Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată de credincioșii bănățeni pe Muntele Mic. Vezi care...

Înălțarea Sfintei Cruci, celebrată de credincioșii bănățeni pe Muntele Mic. Vezi care este istoria crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos

0
DISTRIBUIȚI

crucea veche

Credincioși din întreaga Episcopie a Caransebeșului și din alte zone ale Banatului sunt așteptați să se alăture la pelerinajul ce se va desfășura în stațiunea Muntele Mic, ajuns la cea de-a XI-a ediție.

Muntele Mic este un loc cu rezonanţe spirituale puternice, aflându-se, conform credincioșilor, în vecinătatea Muntelui Sfânt al strămoşilor noştri geto-daci, de peste 70 de ani aici aflându-se un locaş de rugăciune neîncetată.

Sărbătoare mare pentru toți creștinii.


Fie că sunt ortodocși, romano catolici sau Greco catolici, aceștia celebrează azi Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătoare instituită de către Biserică în urma a două evenimente. Unul este găsirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea ei solemnă de către patriarhul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335 (pentru ca lumea să o vadă și să conștientizeze importanța ei).

Cel de-al doilea eveniment e legat de aducerea Crucii de la perși în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius, care a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după ce patriarhul Zaharia a înălțat-o din nou, în fața credincioșilor, la 14 septembrie 630.

În Biserica apuseană, sărbătoarea a fost introdusă de papa Serghie I (687-701), care era antiohian de origine.

Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci se serbează cu post și rugăciuni, pentru că ne aduce aminte de patimile și de moartea Mântuitorului Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.