Despre spiritul Timişoarei, aere de superioritate şi NEGARE

Despre spiritul Timişoarei, aere de superioritate şi NEGARE

5
DISTRIBUIȚI

loredana codrut

Fostul consilier local Flavius Boncea a folosit parte a unei conversaţii purtate cu mine pe Facebook pentru a realiza un material despre aere de superioritate şi spiritul Timişoarei.

Probabil toată povestea ar fi trecut neobservată, cel puţin pentru mine, însă o persoană grijulie m-a informat despre faptul că am două pagini dedicate. Ei bine, NU! Nu am nici măcar o pagină dedicată în Ziarul Timişoara şi domnul Boncea NU scrie despre mine. Scrie despre ceea ce a înţeles domnia sa că spun eu pe Facebook despre timişoreni. Şi, cu toate că am irosit nu mai puţin de două ore în replici sterile încercând să îi explic că eu nu ironizez timişorenii, ci doar unele pretenţii de superioritate, domnul Boncea nu a înţeles ce îi spun, iar eu am renunţat. Pentru că am înţeles că atunci când ai opinii, nu e nevoie să dai socoteală pentru ele şi nici să le detaliezi cuiva care nu le poate înţelege din prima.

Am spus şi îmi asum: din punctul meu de vedere, în raport cu modul în care se dezvoltă alte oraşe din România, Timişoara nu mai are motive să se numească Fruncea.

O mică listă de probleme care mă fac să spun asta cuprinde: praf şi poluare, trotuare sparte, şoferi care nu opresc la trecerea de pietoni, apa caldă care vine rece sau murdară, gălăgia făcută de anumite persoane certate cu bunul simţ, primarul Timişoarei care jigneşte orice ziarist care pune întrebări incomode şi pe toţi cetăţenii nemulţumiţi, faptul că de pe primărie pică tencuială, ştirile cu căruţe sau cai care se plimbă prin Timişoara, tramvaiele scorojite sau pline de hoţi de buzunare şi care vara sunt saune pe roţi, mizeria de la colţuri stradă şi gropile clandestine de gunoi, pretenţia unor timişoreni că tot ce este rău în oraş este din vina oltenilor sau a moldovenilor, trâmbiţata multicultiralitate în condiţiile în care cei veniţi aici din alte zone sunt priviţi ca nişte oameni inferiori, benza de pe marile bulevarde unde iluminatul public e nefuncţional nopţi la rând, faptul că în anul 2016 în Timişoara încă sunt blocuri nebranşate la gaz şi lista poate continua.

Iar problemele enumerate mai sus sunt cât se poate de reale, ba multe din ele sunt chiar subiect de ştiri, cu toate că acest lucru loveşte în anumite orgolii.


Da, sunt vinovată pentru că am „jignit” timişorenii şi Timişoara spunând aceste lucruri franc, fără a ţine cont de mândriile şi aerele unora de superioritate. Că nu sunt eu vinovată de aceste neajunsuri şi că nu cauzez eu aceste probleme… nici nu contează!

5 COMENTARII

 1. NU.NU esti vinovata ca ai ,,jignit,, timisoarenii si Banatul.Esti vinovata ca nu ai proprietatea cuvintelor si repeti ca papagalul diverse sintagme carora nu le stii sensul .
  Tu ca ,,mare,, ziarist, fato,ar trebui sa stii de unde a aparut expresia ,,Tata Banatu-i fruncea,, . E vorba de un studiu de psihologie si IQ de acum muuuulti ani facut timp de cativa ani de niste mari psihologi ai Romaniei,nu ai Banatului!(cauta si vei gasi)
  De aemenea,ca orice vinitura iti place doar sa critici,uitand ca, ai plecat de mai rau de acasa.Toti care veniti in Banat va simiti datori sa ,,ne puneti la punct,, sa ne aratati unde si cum ,,gresim,, cu o ipocrizie fantastica!
  TOTI ati plecat de unde ati plecat spre Banat dela MAI RAU! Cand erati la voi acasa,cel mai bine era in Banat!
  Cum ati ajuns in Banat,s-a trezit homo civilizatus in voi,si ati inceput cu lectiile criticile si jignirile.
  Vezi tu,de asta nu va mai suportam.Aerele de superioritate va apartin! Veniti saraci si necivilizati,va pricopsiti aici si brusc Banatul va pute!
  Ok,poate aveti nasurile sensibile,sau poate ca noi banatenii chiar putim. Super. GO HOME!
  Plecati ca nimeni nu v-a chemat la noi. La noi astia ,,superiri,, ,,zgarciti,, ,, xenofobi,, ,,rasisti,, ,,inceti,, ,,prosti,, si oricum ne vai ,,maguliti,, voi acesti superoameni .
  Banatul fara voi a fost peste regat moldova si oltenia la toti indicatorii de calitate a vietii si civilizatie.
  Iar tot ce critici aici , vi se datoreaza.
  Stiu,e greu de inghitit,dar daca vrei sa fi o ziarista de mucava adevarata, studiaza putin statisticile si vei vedea ca: majoritatea crimelor sau violentelor extreme apartin unora de prin nord. Majoritatea faptelor necivilizate unora de prin sud. Toti tiganii ajunsi proprietari pe Loga sunt …Sibiu-Strehaia_Ilfov…
  E ciudat. Dar adevarat.
  Invatati sa respectati locurile si oamenii care au facut sa fie ,,mai bine,, si la care ,,mai bine,, ati venit si voi.Si veti fi respectati.Cand aduceti plus valoare la ce au construit banatenii.
  Dar cand voi plecati din bordeie si incepeti sa ne explicati ca de pe cladirile austro-ungare cade tencuiala,avem o problema.
  Adevarat,cade tencuiala.Cine e prima? Domnul din Bocsig? Aha…pai de unde sa aiba el patriotism local si iubire de Banat sau Timisoara? Nu are cum!
  Iar de pe cladirile istorice va curge in continuare tencuiala.Pentru ca SE VREA distrugerea istoriei Timisoarei. Asa cum a distrus centrul istoric cu nenorocitele de statui,cu pavajul ieftin si prost,cu defrisarea fara cap cu…cu…cu…
  Daca vrei sa aduci plus valoare,vino cu solutii! Cere primarului sa ia masuri in privinta carutelor,tencuielii ,trotuarelor sparte etc.
  Si te voi respecta.Pana atunci nu esti decat o alta vinitura care da lectii de dupa monitor.
  p.s.
  Sunt curios daca vei publica ce am scris.

  • pe la 105-106 de ex cetatea de la severin avea incalzire pe apa prin conducte, timisoara pe la 1400 era mlastina asa ca nu vb de civilizatie, cei care v-au civilizat si v-au ridicat dpdv economic au plecat demult, e meritul austro-ungarilor, dupa ei potopul ce ati reusit sa pastrati, noroc cu ceausescu ca a industrializat puternic si a dezvoltat chiar cu aducerea regatenilor ca altfel Timisoara era la stadiul de Ciacova, economia actuala se datoreaza si viniturilor care muncesc si aduc investitori, eu respect cultura banateana si fala dar ciumpalaci ca tine…

  • @ Adrian, esti hazliu cu evocarea apei calde adusa de oamenii Romei, ca titlu de glorie ptr civilizatia Severinului.
   Urmele lasate de austro-ungari s-au pastrat la Timisoara decenii dupa 1918, iar Romania trebuia sa fie recunoscatoare ca la Marea Unire in componenta ei a intrat un teritoriu cu oameni instruiti pe parcursul a 200 de ani de catre austrieci. Vrei sa stii cum arata casele de svabi banateni in care au intrat mai apoi conationali romani veniti in Banat de pe alte meleaguri ? …
   Timisoara n-a avut nevoie de investitii comuniste masive, intrucit avea deja uin bagaj economic solid, provenit din perioada interbelica, iar acel bagaj era dat de faptul ca merita investit datorita calitatii umane a locuitorilor zonei. De toate natiile.
   Da, economia actuala e sustinuta si de conationali veniti din alte zone ale tarii, mi se pare normal sa pui umarul, sa sustii, sa fii loial zonei in care ti-ai ales sa-ti traiesti viata.

 2. @ adrian.
  In primul rand invata naibii sa scrii ca nu prea se intelege ce vrei sa transmiti.
  Apoi,vreau doar sa te intreb. Stii cui apartinea si de cine a fost facuta cetatea Severin??
  Daca stii asta,avem o baza de discutie.
  Iti spun doar ca NU era facuta si NU apartinea de romanii din oltenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.