Deschidere de stagiune cu Dan Ionescu Quartet. Vezi când are loc concertul...

Deschidere de stagiune cu Dan Ionescu Quartet. Vezi când are loc concertul și ce muzicieni participă

0
DISTRIBUIȚI
Stagiunea de concerte va fi deschisă de Dan Ionescu Quartet
Stagiunea de concerte va fi deschisă de Dan Ionescu Quartet

Stagiunea de jazz şi blues pusă la cale de Johnny Bota în Sala de evenimente culturale a Consiliului Județean Timiș va fi deschisă de Dan Ionescu Quartett, „prima trupă din Canada care cântă la Timișoara”, după cum subliniază organizatorii. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 septembrie de la ora 19.00, iar accesul la concert va fi liber.

Dan Ionescu are o carieră muzicală remarcabilă ca ghitarist, compozitor şi lider, ce se întinde peste trei decenii, atît în Europa cît și în Canada. Educația muzicală timpurie a început-o cu pianul clasic, urmat de ghitară, la vârsta de 15 ani. Cariera profesională şi-a început-o  la debutul anilor ’80 în ţara sa natală, România, precum și în Iugoslavia, Ungaria, Germania și Franţa. El a fost votat cel mai bun chitarist de jazz românesc de critici precum de publici timp de 12 ani consecutivi.

La mijlocul anilor ’90, el a înregistrat discul „Dan Ionescu Electric Version”, împreună cu grupul său de atunci. În anii 2000, a fost membru al grupului latino din Toronto „Vibrason”. În 2006, pentru promovarea CD-ului „Last Winter”, el a vizitat Japonia, ca membru al formaţiei japoneze conduse de saxofonistul Kenji Shimitsu. El a fost, de asemenea, „sideman” pe 10 CD-uri înregistrate în Toronto și Montreal din Canada, iar în 2014 a lansat cu DansBand proiectul „Ginga”, cu muzică braziliană.

Din 1996, Dan a devenit o prezență constantă pe scena de jazz din Toronto, evoluând în cluburi, festivaluri, evenimente speciale, precum și la înregistrări cu interpreţi de top din Canada: Don Thompson, Pat LaBarbera, David Braid, Phil Dwyer, Neil Swanson, Dave Restivo, Norman Marshall Villeneuve, Kieran Overs, Michael Stuart, Adrean Farrugia, Bruce Cassidy, Mark Kieswetter, George Koller, Bill McBirnie, John McMurchy.

Dan Ionescu a fost mereu preocupat de extinderea posibilităților ghitarei astfel încît, din anul 2010, a început să cînte la o ghitară cu opt corzi, proiectată și construită de el însuşi, iar de atunci încoace cîntă la acest instrument  aproape exclusiv.

Pentru întâia oară, după mulţi ani de la emigrarea sa în Canada, Dan Ionescu a apărut la Gala de Blues Jazz Kamo din noiembrie 2011, la invitaţia directorului artistic al acestui eveniment, Johnny Bota, care îi fusese coleg în Cvartetul Gondi.


Atunci Dan Ionescu a evoluat alături de Bega Blues Band şi de… foştii săi colegi, toboşarul Eugen Gondi, chitaristul şi keyboardistul Toni Kuhn şi de basistul Johnny Bota.

De data aceasta, după alţi cinci ani, Dan Ionescu va cânta, în premieră, alături de muzicieni canadieni de jazz cu care a colaborat de-a lungul vremii şi cu care va evolua la Festivalul de jazz din Bucureşti în 22 septembrie. Ei sunt David Restivo, unul dintre cei mai căutaţi şi mai respectaţi pianişti din  Canada, basistul Jim Vivian şi toboşarul Kevin Dempsey.

Bine cunoscut pentru evoluţia sa alături de Rob McConnell and the Boss Brass, cu Mike Murley Quintet, compozitorul Mark Jordan percuționistul Memo  Acevedo, David Restivo este semnatarul unor înregistrări cu renumiţii cîntăreţi de jazz Mel Torme şi Jon Hendricks, apoi cu Alex Acuna, Maynard Fergusson, Dave Holland, Carla Bley, Steve Swallow, George Garzone, Kenny Wheeler, Mark Whitfield, Jeff Healey, Jerry Bergonzi şi Gene Bertoncini. David Restivo este un cîștigător trei ani la rînd al Premiului Național de Jazz din Canada, al Premiului ”Pianistul anului” și este listat în ediția curentă Who’s Who.

Basistul Jim Vivian se află în fruntea vieţii muzicale din Canada de mai bine de 30 de ani. El a realizat înregistrări cu cea mai mare parte dintre cei mai buni artiști de jazz canadieni.

Bateristul Kevin Dempsey, prezent pe scena jazzului de peste 25 ani, a primit educația muzicală la Colegiul Mohawk ş la Universitatea York și a urmat apoi cursurile la Banff School of Fine Arts. La absolvirea acesteia, Kevin a primit o bursă de studii la pentru a continua să studieze, în New York, sub tutela lui Marvin „Smitty” Smith, Joe Morello şi Gene Jackson. Kevin Dempsey este membru al facultăților de la Mohawk College și Universitatea McMaster de peste 25 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.