspăt absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport al institituţiei şi viitor masterand, au devenit un „cui” şi au donat câte 10 lei pentru Cuminţenia Pământului.

1.876 de cuie, scoase la licitaţie

Opera tribut realizată de tinerii din Timişoara va fi una de mari dimensiuni şi va fi realizată la Târgu-Jiu, la umbra Coloanei Infinitului. În total, vor fi folosite 7.000 de cuie şi 20 de kilometri de aţă, cam cât este distanța dintre Târgu-Jiu și Hobița, locurile dragi ale lui Constantin Brâncuși, pe o placă de 2×1,3 metri. Pentru a obţine finanţarea necesară, tinerii vor scoate la licitaţie 1876 de cuie, cifra simbolizând anul naşterii marelui artist şi apelează la români să devină un cui metaforic, parte integrală din lucrarea artistică. Persoanele care vor să se implice în campania tinerilor din Timişoara pot dona 10 lei pentru a deveni un „cui”.

ciocalteul lui brancusi
Operă tribut adusă lui Constantin Brâncuşi.

„Opera tribut va avea chipul lui Constantin Brâncuşi. Pe o placă din lemn vom bate cuie, iar cu aţă vom realiza conturul chipului lui Brâncuşi, pentru a crea o operă inedită. Considerăm că românul este puternic ca un cui şi că, aşa cum spunea Brâncuşi, trebuie să aducem oamenii împreună prin artă”, a explicat Remus Rădvan, unul dintre iniţiatorii proiectului „Ciocîlteul lui Brâncuşi”.

Printre cei care au bătut un cui, astăzi, s-a numărat şi Chester Williams, antrenorul care a pus rugby-ul timişorean pe harta lumii.


„Este uimitor cum din cuie şi aţă poate fi realizată o astfel de operă de artă”, a declarat impresionat Chester Williams.

„Proiectul este iniţiat de absolvenţi ai noştri şi UVT este solidară cu ideea în sine, cu faptul de a se coagula în jurul unor valori autentice româneşti şi de a duce performanţa lângă aceleaşi valori. Prin cele 400 de cuie simbolice donate, fiecare în valoare de 10 lei, membri cluburilor de elită ai UVT se alătură acestei valori, arătăm că împreună putem să facem multe lucruri”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Luni, pe 19 septembrie, tinerii vor scoate la lumină opera tribut realizată, atât fizic în diferite locaţii din Bucureşti, îndrumând curioşii să îşi facă un selfie cu Brâncuşi şi să doneze, dar, mai ales, printr-un video care va cuprinde întreg procesul de producţie al operei, în diferite locaţii simbolice din Gorj, alături de o poveste care să transmită un mesaj de unitate românilor. La finalul lunii septembrie, opera va fi scoasă la licitaţie, iar întreaga sumă obţinută va fi donată pentru achiziţia operei devenită simbol, Cuminţenia Pământului. Tinerii se aşteaptă să obţină câteva zeci de mii de euro din campania de crowdfunding şi licitaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.