”MERITOCRAȚIE” Salariile îngrijitorilor de la Zoo și șoferilor de la Primăria Timișoara,...

”MERITOCRAȚIE” Salariile îngrijitorilor de la Zoo și șoferilor de la Primăria Timișoara, umflate ilegal cu sporuri pentru perceptori. Vezi ce PREJUDICIU ENORM s-a creat prin salarizări ilegale și cum a beneficiat fostul secretar Cojocari

1
DISTRIBUIȚI

bani

Primăria Timișoara condusă de liberalul Nicolae Robu sfidează autoritățile statului și continuă să încalce legea cu nonșalantă, chiar dacă asta înseamnă prejudicierea bugetului cu milioane de euro, reiese din ultimul raport al Curții de Conturi. După controlul făcut la primărie, auditorii au constatat faptul că, deși exista încă din anii anteriori decizia prin care s-a stabilit că unii dintre angajați au primit ilegal, începând cu 1 ianuarie 2010, spor de dispozitiv de 25%, administrația Robu nu a băgat în seamă obligațiile de recuperare a banilor respectivi, ba chiar a continuat să acorde aceste sporuri.

”Auditorii publici externi au constatat că faptul că entitatea auditată a continuat să mențină în salariul de bază lunar al funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului, indemnizația de dispozitiv în cuantum de 25 % din salariul de bază, prejudiind astfel bugetul local al UATM Timișoara cu suma estimativă de 1.763.067 lei, din care contribuții la bugetele publice în sumă totală estimativă de 323.855 lei, de la Cap. 10.01, art. bug. 10.01.01 „Salarii de bază”, reprezentând suma brută totală care a fost plătită din bugetul local pentru drepturi de natură salarială în afara cadrului legal. Pe cale de consecință, prin includerea, în mod necuvenit în salariul de bază lunar al personalului contractual și al funcționarilor publici a indemnizația de dispozitiv în cuantum de 25 % din salariul de bază, în condițiile în care nu a fost prezentată dovada încadrării personalului într-una din categoriile de personal cuprinse în dispozițiile art.13 din Legea nr.138/1999, respectiv personalul militar din instituțiile publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, personalul care își desfășoară activitatea în serviciile comunitare din subordinea consiliilor locale și a prefecturilor care au beneficiat de acest drept salarial și înainte de transfer sau detașare din cadrul fostului Minister de Interne, așa cum a fost precizat în Decizia nr. 37/14 decembrie 2009, în perioada iunie 2015 – mai 2016”, se arată în raportul Curții de Conturi. Vinovați de aceste încălcări au fost găsiți Nicolae Robu și Rodica Aurelian, șefa Serviciului Resurse Umane din Primăria Timișoara. Aceștia s-au apărat invocând sentințe judecătorești definitive, dar auditorii au respins această apărare pe motiv că a apărut o nouă lege a salarizării bugetarilor care a reașezat lucrurile.

Cei de la Curtea de Conturi au descoperit și o altă anomalie legată de salariile celor din administrația Robu – includerea în salariul de bază a funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului a unor sporuri care se acordă doar pentru personalul cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale, adică angajaților de la Direcția Fiscală a Primăriei Timișoara.


Printre cei care au beneficiat de aceste sporuri s-au aflat personalul din cadrul compartimentului Arhivă, șoferii din cadrul compartimentului Administrativ, îngrijitorii de la Gradina Zoologică, auditorilor publici interni din cadrul Biroului de audit intern. Chiar și fostul secretar al Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari, a primit bani în plus, deși nu are nicio atribuție de a stabili, colecta sau recupera impozite locale.

”Beneficiul dreptului prevăzut de dispoziţiile art. 227 C.proc.fisc. şi de art. 14 din Legea nr. 285/2010 este condiționat de desfășurarea activității specifice compartimentelor de specialitate cu atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale, activitate desfășurată de personalul angajat în cadrul compartimentelor din cadrul Direcției Fiscale din subordinea UATM Timișoara care administrează impozitele, taxele, contribuțiile la bugetul local cu accesoriile aferente.Din această perspectivă personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului nu a desfășurat activități de administrare a creanțelor fiscale, atribuțiile acestora având o natură administrativă, organizatorică, de control intern în cadrul autorității publice, fără a reprezenta elemente în procedura specifică administrării creanțelor fiscale, astfel cum este reglementată de dispozițiile speciale ale Codului de procedură fiscală. În concluzie, acordarea acestor drepturi bănești funcționarilor publici și personalului contractual din cadrul UATM Timișoara în perioada 01.06.2015 – 31.05.2016, stabilite  în sumă brută  totală estimativă de 9.526.837 lei, din care contribuțiile la bugetele publice au fost în sumă de 1.749.859 lei, nu are temei legal întrucât salariații entității nu au atribuții în administrarea creanțelor fiscale locale”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Și în acest caz, vinovați au fost găsiți Nicolae Robu și Rodica Aurelian, auditorii constatând că în notele de relații pe care aceștia le-au dat ”au fost prezentate ca argumente, în principal, texte ale actelor normative care fac referire la creanțele fiscale, însă entitatea nu a prezentat dovada potrivit căreia întreg personalul entității administrează creanțe fiscale, așa cum am arătat în cuprinsul constatării”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.