Frumusețe și dramatism cu „Inimi cicatrizate”. Vezi cum au primit timișorenii cel...

Frumusețe și dramatism cu „Inimi cicatrizate”. Vezi cum au primit timișorenii cel mai nou film al lui Radu Jude

0
DISTRIBUIȚI

18_resizeFEST-FDR2016 oferă artelor spectacolelor sensuri noi. Anul acesta, festivalul organizat de Teatrul Național din Timișoara și-a îmbogățit oferta  cu o nouă artă. Pentru prima dată în lunga sa istorie, festivalul a oferit publicului său un film de artă, unul dintre cele mai tulburătoare filme ale ultimilor ani: „Inimi cicatrizate”, o adaptare după scrierile lui M. Blecher, în regia lui Radu Jude.

„M-am bucurat de invitația pe care mi-a făcut-o FEST-FDR, și anume de a proiecta filmul «Inimi cicatrizate» în avanpremieră la Timișoara. Pe lângă faptul ca am mulți prieteni la Timișoara – urmare, mai ales, a colaborării cu Teatrul Național de acolo – cred că există lucruri în comun între dramaturgia de film și cea pentru scenă și sper ca între teatrul și filmul românesc să existe mai mult dialog decât există în prezent”, a declarat regizorul Radu Jude, care semnează și scenariul filmului.

Pelicula a câștigat în luna august 2016 Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Locarno (Elveția), fiind prezentată în avanpremieră națională în cadrul FEST-FDR2016, cu sprijinul Iulius Mall și Cinema City.

14_resize

”«Inimi cicatrizate» reface biografia tragică a lui Emanuel, un alter-ego al tânărului scriitor din România perioadei interbelice Max Blecher, care și-a petrecut ultimii zece din cei douăzeci și opt de ani ai vieții măcinat de o boală incurabilă.


Luciditatea chirurgicală și pofta de viață invers proporțională cu dezastrul fizic al trupului devin, în filmul lui Radu Jude, proiecția la scară umană a prăbușirii istoriei în dezastrul provocat de entuziasmul antisemit al anilor premergători celui de-al doilea război mondial. Un dezastru care, în forme mai mult sau mai puțin diferite, se prefigurează și în prezent, ca o recrudescență cumplită a unei boli la fel de cumplite. Această estetică a suferinței este, însă, contrabalansată de un umanism covârșitor, o nostalgie absolută și de refuzul obstinat al personajelor de a-și abandona spiritul, la fel de puternic și prezent ca implacabila, mereu prezenta, mare”, arată Codruța Popov, consultantul artistic al naționalului timișorean.

Proiecția a fost urmată de un dialog cu publicul, moderat de scriitorul Daniel Vighi, iar actorii Lucian Teodor Rus – protagonistul filmului, Dana Voicu și Ana Munteanu au răspuns întrebărilor venite din sală.

„Sunt copleșit de frumusețea și dramatismul extraordinar care se degajă la sfârșitul filmului. Este o pledoarie pentru curajul de a asuma condiția umană în sfârșitul ei continuu și o extrem de inspirată paralelă între boala trupului și cea a politicii”, a punctat Daniel Vighi.

Filmul „Inimi cicatrizate” este o producție Hi Film în co-producție cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveția), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Programului Media — Europa Creativă și EURIMAGES și va fi lansat în cinematografele din România în luna noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Fotografii: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.