Formaţia maghiară Bikini susţine un concert extraordinar în centrul Timişoarei. Vezi care...

Formaţia maghiară Bikini susţine un concert extraordinar în centrul Timişoarei. Vezi care sunt legăturile trupei cu oraşul de pe Bega VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Legendara formaţie maghiară Bikini va susţine un concert la Timişoara în data de 2 octombrie
Legendara formaţie maghiară Bikini va susţine un concert la Timişoara în data de 2 octombrie

Una din cele mai importante formaţii de rock din ţara vecină. Bikini, va susţine un concert extraordinar în Piaţa Victoriei, duminică 2 octombrie, de la ora 20.00, evenimentul fiind inclus în cadrul Zilelor Culturii Maghiare, manifestare care îşi propune să promoveze tradiţiile şi cultura acestei etnii din capitala Banatului..

Legendara formaţie maghiară Bikini a luat naştere în 1982 la iniţiativa lui Németh Alajos care l-a cooptat în trupă pe Nagy Feró (solistul formaţiei Beatrice, la acea vreme) iar primele lor înregistrări  punk – rock au beneficiat de mare succes în ţara vecină. În 1985, Nagy Feró a plecat din trupă, în locul lui venind D. Nagy Lajos. Printre cele mai memorabile concerte ale lor se numără şi cele două recitaluri susţinute la Timişoara, în Sala Olimpia în 24 şi 25 februarie 1990, formaţia fiind prima trupă din Ungaria care a venit să cânte în Ardeal. Dealtfel, cu câteva zile înainte de aceste concerte – mai exact în data de 19 februarie 1990 – timişorenii au asistat la primul concert de după Revoluţie cu o formaţie străină, în cadrul festivalului „British Rock For Romania“, la care au participat ca invitaţi speciali trupele britanice Jesus Jones, Crazyhead şi Skin Games.

Németh Alajos, liderul formaţiei Bikini, a acordat un interviu site-ului www.transindex.ro în care a povestit cu lux de amănunte despre concertele susţinute de trupă în luna februarie 1990.


„În 20 decembrie 1989 am venit acasă de la un festival care s-a desfăşurat la Moscova. În ziarul Pravda nu s-a suflat o vorbă despre faptul că în România e Revoluţie. De la aeroport ne-am dus direct la Petofi Csarnok din Budapesta, unde aveam programat un mare concert. Am urmărit ştirile pe un monitor. România a devenit o ţară liberă. După concert, l-am rugat pe managerul nostru de turneu să plece la Timişoara cu ajutoare şi să organizeze un concert. Ce putea fi mai frumos pentru acei oameni decât un concert rock. Pentru concert au fost aduşi să ne păzească militarii, dar partea veselă a poveştii este că în timpul concertului au lăsat armele de-o parte şi au intrat în rândul spectatorilor. A fost mai mult decât rock-n roll. Nu am simţit niciodată atâta dragoste din partea publicului, nici înainte şi nici după. Nu am mai văzut ca 5.000 de oameni să plângă. Şi noi am lăcrimat. După concert a venit la mine o ziaristă de la Arad şi mi-a spus că de două luni s-a obţinut libertatea, dar de abia acum se simte cu adevărat liberă. Tatăl meu mi-a povestit mult în copilărie despre Ardeal şi despre război. Am vrut să îi spun că nu este nevoie de arme ca oamenii să ajungă dintr-o parte în alta. O melodie bună sau un gând bun pot să facă mai multe. Dragostea mai de grabă uneşte oamenii, decât vocea armelor“, și-a amintit Nemeth Alajos.

Concertele susţinute atunci în oraşul nostru au fost înregistrate şi, în cursul aceluiaşi an, muzicienii maghiari au editat albumul Temesvári vasárnap („Duminică timişoreană”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.