Clădiri reabilitate prin demolare în centrul istoric al Timișoarei pentru a se...

Clădiri reabilitate prin demolare în centrul istoric al Timișoarei pentru a se ridica un hotel de o firmă sponsor a PNL. Autorizația semnată de primar, ilegală UPDATE Nicolae Robu: „Niște nemernici care dezinformează”

7
DISTRIBUIȚI
cladiri-4
Curtea viitorului hotel după ce au fost refuncționalizate prin demolare mai multe clădiri Foto Adrian Pîclișan

Primarul Timișoarei, liberalul Nicolae Robu, a dat o autorizație unei firme sponsor a PNL pentru transformarea unor clădiri istorice din centrul orașului în hotel, dar Inspectoratul de Stat în Construcții cere anularea actului considerând că legea a fost încălcată de mai multe ori. În timp ce mai multe clădiri au fost deja demolate în baza autorizației prin care se aprobă doar reabilitarea și refuncționalizarea, autoritățile pasează responsabilitatea de la una la alta.

Omul de afaceri Darius Jumanca, care este, printre altele, proprietarul centrelor comerciale Euro și Galeria 1, vrea să construiască în Piața Sfântul Gheorghe un hotel de lux. Firma proprietară a clădirilor și investiției, Metaltim SA, este sponsor oficial al PNL Timiș, în campania electorală din 2014 oferind suma de 10.000 lei, conform datelor publicate în Monitorul Oficial. Darius Jumanca este prieten cu Teodor Tuducan, cel cu care Nicolae Robu a fost în concediu în Sardinia și căruia primarul i-a semnat ilegal mai multe documente care au permis apariția benzinăriei de pe Calea Lugojului din Timișoara, după cum a dezvăluit PRESSALERT.ro.

panoul-lucrari

Cum s-a pregătit proiectul pas cu pas

Planurile lui Jumanca de transformare a clădirilor istorice într-o afacere profitabilă datează de mai mulți ani. În 2003 a fost aprobat de către Consiliul Local Timișoara un plan urbanistic de detaliu pentru ”Centru Comercial Euro Shopping Center”, în Piaţa Sf. Gheorghe nr. 2-3, având o valabilitate de 15 ani. Cinci ani mai târziu, Primăria Timișoara îi concesionează fără licitație publică, pentru 49 de ani, în spatele celor două clădiri, 127 de metri pătrați, sub pretextul ”lucrari de extindere a constructiei de la adresa P-ța Sf. Gheorghe 3 și implicit n refacerea calcanului la imobilul din P-ța Sf. Gheorghe 4, respectiv zona traveii prăbușite de pe str. A. Pacha nr. 1”, termenul de execuție fiind de doi ani. Ulterior, termenul este prelungit.

Conform legii, terenul municipalității putea fi concesionat ”numai în vederea realizării de construcții sau obiective de uz și/sau de interes public”, ori PUD-ul aprobat anterior spunea că acolo se va construi un centru comercial, nu construcții de interes public sau social. Referatul care a stat la baza aprobării HCL-ului prin care s-a aprobat concesionarea fără licitație a fost și Nicușor Miuț, directorului Direcției Patrimoniu de la acel moment. Întâmplător, printre cenzorii firmei Metaltim SA s-a numărat și fiul fostului director – Răzvan Horațiu Miuț.

Cum fentează legea administrația Robu

cladiri-demolate-1
Muncitori fotografiați de vecinii viitorului hotel în timp ce demolau clădirile care încurcau planurile de dezvoltare

În august 2013, Primăria Timișoara a eliberat o autorizație de construcție pentru ”construcții pentru servicii și comert – lucrări de reabilitarea și refuncționalizare”, documentul fiind prelungit până în 2015. În aprilie 2015, se emite un alt certificat de urbanism pentru modificarea autorizației din 2013, apărând în plus o parcare subterană, care va avea acces auto de pe strada Augustin Pacha, deși aceasta este stradă pietonală, luminator peste curtea interioară, sala de conferință și schimbarea destinației de servicii în servicii hoteliere. În acest document se invocă PUD-ul aprobat în 2003, numai că respectivul plan se referea la doar două parcele de teren și în plus era vorba de centru comercial, nu hotel, schimbându-se reglementările urbanistice, lucru interzis de lege.  Practic, ar fi trebuit refăcut tot circuitul cu documentația aferentă pentru aprobarea unui nou PUD.

Nicolae Robu semnează însă, în 1 aprilie 2016, o altă autorizație de construire, fiind aprobate toate modificările solicitate de firma lui Jumanca. Nu se ține cont de faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții a fost de acord, în acordul pe care l-a dat, doar cu ”reabilitare și funcționalizare imobil pentru comerț și servicii”. Autorizația a fost emisă de către Primăria Timișoara fără ca proiectul să conțină, de exemplu, planșa fațadei spre imobilul de pe strada Florimund Mercy, nr. 2, deși acest lucru era obligatoriu. În plus, primăria a dat ilegal autorizație și pentru parcela pe care a concesionat-o, deoarece ar fi trebuit să aibă minim 150 de metri pătrați, nu 127 metri pătrați.

Primăria Timișoara a eliberat autorizația fără a ține cont de faptul că nu există acordul în formă autentică al tuturor vecinilor, cum sunt cei din imobilul de pe strada Florimund Mercy nr. 2, lucru obligatoriu, conform legii. Aceștia s-au trezit cu șantierul sub geamurile lor, așa că au acționat în instanță cerând oprirea lucrărilor.

Deși în toate autorizațiile și aprobările date de instituțiile statului s-a dat undă verde doar pentru reabilitarea clădirilor istorice, în realitate s-a trecut la demolare. Muncitorii au demolat deja două corpuri de clădiri, aflate în curtea din spatele clădirilor de la stradă, iar acum lucrează cu sârg la distrugerea clădirilor aflate în Piața Sfântu Gheorghe. Fațadele au fost acoperite cu un mash imens și, la adăpostul copacilor din fața clădirii, se lucrează sistematic la surparea clădirii. Vineri după amiaza am surprins, pe acoperișul uneia dintre clădiri, un muncitor care îndepărta tencuiala dintre cărămizi cu ajutorul unui furtun din care curgea apă și avea grijă să nu iasă praf când colegii săi aruncau de le etajele inferioare resturi ale construcției. ”Aici se demolează în mare parte”, ne-a spus muncitorul, care nu purta niciun fel de echipament de protecție, indicând o zonă întinsă din clădirea din Piața Sfântu Gheorghe, nr. 3. Practic, aproape toată clădirea se dărâmă până la cota zero, pentru a se construi un hotel nou nouț în zona de protecție istorică a Timișoarei.

De ce cere ISC anularea autorizației de construire

În urma sesizării depuse de asociația de proprietari de pe strada Mercy, nr. 2, Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat că autorizația emisă de administrația Robu în 2016 ”a fost dată cu nerespectarea dispozițiilor legale”. ISC l-a sesizat pe prefectul de Timiș, Mircea Băcală, solicitându-i să ceară în instanța de contencios administrativ, anularea documentului. Contactat de PRESSALERT.ro, prefectul de Timiș a confirmat faptul că ”am primit o adresă de la Inspectoratul de Stat în Construcții în care ni se cere anularea autorizației de construire. Pe cinci – șase pagini sunt înșirate o serie de încălcări ale legii. Am trimis documentul spre analiză compartimentului juridic din prefectură. Am hotărât să trimitem o adresă către Primăria Timișoara în care le solicităm să ne spună dacă anulează autorizația, având în vedere cele constatate de ISC și îi avertizăm că dacă nu o vor face vom ataca în instanță actul emis”.

Șeful Direcției de Cultură a Județului Timiș, Sorin Predescu, a susținut că ”aprobarea pentru acest proiect s-a dat mai demult, când eu nu eram la conducere. Ce s-a demolat erau clădiri parazitare din curte, care nu aveau nimic de a face cu clădirile istorice. Parte din corpul de clădire, din punct de vedere structural, era compromis. Din câte știu eu nu e o problemă cu respectarea proiectului. Fațada rămâne, frontul, porțile rămân. Ca și în alte cazuri, clădirea nu poate fi reabilitată în condiții de siguranță, așa că se demolează și se reface. Nu știm ce este cu această autorizație pe care ISC o cere anulată, pentru că primăria nu ne comunică autorizațiile pe care le emite în zona istorică a orașului”.

Pe cine este supărat investitorul

cladiri-3
Muncitorul fără niciun echipament de protecție are grijă să nu fie praf pe șantier și mai spală niște tencuială dintre cărămizi Foto Adrian Pîclișan

Omul de afaceri Darius Jumanca s-a declarat foarte deranjat de faptul că ”Inspectoratul de Stat în Construcții cere acum anularea autorizației fără ca înainte să ne comunice ceva. Noi lucrăm în baza unei autorizații legale emise de Primăria Timișoara. Dacă se întâmplă acest lucru se vor bloca toate lucrările. S-au cheltuit deja sute de mii de euro. Se fac demolări, refaceri, totul în baza autorizației. Nu am băgat utilaje, se demolează manual. În cazul în care prefectura atacă în contencios se blochează toate lucrările.


De lucrările pe care le facem depind și clădirile din zonă. Nu au dreptate cei care spun că nu avem toate actele în regulă. Există un proces pe rol cu cei șase de la asociația de proprietari care se împotrivesc. Această autorizație a fost eliberată perfect legal. Am lucrat cu cei mai buni profesioniști. Au găsit soluția ca să nu fie nevoie de acordul vecinilor. Sunt ziduri retrase, sunt lucruri reglementate. Din punct de vedere tehnic nu sunt afectați cu nimic vecinii. Este pur și simplu o răutate. Li s-au adus toate argumentele. Au venit cei de la Mediu ne-au dat amendă că facem praf acum muncitorii udă să nu se mai facă praf. Nu se pune problema de nicio ilegalitate. Nu are nicio legătură autorizația cu banii dați la PNL. Sunt membru fondator al PNL din 90. Banii sunt în favoarea partidului, nu a primarului sau a altcuiva. Este o sumă mică pentru partid, consider eu. Când am făcut proiectul, strada Pacha nu era pietonală. Nu am discutat cu cei de la primărie, dar mă bazez pe faptul că, dacă mi-au dat autorizație, vom putea intra cu mașinile în parcarea subterană care va fi unicat în zona istorică. Structura de rezistență care o va avea va asigura siguranța și pentru celelalte clădiri din jur. Într-adevăr, Răzvan Miuț este fiul lui Miuț. Credeți că vrea cineva să vină cenzor? Nu cred că e relevant. A fost mai de mult cenzor, nu mai țin minte când. Eu sunt prieten cu Nicu Miuț de 26 de ani. Nu are nicio treabă cu treaba asta. Am construit în Iosefin acel aparthotel și am dovedit că știm cum se reabilitează o clădire istorică”.

Până la ora redactării acestui material, Primăria Timișoara nu a emis un punct de vedere despre legalitatea autorizației emise în baza căreia firma Metaltim a început lucrările.

UPDATE 1 Într-o intervenție telefonică la Antena 3, primarul Nicolae Robu s-a apărat spunând că tot demersul este legal și acuză Inspectoratul de Stat în Contrucții că lucrează la comandă. „Tot ce facem este legal, tot ce facem este pentru a ridica acest oraș la poziții demne de istoria pe care o are. Nu cunosc care sunt ilegalitățile de care vorbește Inspectoratul de Stat în Construcții. L-am întrebat pe arhitectul șef și mi s-a spus că totul este perfect legal, că s-au întrunit toate condițiile pentru a se da autorizația de intervenție acolo. Aici este un întreg apararat care se ocupă. Vă dezinformează niște nemernici, ca de obicei. Acea instituție (n.r. – Inspectoratul de Stat în Construcții) nu este trimisa lui Dumnezeu pe pământ și se descalifică pe zi ce trece din cauza unor angajați de acolo, politruci, care fac ce li se comandă”, a s-a plâns edilul-șef.

UPDATE 2 Nicolae Robu a venit cu noi explicații, astăzi, la Primăria Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă. ”Eu am discutat cu arhitectul-şef al primăriei, mi s-au adus asigurări că autorizaţia a fost eliberată în condiţii de legalitate, că s-ar pune la îndoială. Valabilitatea actului de proprietate sau cconcesiune, numai că din perspectiva administraţiei publice totul este legal, a fost un contract la care s-a semnat o autorizaţie de prelungire, deci autorizaţia s-a emis în condiţii legale. Ce aş vrea să spun pentru clarificarea lucrrurilor. (…) Fac un apel către marile lanţuri hoteliere să vină în Timişoara că nu vor avea nicio obstrucţie, ci doar de sprijin în condiţiile legii. Este foarte ciudat că Timişoara este singurul mare oraş din ţară fără niciun brand hotelier”, a susținut primarul.

7 COMENTARII

 1. Take Ionescu a fost „reabilitat” fără nici un act – nici HCL, nici AC, nici PT, nici avize de la mediu, poliție, etc… doar minus 2.000 metrii patrați de spații verzi!

 2. Acei specialisti invocati care au gasit portita legala pentru a ocoli acceptul vecinilor, or fi membri in clan. Unii sunt prin puscarii, altii se pregatesc.

 3. Tipic banatnilor: au crescut in case primite de la parinti si nu au fost in stare nici macar sa le schimbe usile, dar cand vad ca altii fac ceva spre bine incep cu reclamatii si procese. Banateni frustrati asta e numele lor si din pacate este plin orasul de asa ceva, in fiecare bloc gasesti cel putin 2-3 care nu sunt de acord cu ce vor sa faca vecinii.

  • Mai hadicapatule, daca nu stii pe ce lume traiesti, mars in tara lu’papura voda. Adica de unde ai venit.

 4. Daca nu se face nimic, nu e bine. Daca se incearca a se face ceva iarasi nu e bine. Oare cum ar trebui sa se procedeze ca orasul nostru sa progreseze totusi si sa nu mai privim totul prin prisma politicului?
  Dupa cum arata acele fotografii, in curand n-ar mai fi trebuit demolate zidurile ca ele ar fi cazut singure.
  Poate acei vecini frustrati se simteau mai bine in vecinatatea mizeriei si a sobolanilor.
  Daca nu putem sa facem ceva cu totii pentru ca orasul nostru sa arate mai bine, hai sa-i lasam pe cei care pot si vor sa o faca. Desigur cu respectarea legii.

 5. Nu e vorba de a se sau a nu se construii ceva nou in oras. E vorba de modul in care se face acest lucru. LEGEA e LEGE pentr toti. despre asta e vorba, indifeent cum te numesti sau ce hram politic sau apolitic porti, recent sau cu trecut istoric(vezi madm Jumanca inainte de ´90). Tu, ei, eu, noi ceilalti muritori de rind in veci pururi nu am fii obtinut o astfel de autorizatie de constructie , indifferent in ce stadiu s-ar fii aflat locatia. Nici un ochi nu s-ar inchide pentru un muritor de rind fara o „extra” cotizatie. Te lupti pentru o aprobare minora de reparatie banala, esti purtat cu lunile sau chiar ani pe la diverse birouri pentru o amarita de semnatura. Si „ALTII” , adica numai unii obtin semnaturile in secunde tact si fara legi, ca doar legile sint facute doar pentru prosti sau pentru a fii incalcate. Unii asteapta de mai bine de 20 de ani eliberarea unui act de proprietate 100% legal in timp ce altii iti folosesc proprietatea sau pe ascuns si-au insusit-o. ALTII obtin proprietati peste noapte , chiar daca fara scrupule declara adevaratii proprietari ca inexistenti sau chiar decedati. Variante sint cu miile. Legea ar fii in mod normal, egala pentru toata lumea. Dar in Timisoara, in toata tara asta insa, nu conteaza ca unde -I lege nu-I tocmeala. Poate si de aici vine „frustrarea banatenilor”, nu de la a nu se vrea sau a nu fii receptive la nou . Si adevarul spus pe fata rezolva de la sine mult mai usor si mai bine problemele. Transparenta !!!! Ce e insa curios , cum de numai persoane cu un trecut comunist glorios sau din familie de fosti directori sau secretari PCR inainte de ´90, au azi bani sa construiasca hoteluri, parcari subterane, centre comerciale, noi fabrici etc…. De aici vin intrebarile si negarea ! Tot ei, tot aia de din´nainte? Pleaca ai nostri, vin ai nostri ! Prin ´90cineva mi-a spus: “nu-ti fa griji , tot ai nostrii ramin”….. si cita dreptate avea, azi se infoaie bine merci in PNL, ieri in PDL si alaltieri in PCR….tot ai nostri, nu ! Au avut cumva alte salarii decit muritorii de rind ? Pe statul normal de plata nu, asta sint sigur. Atunci din ce cer au picat fabuloasele averi facute peste noapte ? Cu munca cinstita un om normal, chiar si cu un salar mai mult decit frumos , intr-o viata de om, nu reuseste sa adune (puna la ciorap) sumele care se vehiculeaza azi pe piata de afaceri timisoreana si nu numai. Oare nu de aici vine cumva frustrarea, nu cumva de aici se nasc intrebarile si negarea ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.