Lacrimi de bucurie. Vezi PRIMELE reacții din Timișoara după anunțul că orașul...

Lacrimi de bucurie. Vezi PRIMELE reacții din Timișoara după anunțul că orașul va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 FOTO

0
DISTRIBUIȚI
filarmonica-timisoara-capitala
Timișoreni la Filarmonică, în așteptarea anunțului. Foto: Adrian Pîclișan

Baia Mare și Cluj-Napoca au organizat evenimente în orașele lor cu ocazia anunțului oficial în privința orașului românesc care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, însă timișorenii au preferat să aștepte în liniște.

Cei aproximativ 10 – 15 timișoreni care s-au adunat în fața sălii „Capitol” a Filarmonicii „Banatul”, la îndemnul directorului Ioan Gârboni, au strigat de bucurie când au auzit că Timișoara este orașul câștigător în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Unii au început chiar să plângă, pentru că nu le-a venit să creadă.

Primarul Nicolae Robu a declarat, la Bucureşti, că „vreau în primul şi în primul rând să mulțumesc comunităţii timişore ne pentru efortul depus şi pentru priceperea în elaborarea acestui proiect. Această victorie este una de echipă, echipa fiind comunitatea Timişoarei. Doamna Simona Neumann merită toate aplauzele, la fel ca şi toţi colegii de echipă pentru că au muncit enorm, şi iată, au muncit competent şi s-au dovedit a fi cei mai buni cetăţeni ai Timişoarei, pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect”.

„Felicit echipa care a realizat proiectul cu care am câștigat, precum și pe liderul ei, directorul Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, doamna Simona Neumann.


Acest titlu este foarte important pentru județ și pentru Timișoara”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele Consiliului Județean Timiș.

Unul dintre muzicienii legendari ai orașului, Ilie Stepan, consideră că politicienii nu trebuie să iasă prea mult în față, ci să sprijine în liniște această inițiativă. „Este o mare victorie pentru cultura timişoreană şi cea bănăţeană. Este meritul celor care au ştiut să sintezieze aspectele pozitive în dosarul nostru de candidatură. Totodată, mi-aş dori ca politicienii să nu-şi aroge merite în această nominalizare, fiindcă victoria este a artiştilor. Este o mare victorie şi îi felicit pe toţi artiştii din cele patru oraşe nominalizate. Argumentaţia Timişoarei s-a bazat în special pe valorile culturale de la noi. E un motiv de mare bucurie pentru toţi timişorenii. Un moment în care încă o dată subliniez faptul că politicienii nu ar trebui să îşi aroge merite, ei ar trebui să sprijine această iniţiativă. Mă bucur foarte mult“, ne-a declarat legendarul muzician Ilie Stepan.

Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii „Banatul”, a spus, cu ochii în lacrimi, că „cinstit, mă gândeam că vom câştiga, dar nu simţeam asta. Comisia a fost foarte corectă. Toţi am muncit împreună cu echipa. Cred că a contat mult şi multiculturalismul, faptul că avem 30 de etnii, nu am avut niciun scandal religios niciodată, faptul că avem patru teatre în patru limbi, asta cred că a contat foarte mult. De-acum încolo va fi greu, pentru că în următorii cinci ani va trebui să pregătim evenimente. instituţiile de cultură din oraş nu vor mai avea concendiu. Va fi o abundenţă de turişti, va fi un program cu totul altfel gândit. Vor fi cel puţin cinci, şase evenimente de cultură în fiecare zi organizate. Vor fi 20.000 de evenimente culturale într-un an, dar cred că vom face faţă. Mă bucur extrem de mult”.

Ada Hausvater, directoarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, una dintre instituțiile implicate de la început în acest demers, consideră că desemnarea orașului de pe Bega este pe depin meritată. „Categoric, mă bucur enorm şi mi-am dorit foarte mult ca Timişoara să fie capitală culturală, toţi ne-am dorit asta, echipa Teatrului Naţional Timişoara. Nu avem decât aşteptări foarte bune, de aici mai departe urmează ca proiectul să fie dezvoltat. Mă bucur foarte, foarte mult, suntem foarte bucuroşi, extrem de bucuroşi. Mi-am dorit să câştigăm, am avut emoţii foarte mari. Cred că Timişoara a meritat, cred că s-a văzut din primul moment că merita şi tocmai de aceea s-a pornit din primul moment de a face asociaţia, în pofida a multe îndoieli. Am crezut, fără doar şi poate. Acum sunt foarte bucuroşi, mi se pare minunat, absolut minunat”, a declarat Ada Hausvater pentru PRESSALERT.ro.

teo-milea-2021
Teo Milea

Muzicianul timișorean Teo Milea, acum stabilit în Toronto (Canada), s-a bucurat şi el de această veste. „Am stat cu sufletul la gură ca în perioada când s-au anunţat cei patru finalişti ai competiţiei Searchlight. M-am bucurat într-atât încât mi-au dat lacrimile la aflarea veştii, eram conectat cu calculatorul şi parcă nu mai puteam nici să respir. Când am auzit «Timişoara», cred că m-a auzit tot cartierul în care locuiesc în Toronto, pentru că am strigat din tot sufletul de bucurie. Sunt mândru de acest titlu, sunt mândru de echipa care a facut posibil ca acest titlu să ajungă în oraşul meu de suflet, sunt mândru de tot ceea ce este Timişoara! Sărbătoresc alături de voi, de departe, dar cu sufletul acasă, pentru că visul în care am crezut şi l-am susţinut, astăzi a devenit realitate. Bravo Timişoara!“, ne-a declarat Teo Milea.

(Adriana Mîț, Loredana Codruț, Zoltan Varga)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.