Director nou la Institutul Francez. Vezi ce a spus despre Timișoara –...

Director nou la Institutul Francez. Vezi ce a spus despre Timișoara – Capitală Culturală Europeană și ce evenimente urmează

0
DISTRIBUIȚI

institutul-francez-director-cyrille-fierobe-6

După vacanţa de vară, Institutul Francez din Timişoara şi-a reluat activitatea sub conducerea unui nou director, al şaptelea de la înfiinţarea Centrului Cultural Francez în oraş.

Se numeşte Cyrille Fierobe, are 43 de ani, este absolvent de ştiinţe politice şi titular a două diplome de master în managementul organizaţiilor culturale, fiind interesat în mod special de diplomaţia culturală franceză în România. Timp de 18 ani a coordonat unele dintre cele mai mari mediateci din Paris şi este pentru prima dată când ocupă o funcţie în afara Franţei. De Timişoara a auzit prima dată când avea 17 ani, văzând, la începutul anului 1990, poze cu morţii din oraş. Impresia de masacru pe care au lăsat-o au impresionat întreaga Franţă, dar curând, dezamăgirea a fost la fel de mare, când francezii au realizat că aceste prime imagini despre un fals măcel încercau, cu ajutorul presei, să acopere o lovitură de stat.

Cyrille Fierobe a sosit la Timişoara în urmă cu zece zile şi este convins ca proaspăta nominalizare a Timişoarei pentru titlul de capitală culturală europeană în anul 2021 va schimba în bine imaginea oraşului şi va contribui la ridicarea prestigiului acestuia. „De când am venit, m-am plimbat mult prin oraş, îl găsesc foarte agreabil şi sunt încântat că venirea mea a coincis cu obţinerea titlului de capitală culturală. Deocamdată cunosc puţină lume la Timişoara dar am putut deja constata că oraşul are o viaţă artistică foarte densă şi activă” sunt primele observaţii făcute în oraşul în care va conduce Institutul Francez.

Sprijin pentru capitala culturală europeană

În ce priveşte programul preconizat pe durata mandatului său, Cyrille Fierobe dă asigurări că „nu am venit cu idei fixe, doresc să adaptez preferinţele mele realităţilor locale. Sunt foarte mulţumit de echipa pe care am găsit-o aici şi vom construi totul împreună, în funcţie de priorităţile reţelei de institute din România”. Un sprijin substanţial va fi, cu siguranţă acordat pentru susţinerea proiectului legat de capitala culturală şi vor fi promovate, de asemenea, cursurile de învăţare a limbii franceze, mai ales în rândurile tinerilor.

institutul-francez-director-cyrille-fierobe-3

În ce priveşte preferinţele sale, noul director a mărturisit că este pasionat de muzică, de la rock şi jazz până la muzica electronică şi cea clasică şi consideră că un schimb de experienţă între artişti români şi francezi ar fi cât se poate de binevenit. Are, de asemenea, o slăbiciune pentru literatură şi cu ani în urmă, printre lecturile sale au fost şi cărţile lui Emil Cioran. La Paris a înfiinţat, împreună cu fratele său, un studio de înregistrare şi compune texte pentru cântecele mai multor muzicieni din Paris.

Programul de toamnă al Institutului Francez

Pentru lunile de toamnă, Institutul Francez are deja programate mai multe evenimente interesante, unele fiind deja o tradiţie, iar primul dintre acestea este programat chiar în această seară, la ora 18.00, are loc prezentarea cărţii „Pledoaria mea pro-România, pro-Corsica”, semnată de Daniela Vinciguerra Răduţ, care va fi prezentă la eveniment.


Studiind istoria şi cultura corsicanilor – insula Corsica reprezentând ţara ei de adopţie – autoarea a fost surprinsă să descopere nenumăratele afinităţi şi similitudini între cele două popoare, începând cu rădăcina latină, comună limbilor română şi corsicană, continuând cu miturile esenţiale şi legendele populare şi terminând cu lucruri din cele mai banale, cum ar fi vestimentaţia sau bucătăria.

Institutul Francez va găzdui, în 22 septembrie, de la ora 18.00, primul eveniment gemologic din România şi o dublă lansare de carte în acest domeniu, despre diamantele din România şi secretele acestora. Va fi făcută o scurtă prezentare a gemologiei şi a bijuteriilor franceze în România şi o expoziţie de geme naturale şi vechi instrumente de gemologie şi bijuterie. În 26 septembrie, când institutul sărbătoreşte Ziua Europeană a Limbilor Străine, atât micii europeni cât şi cei mai mari sunt aşteptaţi la sediul acestuia cu ateliere gratuite şi cursuri demonstrative de limba franceză pentru care se pot face înscrieri până în 24 septembrie.

În luna octombrie, specialişti francezi şi români se vor întâlni la Timişoara pentru a discuta teme legate de cultură şi patrimoniu în vederea promovării turismului iar luna noiembrie va aduce din nou în oraş festivalul filmului francez. Institutul prezintă, totodată, o variată ofertă de cursuri de limba franceză pentru publicul larg, care se vor desfăşura în perioada octombrie-decembrie a acestui an.

Foto: Adrian Pîclişan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.