Dramele bătrânilor din Timiș care suferă de Alzheimer, boala uitării: majoritatea ajung...

Dramele bătrânilor din Timiș care suferă de Alzheimer, boala uitării: majoritatea ajung să fie abandonați într-un azil. Care sunt motivele

0
DISTRIBUIȚI
bolnav alzheimer
Ziua Internațională împotriva Alzheimer, marcată la Timișoara.

Nea’ Nicu are 59 de ani, este din Timișoara și suferă de Alzheimer de o bună perioadă de timp. La început, uita tot felul de lucruri, dar familia nu a dat o importanță prea mare. S-a gândit că așa se întâmplă atunci când se apropie bătrânețea. Nea’ Nicu a aflat prea târziu că suferă de „boala uitării”, astfel că acum e în stadiu avansat. Nu mai scoate niciun cuvânt și nici să mănânce sau să bea apă nu mai știe.

Majoritatea bătrânilor cu Alzheimer, „uitați” într-un azil

„Mănâncă doar dacă i se pune mâncarea în mână și imită o persoană care stă în fața lui și mănâncă încet”, povestește Himena Zippenfening, kinetoterapeut într-un centru de zi pentru bătrâni din Timișoara, deschis în urmă cu aproape doi ani, al cărui beneficiat este și nea’ Nicu. Bărbatul din Timișoara este acceptat în centru pentru că nu este agresiv, deși se află într-un stadiu avansat al bolii, în care majoritatea pacienților au un astfel de comportament. Deși nu mai știe să facă lucruri elementare, din cauza Alzheimer, nea’ Nicu nu a uitat un lucru: să cânte la acordeon. Astfel, în această săptămână, bărbatul a fost în centrul atenției, alături de alți beneficiari ai centrului, în timpul unui moment artistic pe care l-au susținut pentru a marca Ziua Internațională de luptă împotriva bolii Alzheimer.

Și doamna Mărioara este beneficiară a centrului de zi din Timișoara, fiind diagnosticată cu „boala uitării” în urmă cu 12 ani. Are 80 de ani, dar este plină de energie. Femeia din Timișoara a avut norocul să afle în stadiu incipient că are Alzheimer, după ce a suferit o depresie și i s-a recomandat să facă o tomografie. Acum, urmează un tratament care, din păcate, doar ține simptomele bolii sub control. Asta pentru că încă nu s-a descoperit un tratament minune care să vindece Alzheimer-ul. Doamna Mărioara vine cu drag în centru, iar săptămâna trecută, alături de un alt beneficiar, a jucat într-o piesă de teatru. Aceasta a durat aproape zece minute, iar timișoreanca nu a uitat nici măcar o replică.

În total, 70 de pacienți cu Parkinson, Alzheimer, cu dizabilități sau care se recuperează după ce au suferit un accident vascular cerebral beneficiază gratuit de serviciile oferite în cadrul Centrului de zi pentru persoane aflate în dificultate din Timișoara.


Centrul a fost deschis în ianuarie 2015 de către Primăria Timișoara, fiind realizat în cadrul unui proiect european. Aici, beneficiarii au parte de ședințe de terapie, ateliere, activități de socializare și petrecere a timpului liber gratuit.

„Beneficiarii au parte de o echipă multidisciplinară, fac ergoterapie, kinetoterapie, art-terapie, meloterapie, au consultații medicale, consiliere socială și psihologică, totul gratuit. Aceste terapii le îmbunătățesc calitatea vieții, încercăm să întârziem procesul de instituționalizare care, inevitabil, pentru cei cu Alzheimer este destul de frecvent. Încercăm să le îmbunătățim dexteritatea, abilitatea, încercăm să îi încurajăm să participe, să iese în societate, să comunice. De asemenea, mai facem și grup de suport pentru aparținătorii celor cu Alzheimer, unde ajutăm familia să poată colabora mai ușor cu ei, să înțeleagă simptomele bolii, să înțeleagă progresul și cum pot fi ajutați în continuare”, explică Himena Zippenfening.

Kinetoterapeutul timișorean spune că mulți dintre bolnavii cu Alzheimer ajung să-și petreacă ultimii ani din viață într-un azil, și nu alături de persoanele dragi. Asta pentru că familia reușește cu greu să-i îngrijească, mai ales atunci când boala este în stadiu avansat, iar bolnavii devin violenți, pot pleca de acasă, se pierd.
„Este destul de greu, e o problemă mare pentru aparținători. Noi îi primim aici atât timp cât pot fi controlați, apoi devine destul de dificil. Am avut cazuri de beneficiari care au devenit violenți, au vrut să plece, nu i-am mai putut controla și atunci nu-i mai putem primi în comunitate pentru că ceilalți se sperie”, spune Himena Zippenfening.

Psihologul Andreea Manolache avertizează asupra faptului că, de cele mai multe ori, boala Alzheimer este descoperită întâmplător, pentru că mulți spun că a uita de la o anumită vârstă nu este o problemă.

În luna septembrie, în întreaga lume se desfășoară campania de prevenție a bolii Alzheimer și de reducere a stigmei și a riscurilor pe care le înglobează această boală. Demența Alzheimer este o tulburare care încet și progresiv distruge celulele nervoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.