Actorul Ion Rizea, la PRESSALERT LIVE: „M-au deranjat timișorenii care au reacționat...

Actorul Ion Rizea, la PRESSALERT LIVE: „M-au deranjat timișorenii care au reacționat foarte urât când Timișoara a fost aleasă Capitală Culturală”. Care e soluția la ideea de a fi fruncea VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ion-rizea-tnt-1

Invitat la PRESSALERT LIVE în această seară, actorul Ion Rizea, director general adjunct la Teatrul Național Timișoara, s-a arătat revoltat de reacția unor concetățeni după ce orașul de pe Bega a fost desemnat Capitală Culturală Europeană în 2021.

Aflată de asemenea în studioul HDV în calitate de invitat, Ada Hausvater, managerul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara, consideră că ”apropo de ideea de a fi fruncea, poate a venit momentul să fie înlocuită cu inima. Pentru că toți se bat să fie fruncea, se bat de fapt unii cu alții. Ar putea fi altceva, poate un vas de sânge – sunt atâtea în organism. E loc pentru toată lumea”.

Întrebat de reacțiile adverse de la Cluj-Napoca după nominalizarea Timișoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, Ion Rizea a replicat că nu e deranjat decât de ostiliatea venită chiar din capitala Banatului după anunțul mult așteptat. ”Vreau să spun un lucru, faptul că cei de la Cluj sau unii dintre ei, pentru că nu toată lumea, au avut și declarații malițioase, nu m-a deranjat, pentru că în momentul când pierzi poți să-ți pierzi și rațiunea. În schimb, m-au deranjat acei timișoreni care au reacționat foarte urât când Timișoara a fost aleasă Capitală Culturală Europeană… Au fost destul de mulți, și m-a deranjat că printre ei au fost și unii care sunt chiar din mediul cultural. Unii dintre aceștia fac parte din intelectualitatea orașului. Cum poți să-ți urăști orașul în halul ăsta, nu poți să te oprești 24 de ore și să te bucuri pentru orașul tău, al copiilor și nepoților tăi?! Că unii din Cluj au spus nu știu ce, poate și mie mi-ar fi scăpat la supărare dacă ar fi pierdut Timișoara; e omenește. Dar să începi să-ți înjuri orașul într-un astfel de moment, asta mi se pare grav. Și despre ce parte a corpului vorbim? Despre asta (n.r. uitându-se în sus) la care ne uităm așa și nu o vedem?!”, a spus actorul Ion Rizea la PRESSALERT LIVE.

”Nu poți să înjuri, să spui ”uf, vai, a ieșit Capitală Culturală”. Dimpotrivă, e fantastic faptul că Timișoara a luat titlul de Capitală Culturală”, a concluzionat Ada Hausvater.

De unde a început ”povestea”

Ada Hausvater a vorbit în cadrul emisiunii și despre momentul demarării proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

”De când am început să conduc Teatrul Național, din 2005, am tot auzit, în Timișoara, îndoieli față de cât de cultural ar fi orașul.


Și, nu știu de ce, îndoielile veneau tocmai din partea multor oameni de cultură. Dar ce s-a întâmplat: în 2010, odată cu vizita la Timișoara a lui Kelemen Hunor, ministrul Culturii de atunci, am discutat în întâlnirea de la Primărie a directorilor de instituții de spectacole, despre lansarea candidaturii României la titlul de Capitală Culturală Europeană. De la acea discuție a trecut un an și jumătate. Deoarece fără Asociația constituită Timișoara nu se putea înscrie în competiție, am hotărât noi, Teatrul Național, să îi aducem pe oameni împreună și să creăm o punte între acești oameni. Am invitat în Sala 2 reprezentanții societății civile și ai autorităților publice, pentru a semna constiturea Asociației. Înainte de asta, pe 27 ianuarie 2010, cu ocazia inaugurării Sălii 2, în foaier, primarul Gheorghe Ciuhandu a lansat public ideea candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Culturală. Constituirea Asociației s-a realizat în jurul ideii că întreg demersul trebuie să fie un proces de responsabilizare a fiecăruia dintre noi și a celor care trăiesc și lucrează în Timișoara”, a sintetizat Ada Hausvater.

ion-rizea-ada-hausvater-pressalert-live

De unde a început ”povestea”

Ada Hausvater a vorbit în cadrul emisiunii și despre momentul devenit fericit al startării proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

”De când lucrez în Timișoara, din 2005, a fost un semn de întrebare cultura în Timișoara! Și, nu știu de ce, pusă de atâția oameni de cultură. Dar ce s-a întâmplat în 2010, odată cu vizita lui Kelemen Hunor, ministrul culturii atunci, am discutat în întâlnirea directorilor de la Primărie, am anunțat că urmează lansarea candidaturii la capitală culturală. În acel moment un director din Timișoara, mi-a spus, nu-ți face tu griji că noi lucrăm între timp și facem asociație… Am spus okay, au spus că au grupuri speciale. Între timp a trecut un an și jumătate. Pentru că dacă nu e asociația nu se poate intra în concurs. Atunci am hotărât noi, la Sala 2, …dar întâi a fost odată cu deschiderea acestei săli, pe 27 ianuarie 2010, a spus Ciuhandu că odată cu deschiderea se poate vorbi de Timișoara Capitală Culturală. S-a vorbit prima dată oficial de această candidatură. Noi am început să lucrăm, am convocat toți oamenii de cultură, preocupați de societatea civilă… După o lungă serie de întâlniri. Am discutat despre cum ar fi bine, care să fie membri fondatori. A fost un fel de creare, acel proces numit responsabilizare, care cred că ține de fiecare dintre noi…”, a sintetizat Ada Hausvater.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.