Igrasie și mucegai în clădirile liceelor proaspăt reabilitate din Timișoara. Cum explică...

Igrasie și mucegai în clădirile liceelor proaspăt reabilitate din Timișoara. Cum explică autoritățile GALERIE FOTO

2
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-909161625">
cd-loga02_resize
Subsolul de la Colegiul Național „C.D. Loga”. Foto: Adrian Pîclișan

Trei din marile licee din Timișoara arată ca vai de ele pe interior, deși lucrările de reabilitare au fost (teoretic) încheiate vara aceasta. Vorbim de Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Teoretic „J.L. Calderon” și Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau”. Dacă în ultimul caz imobilul școlii mai are de primit o fațadă nouă, în celelalte două instituții, în care învață mii de copii, e cazul ca șantierul să înceapă din nou: subsolurile, unde sunt inclusiv încăperi destinate elevilor, sălile și coridoarele au pereții acoperiți cu igrasie și mucegai.

La Liceul „C.D. Loga”, unde se lucrează de doi ani, a apărut deja igrasia în subsoluri. Lucrările au costat 7,3 milioane de lei, din care 6,9 milioane fonduri europene nerambursabile.

La „Calderon” s-au investit 10,38 milioane de lei, din care 9,96 milioane de la UE. Pe dinafară, clădirea arată frumos. Primarul a lăudat-o de câteva ori, spunând că e „o reabilitare emblematică”. Una în care mai multe clase de la subsol rămân închise pentru începutul de an școlar, din cauza mucegaiului și igrasiei care s-au extins.

Partea comică e că autoritățile explică faptul că e firesc acest lucru, deoarece a plouat afară. „Ploile din această vară, din cauza cărora s-au semnalat infiltraţii de apă la subsol”, s-a scuzat primarul Nicolae Robu, ieri, la deschiderea anului școlar.

cd-loga04_resize

Reamintim și că Primăria Timișoara a pierdut finanțarea pentru reabilitarea a celor trei licee, bani care inițial au fost prevăzuți să vină de la Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW). Timișoara a beneficiat de la nemți de un credit de 3 milioane de euro și un grant de 2 milioane de euro, sume din care municipalitatea a decis să aloce bani și pentru reabilitarea unora din cele mai mari licee din oraș, care funcționează în clădiri istorice – 950.000 de euro. În luna martie finanțatorul german a decis să retragă banii, invocând un punct din contract, care prevedea ca lucrările pentru care a asigurat banii să fie încheiate până pe 31 decembrie 2015. Primarul Nicolae Robu a declarat presei locale faptul că nu nemții au reziliat contractul ci că primăria a decis să nu folosească bani cu 2% dobândă rambursabili în 30 de ani, pe motiv că programul este lent: „Noi facem totul pe bugetul local, pentru că acest program a funcționat extraordinar de greoi”.

2 COMENTARII

  1. 1.E posibil ca proiectantul sa nu fi dat solutia tehnica potrivita.Vinovati:proiectantul,verificatorul de proiect si dirigintele care trebuia sa anunte finantatorul.
    2.E posibil ca proiectantul sa fi dat solutia corespunzatoare ,dar constructorul sa nu fi respectat proiectul.Vinovat in primul rand dirigintele.Apoi constructorul si chiar proiectantul.Acestia au semnat procesele verbale pe faze determinante in fals.
    3.Comisia de receptie (toti membrii)care a semnat procesul verbal de receptie pe baza caruia (banuiesc)s-a facut decontarea banilor (daca nu cumva s-au dat banii chiar inainte de finalizarea lucrarilor.
    4.Institutiile abilitate sa verifice calitatea lucrarilor.Comisia Monumentelor Istorice,Inspectoratul de stat in Constructii.
    5.Si nu in ultimul rind Marele Specialist in Toate,primatul nostru.
    6.Si in ultimul rand cei care au votat un MINCINOS.Adica noi care am votat pe un nimeni care nu a facut nimic din ce a promis anterior.
    Sugerez Georgetei Stanici sa revina cu un nou articol dupa documentarea punctelor 1-5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.